Týdenní výhled filmů: Převyprávěný Monte Christo, zahajovák z Varů a návrat žlutých raubířů

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí pět premiérové tituly v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Navrací se nejen mimoňští raubíři, ale i kanonické dílo Alexandra Dumase nebo legendární Policajt z Beverly Hills, jenž filmové plátno vyměnil za svět streamingu.

Já, Padouch 4 už v rámci svého předpremiérového běhu ovládl statistiky týdenní návštěvnosti a do českých kin nalákal více platících, než předminulý týden všechny filmy dohromady. Oficiální premiéra jej však čeká až tento čtvrtek a lze předpokládat, že obsadí pozici dosavadně nejnavštěvovanějšího filmu roku, kterou zatím drží druhá Duna s počtem okolo 480 tisíc diváků. Návrat rozverných žlutých postaviček v čele s elitním padouchem Gruem své protagonisty zachycuje ve zcela jiné fázi, než jsme je viděli v předchozích třech filmech. Gru si užívá rodinného života a oddává se otcovskému životu. Namísto podsvětí teď válčí se svým synkem. Stále však čelí okolním nátlakům, aby se vrátil do světa akce, zatímco na svou šanci číhá ukřivděný záporák. Oblíbené sérii studia Illumination přijde konkurence v podobě Pixarovky V hlavě 2 za dva týdny.

Z rozběhlého a nadupaného festivalu v Karlových Varech do široké distribuce vstupuje jeho zahajovací snímek Až na konec světa. Srdcový projekt charismatického Vigga Mortensena, jenž vedle hlavní role obstaral režii, scénář, hudbu a zároveň jej produkoval, je pomalu vyprávěným westernem z druhé poloviny 19. století. Zasazený v San Franciscu osciluje v romantických konturách, kdy se svobodomyslná Vivienne zamilovaná do zádumčivého truhláře Holgera vydává hledat nové místo k žití. Když pak Holger odchází bojovat do občanské války, Vivienne je nucená čelit nepřátelskému prostředí tamního městečka, v jehož čele stojí zkorumpovaný starosta a jeho despotický syn. Film kloubí romantizující westernové kulisy s pomalu se zažírající kritikou moci a dobovým společenským koloritem.

Právě se přehrává: Až na konec světa - trailer

Až na konec světa - trailer Video: YouTube

Ve šlépějích sportovních životopisů kráčí adrenalinem obklopené drama Závod o slávu, reflektující divoký svět rallye závodů v 80. letech, kdy panovala nesmírná rivalita mezi německou Audi a italskou Lancií. Německý gigant na trhu dominoval, Itálie se však své stroje rozhodla obohatit dosavadně nevídanou inovací a především zcela odlišnou mentalitou. Úspěch divoce burácejících motorů na trati byl důležitý nejen pro prestiž a vavříny, ale především znamenal obrovský tržní potenciál pro obchod. Italský režisér Stefano Mordini proplétá individuální osudy houževnatých jezdců a intrikujících funkcionářů se zápalenou atmosférou závodů.

Posledním přírůstkem týdenní nabídky je epochální převyprávění francouzské klasiky Hrabě Monte Christo. Nové adaptace se ujalo režijní a scenáristické duo Alexandre de La Patellière a Matthieu Delaporte. Epický a téměř tříhodinový titul odpremiéroval v nesoutěžní sekci letošního festivalu v Cannes. Klasickou předlohu Alexandra Dumase aktualizují a zároveň zůstávají věrní tradici řemeslně poctivé francouzské kinematografie. Uzpůsobuje původní dílo filmovému vyprávění a ačkoli se jej dějově striktně nedrží, zakonzervovává omamnou Dumasovu poetiku. Opírají se o poctivou výpravu a vyzdvihují vedlejší politické machinace, přičemž tematizují oddaný a občas lehce utopický boj za spravedlnost.

Novinky na VOD

Událost týdne si pro sebe uzmul Netflix, jenž 30 letech fanouškům navrací kultovní série Policajta z Beverly Hills, tentokrát s všeříkajícím podtitulem Axel F. V titulní roli s renesanci zažívajícím Eddiem Murphym, jenž se po oceňovaném výkonu Jmenuju se Dolemite navrátil například i v komedii Cesta do Ameriky 2, tvůrci opět povolávají do akce oblíbeného a svérázného policajta, jehož dceři jde o život. Zároveň se musí vyrovnat se zcela odlišným prostředím rychle se měnících policejních struktur. A pokud neholdujete blockbusterové akci ale japonskému melodramatu, katalog Netflixu nově skýtá snímek Osudově blízko, předkládající romanci dvou náctiletých, kteří zjistí, že kvůli zhoubné nemoci do pár měsíců zemřou.

Silný životní příběh představený v dokumentárním portrétu Sebevědomá žena: Diane Von Furstenberg přinesla platforma Disney+, která v tehdy muži ovládaném světě módního průmyslu založila vlastní unikátní společnost s dnes již legendárními iniciály DVF. Dokument její příběh zasazuje do celospolečenského kontextu a vyzdvihuje její důležitost v oblasti módního trhu. Do katalogu Max pak přibyl loňský vítěz Zlaté palmy v Cannes a Oscara za nejlepší původní scénář Anatomie pádu, kde můžete obdivovat akademicky strhující formální vedení a mistrovskou tematizaci abstraktnosti pravdy.

Amazon Prime Video v čele s Emmou Roberts a Tomem Hopperem uvádí novou komedii Space Cadet. Ta v konturách crazy komedie vypráví příběh konvencí zbavené a párty milující ženy, která se shodou okolností dostane do výběru vesmírného programu. Osud NASA je tak v rukou nezodpovědné, ale osobité protagonistky se srdcem na správném místě, která pěkně počechrá nervy v problémech se topícího vesmírného týmu.

Související

Od marca do mája

RECENZE Z VARŮ: Od marca do mája je křehce empatickým filmem bez konfliktu

Na probíhajícím festivalu v Karlových Varech se ve vedlejší soutěžní sekci Proxima ve světové předpremiéře představil český film Od marca do mája debutujícího slovenského režiséra Martina Pavola Repky. Vyniká suverénní režií, nespěchajícím tempem a sugestivním zachycením každodenního života jedné rodiny.

Více souvisejících

filmy Až na konec světa (film) Viggo Mortensen Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Joe Biden

Biden se označil za nejlepšího kandidáta proti Trumpovi. V duelu prý byl nemocný

Americký prezident Joe Biden se v rozhovoru pro stanici ABC prohlásil za nejkvalifikovanějšího kandidáta do nadcházejících prezidentských voleb, kde bude soupeřit s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem. V očekávaném interview, které následovalo po neúspěšné televizní debatě s Trumpem, se Biden snažil přesvědčit voliče o své schopnosti zvládnout další volební období. Odmítl nezávislé lékařské vyšetření, ale uvedl, že během debaty byl nemocný.

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin stanovil podmínky, za jakých ukončí válku proti Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin se v pátek setkal s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, aby projednali možné způsoby ukončení války na Ukrajině. Po jednání oba politici na společné tiskové konferenci v Moskvě oznámili výsledky své schůzky a Putin sdělil podmínky ukončení války proti Ukrajině. Uvedl to server Euroactiv.com.

před 3 hodinami

Léto v Praze

Počasí o víkendu: Přichází nejteplejší den týdne, hrozí bouřky

Volno sice lidé měli už včera, ale regulérní víkend začíná až dnešním dnem. Právě sobota bude nejteplejším dnem týdne, nejvyšší teploty místy výrazně překročí třicítku. Zároveň však udeří bouřky. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Benjamin Netanjahu s vojáky izraelské armády

Skončí válka v Izraeli? USA vnímají průlom v jednáních s Hamásem

Palestinské hnutí Hamás údajně změnilo postoj k případné dohodě s Izraelem o příměří a propuštění rukojmích, ačkoliv nadále přetrvávají nevyřešené otázky ohledně uvádění dohody do praxe. Ve čtvrtek to uvedla agentura Reuters s odvoláním na vysoce postaveného představitele USA. 

včera

včera

včera

Od marca do mája

RECENZE Z VARŮ: Od marca do mája je křehce empatickým filmem bez konfliktu

Na probíhajícím festivalu v Karlových Varech se ve vedlejší soutěžní sekci Proxima ve světové předpremiéře představil český film Od marca do mája debutujícího slovenského režiséra Martina Pavola Repky. Vyniká suverénní režií, nespěchajícím tempem a sugestivním zachycením každodenního života jedné rodiny.

včera

včera

Marine Le Penová

Proti Le Penové se spojuje, co má ruce a nohy. Z voleb odstoupil i ministr

Ač francouzská krajní pravice vedená stranou Národní sdružení Marine Le Penové v prvním kole parlamentních voleb zaznamenala významné úspěchy, ani se nemusí přiblížit k moci. Levicové a centristické strany totiž přistoupily na společné kroky, které mají zajistit neúspěch pravicových kandidátů. 

včera

včera

SK Slavia Praha, stadion v Edenu

Potvrzeno. Do Slavie se přesouvá Chorý z Plzně, tam si už za něj našli náhradu

Největší tuzemský fotbalový transfer tohoto léta je u konce. Z plzeňské Viktorie skutečně přestupuje do pražské Slavie jeden z nejvýraznějších útočníků české ligy a reprezentant Tomáš Chorý. S novým zaměstnavatelem se devětadvacetiletý fotbalista, jenž do Edenu přišel za téměř 100 milionů korun, dohodl na tříleté smlouvě. Mezitím už na západě Čech hlásí příchod náhrady za Chorého, a to konkrétně třiadvacetiletého Brazilce Ricardinha. Ten naposledy působil v bulharském Levski Sofia.

včera

včera

včera

včera

Po Kyjevě Moskva. Druhá zastávka mírové mise, píše Orbán na Facebooku.

Orbán je v Moskvě. Putina takhle nezastavíme, reagovala von der Leyenová

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes dorazil do Moskvy, aby se setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, informovaly Financial Times. Vůdčí představitelé Evropské unie, které Budapešť od pondělí předsedá, opět zdůraznili, že Orbán nemá mandát vyjednávat v Rusku o čemkoliv jménem EU. 

včera

Zatčen vrchní řezník z Buči: Plukovník, který velel zabijáckým jednotkám je obviněn z korupce

Ruské úřady zadržely nejvyššího vojenského plukovníka a obvinily ho z rozsáhlého podvodu, uvedla ve čtvrtek státní tisková agentura TASS. Plukovník dříve velel jednotkám odpovědných za masakr v roce 2022 v ukrajinském městě Buča.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy