Britové i po vyrovnaném duelu s Dánskem stále bez bodu. Němci opět nastříleli osm branek

Duel dvou trápících se mužstev pražské skupiny A, tedy duel mezi Velkou Británií a Dánskem, nabídl v pátek odpoledne vyrovnanou bitvu, ze které vzešli nakonec vítězně Seveřané, navzdory dobrému vstupu do zápasu ze strany Britů. Ti sice svého soupeře trápili a dokázali hrát vyrovnanou partii, zásluhou přesilovkového gólu Wejseho však tři body putovali k dánskému týmu, Britové jsou dále bez bodu. Kdo rozhodně není bez bodu, je v ostravské skupině Německo, zvláště pak po posledních dvou zápasech, v nichž nastřílelo celkem 16 branek. 

Že by měli Britové ztratit všechny body i v duelu s Dánskem, o tom rozhodně jeho začátek nenasvědčoval. Vždyť po pěti minutách hry právě ostrovní národní tým otevřel skóre zápasu poté, co se trefil již bývalý hokejista Litvínova Liam Kirk a to po obtočení dánské svatyně, kterou opět hájil Dichow. Jenže Britové o toto vedení přišli kvůli svému špatnému střídání, čehož využil minutu po britském gólu Aagaard. Dánům to nestačilo, jelikož stav na 2:1 pro ně otočil Bruggisser. Průběh zápasu byl ale jako na houpačce. Zanedlouho vyrovnal na 2:2 Neilson, jenž svou bruslí usměrnil přihrávku Moseyho.

Dánsko se dostalo zpátky do vedení v úvodu druhé dvacetiminutovky, kdy se podruhé v zápase trefil Aagaard. Sice se v prvních minutách druhé třetiny hrálo opatrně, pak se ale obě strany dostaly zase do několika příležitostí. Dlouho se ale čekalo na gól, který ke konci této části hry nakonec vstřelili Britové, konkrétně Habert.

Protože právě třetí třetina je rozhodující, obě strany se opět přilnuly k opatrnému hokeji. Nakonec ale rozhodující branka padla, přičemž ji vstřelil Wejse. Navzdory možnosti přesilové hry v závěru se už Britům vyrovnat nepodařilo.

Němci po Lotyších deklasovali osmi trefami i Kazachy

To, že si zřejmě budou Kazaši připadat v duelu s Německem jako na kolotoči, ukázal zápas v Ostravě hned v úvodu, jelikož Němci otevřeli skóre už po 62 vteřinách. Stalo se tak poté, co gólman Šutov sice nejprve vychytal dvě zakončení, ale na odražený kotouč od Metalnikovovy brusle už neměl nárok, 1:0. O 82 vteřin později navýšil na 2:0 Tuomie, jenž zamířil přesně k tyči. Až po sedmi minutách hry si užil svůj první zákrok v zápase německý gólman Grubauer, přesto ale za chvíli inkasoval. Po nečekané Rymarevově zpětné příhře se puk dostal ke zkušenému kapitánovi Starčenkovi. Poté se hrálo vyrovnaně, ale Kazachům se ne a ne podařit vyrovnat i výsledkově. V závěru první části to byli opět Němci, kteří mohli navýšit své vedení, kdyby se ovšem po protiútoku trefil Kahun.

Pokud si Kazaši mysleli, že by se jim mohl podařit vstup do druhé části, hned po 71 vteřinách od jejího začátku je vyvedl z omylu Peterka, který už gól na 3:1 dal. Na druhé straně mohl kontrovat Savickij, ale ten zamířil do brankové konstrukce. Proti Panjukovově zakončení zasáhl gólman Grubauer a za chvíli zahrozil ještě Muchametov, jenž se jako další Kazach trefil do tyčky. V polovině zápasu se ale trefovali přesně zase Němci, nejprve se to povedlo Reichelovi, přičemž to už byl v kazašské brance místo Šutova Bojarkin. Za chvíli se sice trefil Wissmann, ale jeho gól museli rozhodčí kvůli ofsajdu po poradě u videa odvolat. Na 5:1 se ale záhy regulérně podařilo zvýšit Kälble.

Ve třetí třetině mířili Němci za jasným triumfem, když se trefili postupně ještě Reichel, Tiffels a Kastner. Před posledním německým gólem se ještě Kazachům podařilo zkorigovat skóre.

Konečné výsledky zápasů hokejového MS v Praze a Ostravě (17.5.2024):

SKUPINA A (Praha):

Velká Británie – Dánsko 3:4 (2:2, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky:
6. Kirk (Curran, Ruopp), 11. Neilson (Mosey, Lake), 39. Halbert (Lachowicz, Perlini) – 7. Aagaard (Moelgaard, N. Olesen), 9. Bruggisser (N. Olesen, Wejse), 22. Aagaard (N. Olesen, Moelgaard), 53. Wejse (Blichfeld, Bruggisser). Rozhodčí: Bjork (Švéd.), MacFarlane – Briganti (oba USA), Wyonzek (Kan.). Vyloučení: 7:6. Využití: 0:2. Diváci: 16 277

Velká Británie: Whistle – D. Phillips, O'Connor, Mosey, Batch, Halbert, Tetlow, M. Richardson, Ruopp – Curran, Perlini, Kirk – Neilson, Lake, Dowd – Betteridge, Lachowicz, Norris – Duggan, Davies, Shudra. Trenér: Russell

Dánsko: Dichow – Lassen, M. Lauridsen, Nicholas B. Jensen, Bruggisser, O. Lauridsen, Larsen, Koch – True, Russell, Blichfeld –Aagaard, Moelgaard, N. Olesen – Scheel, Wejse, From – N. Andersen, Poulsen, Schultz – L. Andersen. Trenér: Gath

SKUPINA B (Ostrava):

Německo – Kazachstán 8:2 (2:1, 3:0, 3:1)
Branky a nahrávky:
2. Szuber (Stachowiak, Peterka), 3. Tuomie (Kastner, Ugbekile), 22. Peterka (Stachowiak, Wissmann), 29. Reichel (Pföderl), 36. Kälble (Peterka, Stachowiak), 51. Reichel (Peterka, Stachowiak), 55. Tiffels (Sturm), 59. Kastner (Ehl, Tuomie) – 8. Starčenko (Rymarev, Panjukov), 52. Koroljov (Bojko, Asetov). Rozhodčí: M. Holm (Švéd.), Vikman (Fin.) – N. Briganti (USA), Špůr (ČR). Vyloučení: 3:1. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 8479.

Německo: Grubauer – Wissmann, J. Müller, Szuber, M. Müller, Wagner, Kälble, Fohrler, Ugbekile – Pföderl, Michaelis, Ehliz – Peterka, Stachowiak, Reichel – Kahun, Sturm, Tiffels – Ehl, Kastner, Tuomie. Trenér: Kreis.

Kazachstán: Šutov (22. Bojarkin) – Metalnikov, Beketajev, Orechov, Danijar, Dichanbek, Breus, Koroljov, Gajtamirov – Rymarev, Omirbekov, Starčenko – Michajlis, Muchametov, Muratov – Savickij, Šesťakov, Panjukov – Rachmanov, Bojko, Asetov. Trenér: Mambetalijev

Související

Petr Pavel Prohlédněte si galerii

Pavel přijal mistry světa na Hradě. Rusové na MS nebyli právem, zdůraznil

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek před polednem přijal na Pražském hradě hokejové mistry světa. Hlava státu členům národního týmu poděkovala za to, že díky triumfu na šampionátu v Praze a Ostravě alespoň na chvilku spojili národ. Reprezentantům už ve středu pogratuloval také premiér Petr Fiala (ODS). 

Více souvisejících

Hokej MS hokej

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy