Anglie si pohrála s Íránem, Nizozemsko až v závěru skolilo Senegal. USA a Wales se rozešly smírně

Hned třemi zápasy pokračovalo v pondělí letošní fotbalové mistrovství světa konající se v Kataru. Nejprve se představili Angličané a Íránci a muslimský stát podobně jako včera Katar rozhodně nebyl nikterak nebezpečný pro svého soupeře a proto tak konečný výsledek 6:2 pro Albion nebyl žádným překvapením. O odpolední zábavu se starali fotbalisté Senegalu a Nizozemska. Především druzí jmenovaní vyhlásili před turnajem útok na zlato a většinu zápasu to pro ně vypadalo bledě. Až v závěru vstřelili dvě branky, čímž tak zdolali nejlepší africký tým současnosti 2:0. Atraktivní tečkou druhého hracího dne byl duel skupiny B mezi USA a Walesem.

Íránci rozhodně nezažili nejvydařenější vstup do turnaje zvlášť, když už v úvodu zápasu musel předčasně ze hřiště kvůli krvavému zranění jejich brankář Baíranvánd. Tomu se stal osudným střet s obráncem Madžídem Hosejním. Jinak po většinu času byli Angličané v držení míče dominantní, i tak jim ale chvíli trvalo, než našli recept na zhuštěnou íránskou obranu. Do první velké příležitosti se po 32 minutách podařilo dostat Maguireovi, jenž po rohu hlavičkoval jen do břevna. Tři minuty na to byl ale o dost přesnější při svém hlavičkovém pokusu Bellingham, 1:0. Ve 43. minutě pro změnu Maguire hlavičkoval pro svého spoluhráče Saka, jenž následně zakončil pod víko, 2:0. Ještě do konce poločasu pak po Kaneově přihrávce na 3:0 zvýšil Sterling. O vítězi tak už bylo pomalu rozhodnuto.

Ve druhé pětačtyřicetiminutovce totiž Angličané nadále pokračovali v sázení branek, nejprve Saka svým druhým gólem v zápase zvýšil na 4:0. V 65. minutě se o čestný úspěch Íránců postaral Taremí, ovšem duel do starých kolejí zanedlouho vrátil Rashford, který tak zvýšil na 5:1. Nezůstalo jen u toho, šestou anglickou trefu přidal Grealish. V nastaveném čase inkasoval anglický gólman Pickford podruhé, tentokrát z penalty, ze které skóroval Taremí. Šlo už ale jen o korekci výsledku.

Favorité z Nizozemska rozhodli o triumfu až v závěrečných minutách

Přestože fotbalisté ze země tulipánů podle očekávání vstoupili do utkání dobře, v první půli nedokázali mířidla nasměrovat natolik přesně, aby se mohli radovat z gólu. Například Blind hlavičkoval těsně mimo, Berghuis pro změnu zakončoval zpoza šestnáctky nad. Na druhé straně to pak zkoušel Ismaila Sarr, ale trefil jen bránícího Van Dijka.

Ten pro změnu na druhé straně zakončoval po rohu, ale gólmana Mendyho tím nevystrašil. Ani v dalších minutách druhého poločasu nepřišli oba týmy s nějakými vyloženými šancemi. Změnit to měl v poslední půlhodině střídající Depay, ale dlouho na tom nezměnil nic ani on. Senegal byl blízko ke skórování díky Diopovi, ale on ani Gueye gólmana Nopperta nepřekonali. A tak to rozčísnul zničehonic přesnou hlavou Gakpo v 84. minutě. V nastaveném čase ještě po Mendyho chybě po Depayově střele dorážející Klaassen a zvýšil tak na konečných 2:0.

O remízu s USA se postaral Bale z penalty

Poprvé se ve večerním duelu USA-Wales dostali do šance Američané, kteří si ji vypracovali po devíti minutách.  Nejprve ohrozil vlastního gólmana Hennesseyho Rodon svou hlavičkou, za chvíli mířil do tyče Sargent. První poločas byl ve znamení americké aktivity, což vyvrcholilo ve 36. minutě, kdy po rychlé akci dostal za obranu balón syn současného prezidenta Libérie Weah a skóroval, 1:0.

Zatímco první půle byla v režii Američanů, ta druhá byla pro změnu v režii Velšanů. Kolem 60. minuty měl gólman Turner co dělat s hlavičkou Daviese. Krátce na to těsně přestřelil střídající Moore. Nadále se pokračovalo ve vysokém tempu. V době, kdy Američané začali vyrovnávat hru, přišla pro ně rána v podobě faulu Zimmermana na Balea a následné penalty. K té se postavil právě faulovaný Bale a ten se v 82. minutě nemýlil, 1:1.

Velšané byli následně blízko k otočení skóre, to by ovšem Johnson musel z úhlu překonat Turnera. Nic na stavu nezměnilo ani devítiminutové nastavení a tak se tedy oba týmy rozešli smírně.

Konečné výsledky zápasů mistrovství světa ve fotbale v Kataru 2022 (21.11.2022):

SKUPINA A:

Senegal - Nizozemsko 0:2 (0:0)
Branky: 84. Gakpo, 90.+9 Klaassen. Rozhodčí: Sampaio - Carbone, Pires (všichni Braz.) - Soto (video, Ven.). ŽK: N. Mendy, I. Gueye - De Ligt. Diváci: 41 721

Senegal: É. Mendy - Sabaly, Koulibaly, P. Cissé, Diallo (62. Jakobs) - N. Mendy, I. Gueye, Kouyaté (72. P. Gueye) - Diatte (72. Jackson), Dia (69. B. Dieng), I. Sarr. Trenér: A. Cissé

Nizozemsko: Noppert - De Ligt, Van Dijk, Aké - Dumfries, Berghuis (79. Koopmeiners), F. De Jong, Gakpo (90.+4 De Roon), Blind - Janssen (62. Depay), Bergwijn (79 Klaassen). Trenér: Van Gaal

SKUPINA B:

Anglie - Írán 6:2 (3:0)
Branky: 43. a 62. Saka, 35. Bellingham, 45.+1 Sterling, 71. Rashford, 90. Grealish - 65. a 90.+13 (z pen.) Taremí. Rozhodčí: Claus - Figueiredo, Simon (všichni Braz.) - González (video, Urug.). ŽK: Džahánbachš, Púralígandží (oba Írán). Diváci: 45.324

Anglie: Pickford - Trippier, Stones, Maguire (70. Dier), Shaw - Bellingham, Rice - Saka (70. Rashford), Mount (70. Foden), Sterling (70. Grealish) - Kane (75. Wilson). Trenér: Southgate.

Írán: Baíranvánd (19. H. Hosejní) - Moharramí (63. Torabí), Češmí (46. Kanaaní), M. Hosejní, Mohammadí - Núrollahí (77. Azmún), Hadžsáfí, Karímí (46. Ezatolahí) - Džahánbachš (46. Gholízadé), Púralígandží -Taremí. Trenér: Queiroz

USA - Wales 1:1 (1:0)
Branky: 36. Weah - 82. Bale (z pen.) Rozhodčí: Džasím - T. Marrí, Makali - A. Marrí (video, všichni Katar). ŽK: Dest, McKennie, Ream, Acosta - Bale, Mepham. Diváci: 43 418

USA: Turner - Dest (74. Yedlin), Ream, Zimmerman, Robinson - McKennie (66. Aaronson), Adams, Musah (74. Acosta) - Pulisic, Weah (88. Morris), Sargent (74. Wright). Trenér: Berhalter

Wales: Hennessey - Mepham, Rodon, B. Davies - Roberts, Ampadu (90.+6 Morrell), Ramsey, N. Williams (79. Johnson) - Wilson (90.+3 Thomas), Bale, James (46. Moore). Trenér: Page

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Polský sudí Marciniak se nenechává rozhodit kritikou výkonu ve finále MS. Francouzům poslal jasný vzkaz

Každý fotbalový fanoušek má jistě ještě stále v živé paměti úchvatné finále letošního mistrovství světa ve fotbale v Kataru, ve kterém se Argentinci střetli s Francouzi a ve kterém to byli právě Jihoameričané, jimž se podařilo po stavu 3:3 po prodloužení vyhrát na penalty 4:2. Jenže Francouzi stále nemůžou očividně skousnout tuto porážku, a nejenže se tak ve Francii objevila petice pro opakování finále, kterou podepsalo už 200 000 lidí, ale stále tam sílí i kritika hlavního sudího zápasu, Poláka Szymona Marciniaka. Podle Francouzů totiž přinejmenším jeden z argentinských gólů neměl vůbec platit.

Více souvisejících

MS ve fotbale Katar 2022 Fotbal

Aktuálně se děje

před 3 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko poslalo balistické rakety na Charkov. Samo přiznalo požár v další rafinérii

Během noci na pátek se město Charkov na severovýchodě Ukrajiny opět stalo cílem útoku ruské armády, tentokrát s nasazením pravděpodobně balistických střel. Informovala o tom britská stanice BBC s odvoláním na ukrajinské úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy