Češi si příští rok na MS zahrají běloruskou skupinu. Spolu se Slováky, Rusy a Švédy

Hokejoví fanoušci musejí letos mistrovství světa konající se tradičně v květnu kvůli pandemii koronaviru oželet, ovšem už nyní se mohou těšit na to příští v roce 2021, které by se mělo konat v Bělorusku a Lotyšsku. A jako již tradičně, tak rok před samotnou akcí se už ví, jak budou vypadat obě skupiny tohoto šampionátu. Vyšlo to tentokrát tak, že čeští hokejisté budou součástí skupiny A hrané v běloruském Minsku, ve které se nacházejí ještě Rusko, Švédsko, Švýcarsko, Slovensko, Dánsko, Bělorusko a Velká Británie. Oproti letošnímu, nakonec neuskutečněnému, světovému šampionátu ve Švýcarsku se tak příští rok Češi utkají prakticky se stejnými soupeři jako měli letos, akorát s tím rozdílem, že místo Švýcarska se měli letos utkat Češi s Německem.

Druhou skupinu B budou hostit v lotyšské Rize a jak rozhodla Rada Mezinárodní hokejové federace IIHF, v ní se spolu utkají následující týmy: Kanada, Finsko, USA, Německo, Lotyšsko, Norsko, Itálie a Kazachstán.

Obě skupiny MS se skládají podle toho, na jakých místech se jaké národní ztýmy nacházejí v aktuálním světovém žebříčku IIHF. Běloruští pořadatelé však využily výjimky a do své skupiny tak přetáhli Rusko na místo Kanady. "Rada IIHF tak vyhověla žádosti Běloruska, které má jako pořadatelská země právo navrhnout z marketingových důvodů ve složení skupin jednu změnu. Vzhledem k jejich předpokládanému počtu jsou ruští fanoušci pro pořadatele pochopitelně velmi atraktivní," vysvětlil důvod změny Martin Urban, generální sekretář Českého hokeje, a pokračoval: "Podobné přesuny nejsou neobvyklé, přistoupili k nim například i pořadatelé neuskutečněného šampionátu ve Švýcarsku."

"Na šampionátu chceme uspět a soupeře si proto nevybíráme, poradit si musíme s každým," řekl ke skupinám a k soupeřům českého mužstva jeho budoucí kouč Filip Pešán. "Pokud jde o změnu ve složení skupiny, zásadní rozdíl mezi Kanadou a Ruskem nevidím. Další komentáře by byly předčasné, protože v současné době nevíme, jak bude vypadat příští sezona NHL, a od toho se budou odvíjet i soupisky, s nimiž jednotlivá mužstva na mistrovství světa přijedou," dodal.

Podle původního plánu se má šampionát v Bělorusku a Lotyšsku v roce 2021 konat od 7. května do 23. květnam přičemž by se měl šampionát pyšnit sloganem "Vášeň. Bez hranic." Vypadá to však, že se bude hrát o něco později a to samozřejmě kvůli stále trvající pandemii koronaviru. Rada IIHF tak nově navrhuje, aby se šampionát konal od 21. května do 6. června, ovšem toto odložení o dva týdny musí ještě potvrdit mimořádný kongres IIHF. Ten má být na programu letos 24. června a bude se konat prostřednictvím videokonference.

Dva týdny po MS v Bělorusku a Lotyšsku by se pak měly podle Rady IIHF konat šampionáty první divize skupiny A i B a to především proto, že se v jednotlivých zemích kvůli koronavirové krizi zpozdí začátky jejich národních soutěží. Ty jinak finišují svými play-off před startem MS. "Již nyní je zřejmé, že začátek sezony bude v mnoha našich špičkových ligách pozdržen. Musíme se pokusit přizpůsobit náš rozvrh ročníku tak, abychom dali evropským ligám a klubům několik dnů navíc, aby mohly sezonu dokončit," řekl k tomu samotný prezident IIHF René Fasel.

Ani pro jednu pořadatelskou zemi nebude šampionát v roce 2021tím premiérovým. Zatímco v Rize se elitní MS konalo již v roce 2006, v Minsku se uskutečnilo v roce 2014. Hlavním dějištěm bude Minsk Arena pyšnící se kapacitou pro 15 086 diváků. Právě tady se odehrají nejen zápasy skupiny A, ale i dvě čtvrtfinále , obě semifinále a finále. Pro pořádek dodejme, že do arény v Rize se vejde 10 300 diváků.

Obhajovat titul mistra světa z roku 2019 budou Finové.

Složení skupin MS 2021:

Skupina A (Minsk): Rusko, Švédsko, ČR, Švýcarsko, Slovensko, Dánsko, Bělorusko, Velká Británie

Skupina B (Riga): Kanada, Finsko, USA, Německo, Lotyšsko, Norsko, Itálie, Kazachstán

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS hokej

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 33 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

před 1 hodinou

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy