Euro 2024: Francouzi a Belgičané nabídli dietní podívanou. Rozhodla nešťastná teč pět minut před koncem

Osmifinálový vzájemný zápas Francouzů a Belgičanů nenabídl žádný gólový, ba ani střelecký ohňostroj, čímž tak obě mužstva navázala na trápení ze skupin. Po většinu času první půle se jednalo o posouvání míče ze strany na stranu a od vápna k vápnu, ve druhé půli to byli spíše Francouzi, kteří čím dál více dostávali Belgičany pod tlak. Vše nakonec vyvrcholilo v 85. minutě nešťastně tečovanou střelou střídajícího Kola Muaniho.

Od úvodního výkopu bylo znát, že fanoušky v Düsseldorfu nečeká atraktivní fotbal. Favorizovaní Francouzi sice častěji drželi balon na svých kopačkách a snažili se zatopit belgické defenzivě, ale pokaždé se jejich snaha dostala ze sta na nulu a nic pořádného ze svých náznaků dlouho nevytvořili. Přestože po čase se i Belgičané ve svých kombinacích zlepšili, ani oni nezahrozili kdovíjakým způsobem.

O nějaké příležitosti se dalo v prvním poločase hovořit ve 34. minutě, kdy hlavičkoval v obrovské šanci Thuram, ale netrefil. Francouzi měli i přes pokračující střeleckou nemohoucnost územní převahu a Belgičani tak tedy spíše bránili jejich pokusy o nájezdy. Mbappé často dělal problémy belgické obraně, ale většinou jeho akce k nebezpečnému zakončení nevedly.

Země galského kohouta však svou už tak lepší hru, než kterou se prezentovala doposud Belgie, vylepšila přesností a rychlostí. Sice se parta kolem De Bruyneho snažila o protiútoky, po jednom z nich byl blízko ke skórování Lukaku či právě samotný De Bruyne, ale k ničemu to jinak nevedlo. Závěr zápasu ukázal, že Francie díky své viditelně zlepšené hře dospěla k rozhodujícímu gólu. Pět minut před koncem totiž vypálil střídající Kolo Muani, a i když jeho rána byla nepřesná, za záda Casteelse si ji nešťastně ztečoval bránící Vertonghen. Francie tak tedy nadále pokračuje na evropském šampionátu.

Konečný výsledek zápasu fotbalového Eura v Německu (1.7.2024):

Osmifinále (Düsseldorf):

Francie - Belgie 1:0 (0:0)
Branka:
85. vlastní Vertonghen. Rozhodčí: Nyberg - Beigi, Söderqvist (všichni Švéd.) - Van Boekel (video, Niz.). ŽK: Tchouaméni, Griezmann, Rabiot - Vertonghen, Tedesco (trenér), Mangala. Diváci: 46.810

Francie: Maignan - Koundé, Upamecano, Saliba, Hernández - Kanté, Tchouaméni, Rabiot - Griezmann - Thuram (62. Kolo Muani), Mbappé. Trenér: Deschamps

Belgie: Casteels - Castagne (88. De Ketelaere), Faes, Vertonghen, Theate - De Bruyne, Onana, Carrasco (88. Lukebakio) - Openda (63. Mangala), Lukaku, Doku. Trenér: Tedesco

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Divoký zápas pod rozbouřeným nebem zvládli Němci a přes Dány postoupili do čtvrtfinále

Domácí reprezentace bude nadále dělat radost svou účastí na fotbalovém Euru německým fanouškům. Po divokém osmifinále, které bylo poznamenáno nečekanou pětadvacetiminutovou pauzou kvůli bleskům s kroupami a vodopády deště, ale také častými vstupy videosystému VAR, který neuznal dva góly (po jednom na obou stranách), ale zase přisoudil Němcům penaltu po Andersenově ruce. Tu následně proměnil Havertz, po chybném rozhodnutí gólmana Schmeichela pak po úniku zvýšil na 2:0 Musiala a dvougólový náskok si už Němci dokázali pohlídat.
Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Italové s bezzubým výkonem na Švýcary neměli a úřadující mistři Evropy po osmifinále končí

Švýcarsko celkem v klidu a s přehledem pokořilo Itálii v prvním osmifinále letošního fotbalového Eura v Německu 2:0 a i když trochu senzačně, tak přeci jen zaslouženě postoupilo do čtvrtfinále. Italové coby úřadující evropští šampioni si prakticky nevytvořili žádnou velkou příležitost a o jejich největší šanci se postaral svou tečí Schär, který hlavou namířil ve druhé půli míč na tyčku své vlastní branky. Jinak ale se o výkonu Itálie nedá říct nic, co by stálo za zmínku.

Více souvisejících

Fotbal Euro 2024

Aktuálně se děje

před 1 minutou

Aktualizováno před 27 minutami

před 36 minutami

Keir Starmer

Nového britského premiéra král jmenuje už v pátek, zřejmě půjde o Starmera

Lidé ve Spojeném království si volí do Dolní sněmovny 650 poslanců. Dolní komora britského parlamentu, anglicky známá po jménem House of Commons, zahrnuje politiky ze všech čtyř částí země. Jde o 543 zástupců z Anglie, 57 ze Skotska, 32 z Walesu a 18 ze Severního Irska. Aby tedy strana měla většinu, musí získat 326 křesel. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Monika Brausenbauch Meislová

Britové jsou opravdu unavení, říká Brusenbauch Meislová pro EZ. Nejspíše si zvolí Labouristy

V Británii dnes odstartovaly parlamentní volby v nichž se patrně rozhodnou mezi dvěma tradičními stranami – Konzervativní a Labouristickou. „De facto všechny průzkumy předpovídají Labouristické straně drtivé vítězství. Její náskok konzistentně činí zhruba 20 %, což je opravdu masivní náskok,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz expertka na britský politický systém Monika Brusenbauch Meislová z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Letní počasí

Předpověď počasí pro prodloužený víkend: Žhavá sobota, pak se ochladí

Děti mají volno už od poslední červnové soboty, ale dospělí vyhlížejí páteční den volna navíc. Zvlášť když počasí nemá být vůbec špatné. Už v pátek bude tepleji než v předchozím průběhu týdne, teploty dosáhnou maxima v sobotu. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR.

Vláda rozhodla o změnách pravidel zaměstnávání vybraných osob

Upravit a zpřehlednit podmínky pro zaměstnávání osob se zdravotním postižením či znevýhodněním na chráněném trhu práce je cílem novely zákona o zaměstnanosti a souvisejících zákonů, jejíž návrh projednala vláda na středečním jednání. Zabývala se také návrhem novely zákona o Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. 

včera

Keir Starmer

Starmer, nebo Sunak? The Sun podpořil jednoho z lídrů, průzkumy mluví jasně

Britové zítra rozhodnou o novém složení parlamentu, přičemž mnozí z nich mohou dát i na doporučení ze strany médií. Bulvární deník The Sun poprvé od roku 2005 vyjádřil podporu labouristům, upozornila BBC. Nynější nejsilnější opoziční strana je jasným favoritem voleb, tuto pozici potvrdil i nejnovější průzkum agentury YouGov. 

včera

včera

včera

Jana Černochová

Česká vojenská pomoc Ukrajině podrobně. Černochová nechala odtajnit seznam

Česko poskytlo od konce února 2022 vojenskou pomoc za téměř 7 miliard korun. Vyplývá to z odtajněného seznamu, jehož zveřejnění umožnila vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS). Veškerý vojenský materiál darovaný ze skladů Armády České republiky byl vždy vládou z bezpečnostních důvodů schválen v utajeném režimu.

včera

NATO poskytne Ukrajině vojenskou pomoc za 40 miliard eur

Členské státy NATO se dohodly na poskytnutí vojenské pomoci Ukrajině ve výši 40 miliard eur na příští rok. Tuto informaci ve středu potvrdil agentuře Reuters anonymní evropský diplomat.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy