Zmrzlina jako sváteční dezert. Dělala ji už Magdalena Dobromila Rettigová

V horkých letních dnech si vydatně dopřáváme osvěžující zmrzlinu. Tuto ledovou pochoutku si oblíbili lidé již před 200 lety. Zmrzlina byla v minulosti poměrně drahou až luxusní záležitostí, kterou si mohly dovolit jen zámožné vrstvy společnosti. Mnohé šikovné hospodyňky v 19. století začaly vyrábět zmrzlinu samy doma, a to podle osvědčených receptů Magdaleny Dobromily Rettigové coby sváteční dezert v letním období.

Zmrzlina se u nás začala poprvé prodávat v roce 1827 v Praze na Novém Městě v luxusní kavárně Philippa Pasky, která nabízela především ovocné sorbety. V našich zemích se ledová pochoutka objevila poměrně pozdě, kupříkladu ve Francii si na ní velmi rád pochutnával již v 16. století král Jindřich Orleánský se svou chotí Kateřinou Medicejskou. Právě ta zmrzlinu do Francie přivezla z rodné Itálie. Z Francie se na počátku 18. století dostala zmrzlina do Vídně a odtud později pravděpodobně do Čech.

Ve 30. letech 19. století již zmrzlinu nabízelo několik (nejen) pražských cukrářů. Ve stejné době vycházela i „Domácí kuchařka“ dnes notoricky známé Magdaleny Dobromily Rettigové, která přinesla i několik receptů na domácí zmrzlinu, aby šikovné hospodyňky a kuchařky mohly tuto ledovou novinku mezi dezerty připravit doma.

Domácí příprava zmrzliny bývala v 19. století velice náročnou záležitostí. Kuchařka musela nejprve sehnat dostatečné množství ledu, který si tehdy rozhodně nevyrobila sama snadno doma v mrazáku, jako je to možné dnes. Led se dovážel do měst a bylo potřeba ho nakoupit. Následovala poměrně fyzicky těžká práce, a to drcení velkých kusů ledu, ručně s pomocí paličky nebo kladívka. Do nadrceného ledu se pak vložila nádoba se zmrzlinovou směsí, která se musela neustále míchat, aby výsledná hmota byla co nejlepší bez zbytečně sražené vody. V případě potřeby se mísa se směsí obsypávala dalším ledem. Celý postup výroby zmrzliny trval klidně několik hodin a hospodyně se u něj bez použití dnešních moderních kuchyňských přístrojů docela nadřela. Základní postup přípravy ledové pochoutky popsala Magdalena Dobromila Rettigová ve své kuchařce v kapitole s názvem „Jak se má led připravovat a zmrzlina dělat“ takto:

„Led se musí v největší spěšnosti na drobno roztlouct a soli dobře promíchat, pak se dá buď do hlubokého škopička nebo k tomu cíli již schválně zřízeného vědérka. Tekutina, z nížto zmrzlina udělati se má, vleje se do cínové, k tomu zvláště zřízené pyksly, tato se víkem pevně uzavře, postaví se do připraveného ledu, obloží se ním kolem až k víku, a zamknutou pykslou se asi čtvrt hodiny stále točí; pak se pyksla odemkne a zmrzlina se míchá k tomu připravenou lžičkou. Od kraje se musí vždy to zmrzlejší do prostředka vmíchat. Na vypracování zmrzliny nejvíce záleží, protože nesmí být hrudkovatá, nýbrž jako máslo vláčná a hladká. Zmrzliny smetanové vyžadují méně času, práce a soli do ledu, nežli jiné, zvláště takové, ku kterým víno nebo dokonce arak přijde; ty musejí vždy déle mrznout a následovně dají více práce.“

Z uvedeného popisu je patrné, že domácí zmrzlinu nebylo zrovna jednoduché připravit. A také to nebylo ani laciné. Do zmrzlinové směsi patřilo značné množství smetany, vajec, ovoce i drahých surovin, jako bylo kakao, čokoláda nebo vanilka.

Magdalena Dobromila Rettigová zaznamenala hned několik předpisů na domácí zmrzlinu. Její zmrzlinové recepty je možné rozdělit do dvou kategorií – zmrzliny smetanové a sorbety. Z těch smetanových to jsou zmrzliny vanilková, kávová, oříšková, kaštanová, mandlová, čokoládová a cukrová. Zvláštní smetanová zmrzlina se připravovala z kvalitního čaje. Sorbety chystala Rettigová z ovoce a ovocně šťávy, konkrétně z jahod, višní, malin, rybízu, citronu nebo ananasu, někdy je ochucovala kořením, například skořicí. Do pomerančové zmrzliny Rettigová přidávala sklenku kvalitního šampaňského; dělala ji takto:

„Oloupej kůru se čtyř pomerančů a nech ji přes noc v žejdlíku vody močit a potom tu vodu nalej na dvacet lotů drobně nasekaného cukru a nech ho zvařit, až se táhne, pak ho odstav a když trochu prochladne, přimíchej k němu z těch čtyř pomerančů procezenou šťávu a sklenku šampaňského vína, a míchej tím, až to docela vystydne, načež to vlej do pyksly a dělej zmrzlinu.“

Již za dob Magdaleny Dobromily Rettigové se zmrzlina těšila velké oblibě, byla však dostupná výhradně bohatším společenským vrstvám. Domácí zmrzlinu kvůli nákladnosti potřebných surovin připravovali také jen ti nejbohatší měšťané, ti chudší chodili spíše výjimečně na zmrzlinu do cukráren.

Související

Zmrzlina, ilustrační fotografie.

Na zmrzlině si v Česku pochutnáváme již téměř 200 let

K letním měsícům dnes neodmyslitelně patří zmrzlina. Tuto ledovou pochoutku znali již staří Egypťané nebo obyvatelé antických států. V Čechách se začala zmrzlina poprvé vyrábět v první třetině 19. století a již tehdy se těšila velké oblibě.

Více souvisejících

zmrzlina Magdalena Dobromila Rettigová recepty, vaření historie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy