Angličané se s USA rozešli bez branek, Írán překonal Wales. Katar je ze hry o postup, Nizozemsko ztratilo

O překvapení se v pátečním programu MS postaral Írán, jenž na úvod prohrál vysoko 2:6 s Anglií. Wales, v závěru oslabený o vyloučeného brankáře Waynea Hennesseyho, v nastavení dvakrát inkasoval a Írán tak vyhrál 2:0. Už po dvou zápasech je pak jasné, že domácí Katar nepostoupí ze skupiny, i když se mu tentokrát podařilo vstřelit branku. Nakonec ale se Senegalem prohrál 1:3. Nizozemsko si na jistotu postupu musí ještě počkat, jelikož s Ekvádorem pouze remizovalo 1:1. Očekávaný šlágr Anglie vs. USA nakonec příliš vzrušení nepřinesl, duel skončil bez branek.

Duel mezi Velšany a Íránci nabídl navzdory očekáváním kvůli íránské úvodní prohře s Angličany svižný fotbal z obou stran. Nicméně i přes tuto skutečnost mnoho příležitostí zpočátku vidět nebylo. Ve 12. minutě centroval Roberts na Moora, jehož zakončení ale gólman Hosejn Hosejní vyrazil. Íránci jakoby pak předznamenali svoji nebezpečnost a dokázali balón dostat do branky, jenže gól neplatil kvůli ofsajdu. Po obrátce hry už Íránci dělali Velšanům čím dál větší potíže, například během pouhých jedenácti vteřin nedokázali proměnit hned tři šance, přičemž dvě z nich skončily na tyč. Vše zakončil Azmún hlavičkou do gólmana Hennesseyho. Ten se vyznamenal i v 72. minutě, kdy se mu podařilo vyrazit Ezatolahíovu ránu. 

Nicméně Hennessey se nechvalně vyznamenal především v 86. minutě, kdy jako první hráč tohoto MS uviděl červenou kartu za svůj nevybíravý faul na Taremího. Tím se velšské značně unavené sestavě situace nesmírně zkomplikovala, zvlášť když se nastavovala opět spousta minut. Íránci stupňovali svůj tlak a vše vyvrcholilo v osmé minutě nastavení střelou Češmího zpoza vápna, 1:0. V jedenácté minutě nastavení ještě dokázal Rezajíán zakončit gólově přečíslení a o zaslouženém vítězi bylo jasno.

To druhý zápas skupiny B mezi Angličany a Američany nebyl tolik vzrušující. Z obou stran se po většinu času hrál opatrný fotbal. Angličanům se navíc z celého zápasu povedla jen úvodní čtvrthodina, během které se podařilo zakončit Kaneovi z šestnáctky. To navíc jeho střelu ještě zblokoval Zimmerman. Pak měli více ze hry Američané, kdy například ve 25. minutě McKennie nevyužil šance, když zakončoval sám před gólmanem Pickfordem. Za chvíli byl ještě blíže ke gólu Pulisic, jenž překvapil schovanou střelou mířící nakonec do břevna. Ojedinělou anglickou šanci měl ještě Mount, proti němuž si ale gólman Turner poradil. 

Ve druhé půli prakticky hráli jen Američané, kteří měli k dispozici i několik rohových kopů, ale Albionu se jim je povedlo ubránit. V nastaveném čase se ještě k jednomu anglickému zakončení dostal Kane, ale mířil mimo. Duel tak tedy nemohl skončit jinak než bez branek.

Ve skupině A se rozhodlo o prvním nepostupujícím do osmifinále a ke smutku domácích fanoušků se tímto týmem stal Katar, kterému se to „povedlo“ jako prvnímu pořádajícímu mužstvu v historii MS. Hřát domácí fanoušky mohlo alespoň to, že se jim tentokrát podařilo vstřelit branku. Byl to ale Senegal, jenž měl od úvodního hvizdu výraznou převahu na hřišti, nicméně dlouho se mu z toho nedařilo dostat se do nějaké šance. Gólmana Baršáma se snažil vystrašit Diatta, ale mířil jen mimo. Ve 41. minutě ale chyboval při rozehrávce domácí obránce Chuchí, jenž tak daroval balón Diaovi a ten s přehledem otevřel skóre, 1:0. 

Tři minuty po začátku druhé půle přidali Senegalci druhý gól zásluhou dvou debutantů v sestavě na tomto MS. Nejprve Jakobs rozehrál roh, Diédhiou následně zakončoval hlavou - 2:0. I tentokrát, stejně jako v úvodním zápase, tak domácí příznivci houfně opouštěli stadion. Neviděli tak asi nejlepší pasáž svých miláčků na šampionátu, během které zahrozili Alí a Muhammad. Gólman Mendy tehdy ještě sice tyto akce zneškodnil, ale proti hlavičce Muntarího už byl krátký, 1:2. Nebylo divu, že následně Katařané chtěli duel vyrovnat, ale Senegal překvapení nedopustil a Dieng zvýšil na konečných 3:1.

O první postup do osmifinále se naopak mohlo pokusit v pátek Nizozemsko, které sice začalo nejlépe, jak mohlo, když už po šesti minutách hry Klaasen předal balón na hranici vápna Gakpovi a ten stejně jako v úvodním zápase se Senegalem i tentokrát skóroval. Kdo jiný než Valencia mohl za Jihoameričany vyrovnat ve 32. minutě, z hranice vápna ale gólmana Nopperta ještě nepřekonal. Krátce před poločasem se sice už Estupiňánovi povedlo dostat míč do branky, ale tento gól nakonec nebyl uznán kvůli ofsajdu. Ve 49. minutě už ale Ekvádorci vstřelili regulérní branku a nikdo jiný se nemohl zapsat do listiny střelců, než Valencia. Ten tehdy dorazil předešlou ránu Estupiňána - 1:1. V 58. minutě už dokonce Ekvádorci mohli vést, kdyby nejprve Valenciovu střelu nezablokovali obránci a kdyby následnou Platovu ránu nezastavilo břevno. Hrdina Ekvádoru Valencia ani druhý zápas nedohrál kvůli zraněnému kolenu a je tak tedy otázkou, zda se vůbec na MS ještě představí. Bohužel pro favorita z Nizozemska už gól nepadl a země tulipánů si tak postup zatím nezajistila. 

Konečné výsledky zápasů mistrovství světa ve fotbale v Kataru 2022 (25.11.2022):

SKUPINA A:

Katar - Senegal 1:3 (0:1)
Branky: 78. Muntarí - 41. Dia, 48. Diédhiou, 84. Dieng. Rozhodčí: Mateu Lahoz - Cebrián Devís, Del Palomar - Hernández (video, všichni Šp.). ŽK: Muhammad, Ahmad, Madibu - Dia, Jakobs, Ciss. Diváci: 41 797

Katar: Baršám - Miguel (83. Vaad), Muhammad, Chúchí, A. Hasan, Ahmad (83. Salmán) - Hajdus (74. Muntarí), Búdiaf (69. Hátim), Madibu - Alí, Afíf. Trenér: Sánchez

Senegal: É. Mendy - Sabaly, Koulibaly, Diallo, Jakobs (78. P. Cissé) - Gueye, N. Mendy (78. P. Sarr), Diatta (64. Ciss) - Diédhiou (74. Dieng) - I. Sarr (74. Ndiaye), Dia. Trenér: A. Cissé

Nizozemsko - Ekvádor 1:1 (1:0)
Branky: 6. Gakpo - 49. Valencia. Rozhodčí: Ghurbal - Džurárí, Atčialí (všichni Alž.) - Evans (video, Austr.). ŽK: Méndez (Ekv.). Diváci: 44 833.

Nizozemsko: Noppert - Timber, Van Dijk, Aké - Dumfries, Koopmeiners (80. De Roon), De Jong, Blind - Klaassen (69. Berguis) - Bergwijn (46. Depay), Gakpo (79. Weghorst). Trenér: Van Gaal.

Ekvádor: Galíndez - Porozo, Torres, Hicapié - Ángelo Preciado, Méndez, Caicedo, Estupiňán - Plata (90. Ibarra), Estrada (74. Sarmiento), Valencia (90. Rodríguez). Trenér: Alfaro

SKUPINA B:

Wales - Írán 0:2 (0:0)
Branky: 90.+8 Češmí, 90.+11 Rezajíán. Rozhodčí: Escobar (Guat.) - Wales (Trin. a Tob.), Mora (Kost.) - Fischer (video, Kan.). ŽK: Rodon - Rezajíán, Džahánbachš. ČK: 86. Hennessey (Wales). Diváci: 40 875

Wales: Hennessey - Mepham, Rodon, B. Davies - C. Roberts (57. Johnson), Ampadu (78. Allen), Ramsey (87. Ward), N. Williams - Bale, Moore, Wilson (58. James). Trenér: Page

Írán: H. Hosejní - Rezajíán, Púralígandží, M. Hosejní, Mohammadí - Gholízadé (77. Džahánbachš), Núrollahí (77. Češmí), Ezatolahí (83. Karímí), Hadžsáfí (77. Torabí) - Azmún (68. Ansárífárd), Taremí. Trenér: Queiroz

Anglie - USA 0:0

Rozhodčí: Valenzuela - Urrego, Moreno - Soto (video, všichni Ven.). Bez karet. Diváci: 68 463

Anglie: Pickford - Trippier, Stones, Maguire, Shaw - Bellingham (68. Henderson), Rice - Saka (78. Rashford), Mount, Sterling (68. Grealish) - Kane. Trenér: Southgate

USA: Turner - Dest (78. Moore), Zimmerman, Ream, Robinson - McKennie (77. Aaronson), Adams, Musah, Pulisic - Weah (83. Reyna), Wright (83. Sargent). Trenér: Berhalter

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Polský sudí Marciniak se nenechává rozhodit kritikou výkonu ve finále MS. Francouzům poslal jasný vzkaz

Každý fotbalový fanoušek má jistě ještě stále v živé paměti úchvatné finále letošního mistrovství světa ve fotbale v Kataru, ve kterém se Argentinci střetli s Francouzi a ve kterém to byli právě Jihoameričané, jimž se podařilo po stavu 3:3 po prodloužení vyhrát na penalty 4:2. Jenže Francouzi stále nemůžou očividně skousnout tuto porážku, a nejenže se tak ve Francii objevila petice pro opakování finále, kterou podepsalo už 200 000 lidí, ale stále tam sílí i kritika hlavního sudího zápasu, Poláka Szymona Marciniaka. Podle Francouzů totiž přinejmenším jeden z argentinských gólů neměl vůbec platit.

Více souvisejících

MS ve fotbale Katar 2022 Fotbal

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy