Fotbalovou Anglii bude trénovat třetí zahraniční trenér v historii. Němec Thomas Tuchel

Kolébka fotbalu Anglie už zná jméno nového kouče. Jak známo, po letošním mistrovství Evropy v Německu skončil na lavičce Albionu Gareth Southgate, přestože během svého působení na dovedl reprezentaci dvakrát do finále mistrovství Evropy, přičemž se tak stalo v posledních dvou turnajích v letech 2021 a 2024. Během posledního Eura byl ale značně kritizován za hru, jakou se anglický tým prezentoval a tak ho po turnaji prozatímně nahradil Lee Carsley. Nyní je jasné, že od Nového roku mužstvo převezme Němec Thomas Tuchel, jenž se tak stane třetím zahraničním trenérem anglického národního týmu v historii.

Thomas Tuchel není pro Angličany rozhodně neznámým jménem. Na klubové úrovni totiž vedl londýnskou Chelsea, kterou před třemi lety dovedl k triumfu v Lize mistrů. Kromě toho také s tímto klubem došel k triumfům v evropském Superpoháru i na klubovém světovém šampionátu.

Právě svoji vazbu s anglickým fotbalem Tuchel zdůrazňoval ve svém prohlášení. "Jsem velice hrdý, že se mi dostalo cti vést anglický tým. Už dlouho mám osobní vztah k anglickému fotbalu a zažil jsem díky tomu neuvěřitelné okamžiky," uvedl konkrétně kouč, s nímž anglická fotbalová asociace podepsala smlouvu trvající už 8. října, přičemž jeho hlavním úkolem je s Anglií postoupit na mistrovství světa v roce 2026. "Mít možnost reprezentovat Anglii je obrovská výsada a z příležitosti pracovat s touhle mimořádnou a talentovanou partou jsem nadšený. S Anthonym uděláme vše pro to, aby byla Anglie úspěšná a fanoušci měli na co být hrdí," pokračoval dále Tuchel, jenž tak představil svého asistenta Anthonyho Barryho.

Co se týče dosavadního prozatímního kouče Carsleyho, tak ten nyní vedl Anglii v Lize národů v zápasech proti Řecku a Finsku, přičemž s Řeckem se Anglie pod Carsleyho vedením v rámci této soutěže utká ještě v listopadu, stejně jako s Irskem.

S Thomasem Tuchelem se dodře zná anglický kanonýr Harry Kane, který se s ním setkal v Bayernu Mnichov. "Thomase dobře znám z minulého ročníku. Fantastický trenér, fantastický člověk," nechal se slyšet Kane.

Pro Anglii je angažování zahraničního trenéra stále tabu

Přestože už v minulosti anglická reprezentace zažila dva zahraniční trenéry, Švéda Svena Görana Erikssona a Itala Fabia Capella, ozývá se kritika, že se jedná o zahraničního trenéra a že by Anglii měl vést spíše anglický kouč. „Omlouvám se, že mám jen německý pas. Ale možná mohli fanoušci cítit moji vášeň pro anglickou Premier League i pro celou zemi, rád jsem tu žil i pracoval. Doufám, že je dokážu přesvědčit, jak hrdý jsem na to, že jsem se stal anglickým trenérem. Udělám vše pro to, abych ukázal respekt,“ odrážel kritiku Tuchel na své první tiskové konferenci po podepsání smlouvy.

Třeba takový bývalý kouč West Hamu nebo Tottenhamu Harry Redknapp má jasný názor na Thomase Tuchela. „V několika klubech přišel o práci poměrně rychle a určitě to není tak, že by měl všude obrovský úspěch. V několika klubech přišel a odešel,“ nebral si servítky v rozhovoru pro Sky Sports a pokračoval: „Chtěl jsem, aby Anglii trénoval Angličan. Jsem velký patriot, myslím si, že bychom měli mít anglického manažera, ale zřejmě byl malý výběr.“

Bývalý anglický reprezentant Jamie Carragher pak pro Sky Sports řekl toto: „Nejde jen o Anglii – myslím, že stejné to je u Itálie, Německa nebo Francie. Portugalsko momentálně vede Robert Martinez, což mi přijde zvláštní. To je ale můj pohled na věc. Anglie má nyní skvělého trenéra, ale myslím si, že bychom měli mít anglického manažera.“

Daleko smířlivější byl k Tuchelovi známý anglický fotbalový komentátor Gary Lineker. „Není pochyb o tom, že má neuvěřitelný životopis, ale tohle pro něj bude úplně jiná zkouška. Od asociace je to odvážný krok – musí vyhrát mistrovství světa nebo Evropy, kvůli tomu ho angažovali. Je to jednoduché, potřebujeme trofej. A potřebujeme trenéra, který to dokáže. Tuchel si po pohledu na soupisku řekl, že je v ní tolik talentu, že je to neuvěřitelná příležitost něco vyhrát,“ uvedl. I on by ale i tak rád viděl anglického trenéra u národního týmu a lidně by u něj nechal Carsleyho. „Já bych si ale přál, aby zůstal Carsley, jelikož jsem u něj viděl dost na to, abych si byl jistý, že mu hráči opravdu důvěřují a že je dostatečně vynalézavý.“ 

Na téma možných nových ryze anglických koučů v anglickém národním týmu odpovídal na tiskové konferenci i samotný šéf Fotbalové asociace Mark Bullingham. „Udělali jsme pohovory s přibližně deseti lidmi a v rámci toho jsme vedli rozhovory i s některými anglickými kandidáty,“ prozradil konkrétně.

Mezi kandidáty na trenéra reprezentace měli být třeba bývalý trenér Brightonu a Chelsea Graham Potter nebo bývalý záložník Manchesteru United a současný lodivod Middlesbrough Michael Carrick.

Související

Ilustrační fotografie.

Češi s Ukrajinou jen remizovali. V Lize národů vedou skupinu

Po páteční domácí výhře nad Albánií (2:0) se v pondělí večer družina trenéra Ivana Haška představila v dalším zápase fotbalové Ligy národů v polské Vratislavi proti Ukrajině. Češi měli jistě v úmyslu přinejmenším výsledkově navázat na poslední měsíc starý vzájemný duel v Praze, kde vyhráli 3:2. Duel začal nadějně, když v 18. minutě svou premiérovou trefu v reprezentaci zaznamenal Lukáš Červ. Do druhé půle nastoupili Češi s tím, že chtějí vedení udržet a ideálně ještě navýšit. Krátce po návratu z kabiny ale zahrál navrátilec Krejčí nešťastně rukou v šestnáctce a z následné penalty na konečných 1:1 srovnal Dovbyk. I přes tuto remízu se ale Češi mohou těšit z prvního místa ve skupině.
Fotbal, ilustrační fotografie

Rok starý debakl se neopakoval. Češi podali nejlepší výkon pod Haškem a vyhráli nad Albánií

Po nevýrazných zářijových výkonech, kdy svěřenci kouče Ivana Haška nejprve šokovali porážkou v Gruzii 1:4 a následně vydřeli domácí výhru nad Ukrajinou 3:2, nastoupila v pátek česká fotbalová reprezentace k dalšímu zápasu proti nevyzpytatelnému soupeři z Albánie. S tou před rokem ostudně prohrála v Albánii 0:3, a tak si fotbaloví fanoušci kladli otázku, zda v kontextu současných výkonů bude výsledek tentokrát lepší. A pro mnohé nečekaně byl. Albánie zůstala za očekáváním, Češi navíc před zaplněnou Letnou předvedli nejlepší výkon pod Ivanem Haškem a zejména díky dvougólovému Tomáši Chorému vyhráli s přehledem 2:0.

Více souvisejících

Fotbal Thomas Tuchel

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie

Policie našla matku novorozence díky bundě. Okolí nevědělo, že je těhotná

Českem v uplynulých dnech otřásl případ miminka odloženého do kontejneru, který má alespoň šťastný konec v tom, že dítě je živé a zdravé. Nemá ho však pro matku, kterou policie vypátrala a posléze obvinila z pokusu o vraždu, přičemž jí hrozí až doživotí. Sousedé přitom přiznávají, že do poslední chvíle netušili, že je devatenáctiletá dívka těhotná. 

před 3 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Fotbalovou Anglii bude trénovat třetí zahraniční trenér v historii. Němec Thomas Tuchel

Kolébka fotbalu Anglie už zná jméno nového kouče. Jak známo, po letošním mistrovství Evropy v Německu skončil na lavičce Albionu Gareth Southgate, přestože během svého působení na dovedl reprezentaci dvakrát do finále mistrovství Evropy, přičemž se tak stalo v posledních dvou turnajích v letech 2021 a 2024. Během posledního Eura byl ale značně kritizován za hru, jakou se anglický tým prezentoval a tak ho po turnaji prozatímně nahradil Lee Carsley. Nyní je jasné, že od Nového roku mužstvo převezme Němec Thomas Tuchel, jenž se tak stane třetím zahraničním trenérem anglického národního týmu v historii.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Elena Bolocan

Bojují o vstup do EU. Proruský oligarcha ale snahy Moldavska podkopává, varuje expertka

Již 20. října se uskuteční prezidentské volby v Moldavsku, které budou současně organizovány společně s referendem, jehož cílem je změnit ústavu a udělat z členství v EU prioritu závaznou pro všechny následující vlády. Svůj mandát se pokouší podruhé obhájit i současná proevropská prezidentka Maia Sandu. Podle Eleny Bolocan, expertky z moldavského Institutu evropských politik a reforem (IPRE), se země stále více obrací k EU. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz také upozornila, že zemi znepokojují ruské hrozby a narativy.

před 8 hodinami

Návštěva prezidenta Volodymyra Zelenského v USA

Za válku na Ukrajině si podle Trumpa může sám Zelenskyj

Bývalý americký prezident a republikánský kandidát pro nadcházející prezidentské volby, Donald Trump, znovu upoutal pozornost svými kontroverzními výroky týkajícími se války na Ukrajině. Ve čtvrtečním rozhovoru pro podcast PBD obvinil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že má podíl na zahájení konfliktu s Ruskem, ačkoli vojenský konflikt začal ruskou invazí na Ukrajinu. Tato slova naznačují, že případné Trumpovo vítězství by mohlo znamenat zásadní obrat v politice Spojených států vůči Ukrajině a Rusku.

před 9 hodinami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Jen pozvání Ukrajiny do NATO může ukončit válku s Ruskem, tvrdí Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro deník The Financial Times jasně prohlásil, že formální pozvánka k členství v Severoatlantické alianci (NATO) je nezbytným krokem, aby jeho země přežila ruskou invazi. Tuto výzvu učinil krátce po summitu Evropské rady v Bruselu, kde hovořil o tom, jaký význam má připojení Ukrajiny k NATO pro ukončení války s Ruskem.

před 9 hodinami

Jahjá Sinvár, šéf Hamásu v Gaze zvaný

Smrt Sinvára rozděluje svět. Lídři hovoří o příležitostech. Írán o inspirativním mučedníkovi

Zabití Jahji Sinvára, jednoho z nejvyšších představitelů palestinského hnutí Hamás, přitáhlo globální pozornost a bylo označeno za klíčový bod v probíhajícím konfliktu mezi Izraelem a Palestinou. Sinvár, který byl vůdcem Hamásu od poloviny roku 2023, byl zabit během izraelské vojenské operace ve městě Rafah v jižní části Pásma Gazy. Jeho smrt představuje významný úder pro vedení Hamásu a byla oslavována jak izraelskými, tak i mezinárodními představiteli. 

před 10 hodinami

Sahara, ilustrační fotografie.

Zvláštní vyslanec OSN navrhuje rozdělit Saharu

Zvláštní vyslanec OSN pro Západní Saharu, Staffan de Mistura, navrhl rozdělení tohoto sporného území mezi Maroko a povstalecké hnutí Polisario, aby ukončil dlouholetý konflikt. Informovala o tom agentura AFP.

před 10 hodinami

Joe Biden

"Krutý vrah a terorista, utrpení musí skončit." Západ ocenil smrt Sinvára

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek přivítal smrt vůdce palestinského radikálního hnutí Hamás Jahjá Sinvára, kterou označil za významný milník pro Izrael, Spojené státy i svět. Ve svém prohlášení Biden zdůraznil, že Sinvárova eliminace nabízí „příležitost k politickému urovnání“ v Pásmu Gazy, což by mohlo vést ke stabilnější budoucnosti pro Izraelce i Palestince.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

OBRAZEM: Prezident Petr Pavel zahájil Středoevropskou rallye u Pražského hradu

Hradčanské náměstí v Praze se zaplnilo nadšenci pro závody a sportovními vozy. Prezident Petr Pavel odstartoval na našem území mistrovství světa v rallye. První den zvítězil Sébastien Ogier, zatímco druhé místo získal vedoucí jezdec šampionátu Thierry Neuville.
 

Zdroj: Adam Skála

Další zprávy