Zmrzlina jako sváteční dezert. Dělala ji už Magdalena Dobromila Rettigová

V horkých letních dnech si vydatně dopřáváme osvěžující zmrzlinu. Tuto ledovou pochoutku si oblíbili lidé již před 200 lety. Zmrzlina byla v minulosti poměrně drahou až luxusní záležitostí, kterou si mohly dovolit jen zámožné vrstvy společnosti. Mnohé šikovné hospodyňky v 19. století začaly vyrábět zmrzlinu samy doma, a to podle osvědčených receptů Magdaleny Dobromily Rettigové coby sváteční dezert v letním období.

Zmrzlina se u nás začala poprvé prodávat v roce 1827 v Praze na Novém Městě v luxusní kavárně Philippa Pasky, která nabízela především ovocné sorbety. V našich zemích se ledová pochoutka objevila poměrně pozdě, kupříkladu ve Francii si na ní velmi rád pochutnával již v 16. století král Jindřich Orleánský se svou chotí Kateřinou Medicejskou. Právě ta zmrzlinu do Francie přivezla z rodné Itálie. Z Francie se na počátku 18. století dostala zmrzlina do Vídně a odtud později pravděpodobně do Čech.

Ve 30. letech 19. století již zmrzlinu nabízelo několik (nejen) pražských cukrářů. Ve stejné době vycházela i „Domácí kuchařka“ dnes notoricky známé Magdaleny Dobromily Rettigové, která přinesla i několik receptů na domácí zmrzlinu, aby šikovné hospodyňky a kuchařky mohly tuto ledovou novinku mezi dezerty připravit doma.

Domácí příprava zmrzliny bývala v 19. století velice náročnou záležitostí. Kuchařka musela nejprve sehnat dostatečné množství ledu, který si tehdy rozhodně nevyrobila sama snadno doma v mrazáku, jako je to možné dnes. Led se dovážel do měst a bylo potřeba ho nakoupit. Následovala poměrně fyzicky těžká práce, a to drcení velkých kusů ledu, ručně s pomocí paličky nebo kladívka. Do nadrceného ledu se pak vložila nádoba se zmrzlinovou směsí, která se musela neustále míchat, aby výsledná hmota byla co nejlepší bez zbytečně sražené vody. V případě potřeby se mísa se směsí obsypávala dalším ledem. Celý postup výroby zmrzliny trval klidně několik hodin a hospodyně se u něj bez použití dnešních moderních kuchyňských přístrojů docela nadřela. Základní postup přípravy ledové pochoutky popsala Magdalena Dobromila Rettigová ve své kuchařce v kapitole s názvem „Jak se má led připravovat a zmrzlina dělat“ takto:

„Led se musí v největší spěšnosti na drobno roztlouct a soli dobře promíchat, pak se dá buď do hlubokého škopička nebo k tomu cíli již schválně zřízeného vědérka. Tekutina, z nížto zmrzlina udělati se má, vleje se do cínové, k tomu zvláště zřízené pyksly, tato se víkem pevně uzavře, postaví se do připraveného ledu, obloží se ním kolem až k víku, a zamknutou pykslou se asi čtvrt hodiny stále točí; pak se pyksla odemkne a zmrzlina se míchá k tomu připravenou lžičkou. Od kraje se musí vždy to zmrzlejší do prostředka vmíchat. Na vypracování zmrzliny nejvíce záleží, protože nesmí být hrudkovatá, nýbrž jako máslo vláčná a hladká. Zmrzliny smetanové vyžadují méně času, práce a soli do ledu, nežli jiné, zvláště takové, ku kterým víno nebo dokonce arak přijde; ty musejí vždy déle mrznout a následovně dají více práce.“

Z uvedeného popisu je patrné, že domácí zmrzlinu nebylo zrovna jednoduché připravit. A také to nebylo ani laciné. Do zmrzlinové směsi patřilo značné množství smetany, vajec, ovoce i drahých surovin, jako bylo kakao, čokoláda nebo vanilka.

Magdalena Dobromila Rettigová zaznamenala hned několik předpisů na domácí zmrzlinu. Její zmrzlinové recepty je možné rozdělit do dvou kategorií – zmrzliny smetanové a sorbety. Z těch smetanových to jsou zmrzliny vanilková, kávová, oříšková, kaštanová, mandlová, čokoládová a cukrová. Zvláštní smetanová zmrzlina se připravovala z kvalitního čaje. Sorbety chystala Rettigová z ovoce a ovocně šťávy, konkrétně z jahod, višní, malin, rybízu, citronu nebo ananasu, někdy je ochucovala kořením, například skořicí. Do pomerančové zmrzliny Rettigová přidávala sklenku kvalitního šampaňského; dělala ji takto:

„Oloupej kůru se čtyř pomerančů a nech ji přes noc v žejdlíku vody močit a potom tu vodu nalej na dvacet lotů drobně nasekaného cukru a nech ho zvařit, až se táhne, pak ho odstav a když trochu prochladne, přimíchej k němu z těch čtyř pomerančů procezenou šťávu a sklenku šampaňského vína, a míchej tím, až to docela vystydne, načež to vlej do pyksly a dělej zmrzlinu.“

Již za dob Magdaleny Dobromily Rettigové se zmrzlina těšila velké oblibě, byla však dostupná výhradně bohatším společenským vrstvám. Domácí zmrzlinu kvůli nákladnosti potřebných surovin připravovali také jen ti nejbohatší měšťané, ti chudší chodili spíše výjimečně na zmrzlinu do cukráren.

Související

Zmrzlina, ilustrační fotografie.

Na zmrzlině si v Česku pochutnáváme již téměř 200 let

K letním měsícům dnes neodmyslitelně patří zmrzlina. Tuto ledovou pochoutku znali již staří Egypťané nebo obyvatelé antických států. V Čechách se začala zmrzlina poprvé vyrábět v první třetině 19. století a již tehdy se těšila velké oblibě.

Více souvisejících

zmrzlina Magdalena Dobromila Rettigová recepty, vaření historie

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 24 minutami

před 43 minutami

Aleš Michal

Populismus v Česku. Politolog pro EZ hodnotí nové kampaně ANO, SPD či Motoristů

Politolog Aleš Michal z Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz komentuje aktuální dění na české politické scéně v době, kdy naplno startují kampaně před podzimními parlamentními volbami. Věnuje se proměně rétoriky hnutí ANO, stabilní pozici SPD, rostoucí roli sociálních sítí v mobilizaci mladých voličů i proměnám tradičního pravolevého dělení. Vysvětluje také, proč čelit populismu neznamená kopírovat jeho jazyk.

před 50 minutami

Deník shopaholičky, natáčení v oblacích Prohlédněte si galerii

Toulová dostala Langmajera na vrchol

Natáčení nového filmu Deník shopaholičky režisérky Evy Toulové se vyšplhalo doslova do nebeských výšin. Štáb se usadil v restauraci Oblaca na Žižkovské věži, 66 metrů nad zemí. Když si Bára Seidlová užívala filmové rande s Lukášem Langmajerem, režisérka čelila nečekanému problému – Langmajerovo tříchodové menu mizelo tak rychle, že filmaři sotva stihli spustit kameru.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jakub Menšík

Skvělý Menšík si v Miami poradil s Fritzem a zahraje si první finále turnaje Masters

Na prestižním turnaji Masters v Miami si finále zahraje český tenista Jakub Menšík, pro kterého to bude první finálová účast v kariéře v rámci tohoto turnaje. To proto, že se teprve devatenáctiletému reprezentantovi podařilo v semifinále porazit nasazenou trojku domácího tenistu Taylora Fritze ve třech setech 7:6, 4:6 a 7:6. Ve finále Menšíka čeká asi největší tenisová hvězda současnosti Srb Novak Djokovič.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Donald Trump

Ukrajina a Rusko si přehazují vinu za problémy v mírových jednáních. Trump mlčí, Kyjev se bojí nejhoršího

V ukrajinsko-ruském konfliktu probíhá nelítostná bitva o to, kdo přesvědčí amerického prezidenta Donalda Trumpa, že vina za problémy v mírových jednáních leží na druhé straně. Obě země se vzájemně obviňují z porušování částečného příměří, které zahrnuje klíčovou energetickou infrastrukturu a oblast Černého moře. Cílem je nasměrovat Trumpův hněv proti nepříteli a získat jeho podporu, uvádí server Politico.

Aktualizováno včera

Následky zemětřesení v Myanmaru

Mimořádná zpráva Myanmar a Thajsko zasáhla mohutná zemětřesení, vyhlášen nouzový stav. Počet uvězněných a mrtvých roste

Centrální část Myanmaru zasáhlo v pátek ráno (odpoledne místního času) silné zemětřesení o síle 7,7 stupně následované po 12 minutách otřesem o síle 6,4 stupně, uvedla americká geologická služba USGS. Otřesy byly zaznamenány přibližně 16 kilometrů severozápadně od města Sagaing kolem 12:50 místního času, uvedl server CNN. Zemětřesení bylo tak masivní, že ničilo budovy i v sousedním Thajsku a otřesy lidé pocítili i v Číně. Bangkog a Myanmar už evidují první mrtvé a zraněné a předpokládá se, že jejich počet bude strmě narůstat. O českých obětech zatím informace nejsou. Myanmarská vojenská junta následně vyhlásila nouzový stav ve velké části centrálního Myanmaru. Podle posledních informací se už počet mrtvých počítá ve stovkách.

včera

včera

Donald Trump

Zemětřesení zasáhlo 1,5 milionu lidí. Myanmaru pomůžeme, prohlásil Trump

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v Myanmaru stále zjišťuje rozsah škod po pátečním ničivém zemětřesení, které zasáhlo centrální část země. Podle mluvčího organizace Dioga Alcantary je UNHCR připraveno poskytnout přístřeší a základní potřeby, jakmile bude možné bezpečně dorazit do Mandalaje, druhého největšího města Myanmaru.

včera

Návrat vojáků ze zahraničních misí Prohlédněte si galerii

Na Vítkově se sešli vojáci operující v zahraničí. Černochová jim měla předat ocenění, vůbec nepřišla

Na pražském Vítkově se dnes uskutečnil slavnostní nástup vojáků, kteří se vrátili ze zahraničních operací. Příslušníci Armády České republiky plnili úkoly v Litvě, Lotyšsku, Německu, Kosovu a Itálii. Slavnostního setkání se zúčastnili představitelé Ministerstva obrany a Generálního štábu AČR, ministryně obrany Jana Černochová, která jim měla předat ocenění, mezi vojáky ale nedorazila.

včera

včera

včera

včera

Tchaj-Wan

Japonsko představilo plán pro případ války mezi Čínou a Tchaj-wanem

S rostoucím napětím mezi Čínou a Tchaj-wanem Japonsko podniká kroky k ochraně svých ostrovů v prefektuře Okinawa. Tokio poprvé představilo plán na evakuaci více než 100 000 obyvatel a 10 000 turistů z ostrovů v oblasti Sakishima, pokud by v regionu vypukl ozbrojený konflikt. Uvedl to server The Guardian.

včera

Obchodní válka s USA se zhoršuje. Výrobci alkoholu spustili nevídaný lobbismus

Evropští politici, zejména z Francie, Itálie a Irska, se ocitli pod rostoucím tlakem vlivné alkoholové lobby, která se snaží zabránit tvrdým americkým clům na víno a lihoviny. Poté, co prezident Donald Trump oznámil 200% clo na evropské alkoholické nápoje, se evropští producenti vín, šampaňského a whiskey pustili do intenzivního lobbingu, aby své produkty zachránili před obchodní odvetou Bruselu, píše Politico.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy