ROZHOVOR: Výtvarnice Jana Babincová a její dokonalá nahodilost

ROZHOVOR – Jana Babincová se věnuje především abstraktní tvorbě s důrazem na geometrické tvary a barvy. Vytváří tak malby i různé instalace. Tato druhá část rozhovoru plynule navazuje na část první, jež byla publikována v pátek 2. září. Dozvíte se něco o přípravě a experimentu, které provázejí vznik děl této umělkyně. Nechybí ani slibované povídání o vnímání jejích obrazů a abstraktního umění obecně ze strany veřejnosti.

Předpokládám, že když děláš nějakou malbu nebo i něco většího, tak k tomu vede určitá příprava. Například před dvěma lety jsi dělala nástěnnou malbu na pražské MeetFactory, která vycházela ze zvuků v okolí.

Vždycky je to založené na nějakém vnitřním principu. Na MeetFactory je to zrovna trochu výjimečné. Seděla jsem tam a na několik větších papírů si zachycovala se zavřenýma očima různé zvuky, které jsem slyšela v okolí. Mně se zvuky vybavují vizuálně. Popravdě vidím něco trochu jiného, než dokážu zachytit na papír. Ono se to v podstatě ani zachytit nedá. Vidím takové velmi amorfní, éterické tvary u některých zvuků. Některé zvuky zase vidím velmi hmotně. Zakresluju si to pak zjednodušeně do tvaru, který mi to připomíná. Některé zvuky se opakují často a některé jen za dlouhou dobu, některé zvuky člověka napadnou a některé vůbec. Jsou určité zvuky, které člověk vůbec neočekává. Proces analýzy zvuku je hodně zábavný.

Nástěnná malba Mf Sounds na pražské MeetFactory (zdroj: archiv Jany Babincové)

Dá se to zobecnit na všechny tvoje obrazy? Když máš nějaký text nebo hudbu, zvuky, tak v tom vidíš už sama nějaké tvary a barvy, uděláš si skici a pak to zjednodušuješ?

Ano, mám původně nějakou vidinu, ale většinou je to něco, co se úplně nedá namalovat na obraz. Takže to pak abstrahuju, zjednodušuju a přibližuju formě, kterou v těch obrazech dělám. Vznikne takový překlad, z jednoho výtvarného jazyka do druhého. Z amorfní vidiny to překreslím do kompozice, která vystihuje jednotlivé části z mé vize, a s tím ještě dál pracuju. Třeba to uzpůsobuju formátu jako site-specific pro nějaké místo nebo na plátno, aby to nějak vypadalo.

Instalace Bolestná touha po svobodě pro galerii Emila Filly (zdroj: archiv Jany Babincové)

Kolik času ti tedy zabere přípravná část?

Příprava a experiment, který je součástí mé práce, je většina mého času. Dělám si skici, kresby, fotky, videa a to pak nějak zpracovávám. Pokud by to tak nebylo, tak bych v podstatě opakovala nebo jen velmi mírně posunovala už osvědčený princip. Nevím, do jaké míry dělám něco objevného v rámci dějin umění, ale baví mě, když je to objevné pro mě. Na jednu stranu se snažím reflektovat, co se ve výtvarném umění děje a na druhou stranu se to snažím hned zapomenout, abych neztratila tvůrčí svobodu.

Děláš plátna, nástěnné malby, malovala jsi i na podlahu, děláš instalace. Podle čeho se rozhoduješ pro danou formu?

Většinou je to pro konkrétní místo. V jednu dobu jsem ale chtěla zkusit i prostorovou věc. Ty mě teď hodně baví, protože je to pro mě nové, čerstvé a zároveň to trošku víc odpovídá mé původní vizi. Třeba když jsem přetransformovala hudební skladbu, tak instalace mnohem lépe vystihuje, co vidím, když tu hudbu slyším. Takže takhle víc zhmotňuju svou vidinu a rozvíjím to teď dál a dál.

Projekt Dancefloor (zdroj: archiv Jany Babincové)

Mluvila jsi o překladu z jednoho výtvarného jazyka do druhého. Jednou jsi byla dokonce označená jako překladatel nebo převaděč. Dá se takto nazvat to, co děláš?

Tak mě myslím označil jeden kurátor a v podstatě to tak je. Zjednodušeně řečeno z tónů dělám tvary a z pohybu dělám třeba barvy. Obecně se tomu říká synestetický princip nebo vnímání. Dřív se to v psychologii považovalo za poruchu. Přes psychiatra Radkina Honzáka, který mě oslovil, jsem se o to začala více zajímat. Vždycky jsem to považovala za něco úplně normálního, mám to od dětství. Když se vysloví písmena, dny v týdnu, jména, čísla, tak vidím různé tvary a barvy. Když zavřu oči a někdo začne mluvit nebo hrát hudbu, tak mi tam začnou okamžitě nabíhat vizuální vjemy.

Na tvých obrazech se hodně opakují ostré tvary. Je to dané onou nahodilostí, o které jsi mluvila?

Mně se prostě líbí ostré tvary. V kontrastu s příjemnou barevností. Je tam něco pocitového, lahodně sladěné barvy a do toho takové přísňácké ostré tvary. Pro mě tím vzniká požadované napětí.

Jana Babincová ve svém pražském ateliéru (zdroj: Šárka Prágrová)

Jak k tvým obrazům přistupují lidé mimo uměleckou komunitu, jak jim rozumí? Obecně co se týče abstraktního umění, myslíš, že je potřeba mít u takového díla nějaký popis? V tvém případě konkrétní text nebo skladbu.

Určitě by „stačilo", i kdyby za tím žádný koncept nebyl. Myslím, že většinou lidi přitáhne rytmus, barvy, tvary a když se dozví, že za tím je něco dalšího, tak jsou velice příjemně překvapení. Nedovedu si představit, jestli by mě bavilo jenom konstruovat kompozice a vybarvovat je. Baví mě, že ten obraz má nějaké tajemství. Myslím, že stačí u každé výstavy stručný popis, že za těmi obrazy jsou nějaké skryté významy a poodhalení kódovacího principu. Mým cílem není divákovi sdělovat to, co já do toho dám a často vyloženě nechci. Nejsou to žádné hádanky nebo křížovky.

Jde tedy spíše o emoce a podobně. Lidé často přemýšlí nad tím, zda dílo správně pochopili, ale ono to o tom vlastně vůbec není.

Přesně, má to vyvolávat emoce, pocity, člověk si může něco představovat, něco mu to evokuje, odvádí od běžné reality. Ale někdo zase tenhle typ uvažování nemá rád.To všechno, o čem mluvíme, že v tom je, pro diváka není vůbec důležité. Je možná trochu i na škodu divákovi říkat všechno. To má být podle mě funkce umění, že člověk vypne myšlení z toho klasického jedna a jedna jsou dvě. Myslím, že by si měli říct, když tomu nerozumí, že to je právě bezva. Snaha všemu rozumět mi připadá absurdní.

Osobně mi připadá na tomto typu abstrakce zajímavé, že jazyk v podstatě determinuje kompozici. Ať je text jaký chce a kompozice jakákoliv, jakmile se tam vepíšou barvy, tak je to výtvarně vždycky dobře. Text a jeho rytmus přirozeně vytváří příjemný barevný kompoziční rytmus.

Otto, akryl na plátně (zdroj: archiv Jany Babincové)

Vzniká to tedy úplně náhodně, ale zároveň to dokonale ladí.

Přesně. Upřímně pochybuji, že bych tam ty barvy dokázala poskládat líp. Je to samozřejmě ovlivněné i mým zásahem, ale stejně to vychází dobře. Je to pro mě vzrušující kombinace toho, kdy jsem částečně něčím limitovaná, částečně je to náhoda a zároveň to můžu do určité míry ovlivnit.

Navíc ty obrazy působí dost plasticky...

Obrazy jsou vlastně plošné a jsou tak trošku jako op-art (optické umění, pozn. aut.). Optická iluze tam určitě hraje roli. Nemám ale ráda ty jednoduché iluze. To, co dělám, je takový mix správně a špatně použitých principů perspektivy a kompozice. Všechno se to prolíná.

Audiovizuální instalace Material Girl (zdroj: archiv Jany Babincové)

Na čem v současnosti pracuješ? Říkala jsi, že ses začala zajímat i o nová média.

Pracuju na nových experimentálních projektech s dalšími umělci. Nejvíce mě momentálně zajímá prostorová instalace, videoinstalace, objektová performance. Je to pro mě dobrodružství. Je to velice zábavné, vzrušující, něco se na tom učím, ale pořád dál rozvíjím i malbu, která do dalších médií proniká a přechází. Určitě udělám i čistě obrazovou výstavu, až na to přijde čas.

Související

Jana Babincová ve svém ateliéru v Praze

ROZHOVOR: Výtvarnice Jana Babincová o umění: „Člověk nemusí všemu rozumět.“

ROZHOVOR – Vystudovala obor výtvarná výchova – německý jazyk na Pedagogické fakultě v Olomouci a následně ateliér Malba III. u docenta Kvíčaly v Brně. V současnosti se věnuje především abstraktní malbě s důrazem na geometrické tvary a barvy. Do svých obrazů a instalací kóduje texty i hudbu. Jana Babincová je nejen úspěšnou umělkyní, věnuje se také pedagogické činnosti, zejména výtvarné. U ní v ateliéru jsme si povídaly o jejím studiu, procesu vzniku jejích děl i o abstrakci obecně. Rozhovor je rozdělen na dvě části.

Více souvisejících

Jana Babincová Umění Abstrakce

Aktuálně se děje

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Dosud neporažené Švýcarsko si smlslo na neškodném Dánsku, Švédové rozhodli třemi góly během 26 vteřin

Jasnými výsledky skončily sobotní polední zápasy. Zatímco ve skupině A potvrdili Dánové, že se jim na tomto MS i přesto, že se zřejmě vyhnou sestupu, jinak herně nedaří a s favorizovanými Švýcary nakonec prohráli jasně 0:8, v ostravském duelu proti sobě nastoupili suverénně působící Švédové proti obhájcům bronzu z Lotyšska. Ani tento pobaltský účastník přes počáteční vyrovnaný hokej nenašel recept na švédskou reprezentaci, která v tomto utkání přečkala pětiminutové oslabení a po něm rozhodla třemi brankami v rekordním rozmezí 26 sekund. Švédové nakonec vyhráli 7:2 a stejně jako Švýcaři ve skupině A i oni se můžou zatím těšit z neporazitelnosti.

včera

Jakub Záhora (použito se svolením Jakuba Záhory)

Předání Gazy palestinské samosprávě paradoxně zhoršilo kvalitu života Palestinců, uvádí Záhora

Před třiceti lety, 18. května 1994, byla v Pásmu Gazy formálně nastolena palestinská samospráva a Izrael zde omezil svou vojenskou přítomnost. Byť to může tuzemské veřejnosti připadat paradoxní, kvalita života Palestinců se tím zhoršila, konstatuje Jakub Záhora z Pražského centra pro výzkum míru na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz připomíná, že Izrael se z Pásma Gazy definitivně stáhl s více než desetiletým odstupem, přičemž interpretace motivů tehdejší vlády premiéra Ariela Šarona se velmi různí. Odborník na současný Izrael také nastínil základní argumenty sporu o to, zda Izrael skutečně přestal Pásmo Gazy okupovat, stejně jako důvody, proč v izraelské společnosti nyní sílí hlasy označující předání Gazy Palestincům za základní strategickou chybu.

včera

Český národní tým, ilustrační fotografie.

Nečas myslel na přílet do Prahy hned po skončení v play-off NHL. Pohmožděná žebra vyloučil

Pětadvacetiletý útočník Martin Nečas i přes zpoždění letu z Ameriky do Česka je již v Praze a krátce po připojení k národnímu mužstvu se vyjádřil pro česká média. Uvedl, že prakticky hned po konci v play-off NHL s Carolinou nepřemýšlel nad ničím jiným než nad tím, jak se co nejrychleji přesunout do dějiště světového šampionátu, tedy do Prahy. Jak sám také řekl, nejraději by už nastoupil večer proti Británii a zároveň vyvrátil, že by snad měl něco se žebry.

včera

včera

Polský premiér Donald Tusk na tiskové konferenci v kancléřství předsedy vlády ve Varšavě (Polsko, 14. května 2024).

Po Ficovi je v ohrožení další evropský premiér. Tuskovi vyhrožovali smrtí

Záběry z Handlové, kde došlo k atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica, otřásly ve středu 15. května celým světem. Premiér je nyní stabilizován po náročné operaci, avšak jeho stav zůstává nadále kritický. Tento útok zasáhl nejdůležitějšího člena slovenské vlády, což vyvolalo obavy o bezpečnost v celé Evropě, když se již objevily výhrůžky proti vládám i v jiných zemích kontinentu jen několik dní po události.

Aktualizováno včera

Juraj Cintula

Na Slovensku se začalo rozhodovat o osudu atentátníka na Fica

Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obviněného dnes k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

včera

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner pokračují. Start k ISS se znovu odkládá

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

včera

David Pastrňák

Příjezd Pastrňáka se Zachou by národní tým přivítal. Chystá se telefonát

Podobně jako u Davida Kämpfa a Martina Nečase, kdy těmto hráčům volali Petr Nedvěd s Martinem Havlátem téměř hned po vypadnutí jejich týmů z play-off kanadsko-americké NHL, budou nyní tito členové realizačního týmu národního mužstva během soboty kontaktovat oba hráče Bostonu Davida Pastrňáka a Pavla Zachu za účelem jejich posílení reprezentace na domácím MS.

včera

Robert Fico

Ficův stav se zásadně nemění. Kaliňák ale zmínil pozitivní prognózu

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je nadále vážný, nicméně stabilizovaný, uvedla ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Fico, jehož po středečním výjezdním zasedání vlády v Handlové několikrát postřelil atentátník, zůstává pro tuto chvíli v nemocnici v Banské Bystrici. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

V sobotu národní tým posílí ze zámoří Nečas. Do Prahy by mohli přijet také Pastrňák se Zachou

Během pátečního večera, kdy čeští hokejisté ještě na ledě pražské O2 Areny hráli duel s Rakouskem (4:0), přišla dlouho očekávaná zpráva o první posile z kanadsko-americké NHL. Po vypadnutí Caroliny z play-off zámořské soutěže se jí stal útočník Martin Nečas. Ten by měl dorazit do Prahy v sobotu před polednem a pak se rozhodne, zda se již dnes večer představí v zápase proti Velké Británii. Poté, co navíc z play-off NHL v noci na sobotu českého času vypadl Boston, je ve hře i příjezd Davida Pastrňáka a Pavla Zachy.

včera

včera

Aktuální počasí: Bouřková předpověď na víkend. Hrozí dnes i zítra

V Česku hrozí během probíhajícího víkendu výskyt bouřek. Meteorologové upozornili, že ačkoliv se to stává málokdy, tak předpověď na neděli je jasnější, než na sobotu. Bouřky každopádně hrozí dnes i zítra.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy