Skvělý vstup do nové sezóny. Lehečka si v Adelaide došel pro premiérový triumf na okruhu ATP

Český tenisový reprezentant Jiří Lehečka zažívá nejpovedenější vstup do nové sezóny. Ovládl totiž hned první turnaj sezóny na okruhu ATP konající se v australském Adelaide, když ve finále dokázal udolat britského soupeře Jacka Drapera 4:6, 6:4 a 6:3. Po dlouhých dvou hodinách a devíti minutách tak mohla vytrysknout po heroickém výkonu zasloužená česká radost. 

Začátek finálového duelu však nezačal pro mladoboleslavského rodáka nikterak dobře, když v prvním setu se nedokázal dopracovat ani k jednomu brejkbolu. Přestože se mu podařilo během třetího gamu hned dva brejkboly soupeře odvrátit, ovšem za vyrovnaného stavu 3:3 se Draperovi podařilo na třetí pokus sebrat Lehečkovi servis a díky tomu tak po tři čtvrtě hodině hry Brit dospěl k vítězství v prvním setu 4:6. 

Taktéž ve druhé sadě se snažili oba tenisté spoléhat na svůj servis, až v závěrečném desátém gamu za stavu 5:4 a 40:0 pro českého hráče si dokázal Lehečka, 32. tenista v žebříčku ATP, vzít servis soupeře na svou stranu a díky tomu vyrovnal stav zápasu. Rozhodnout tak o vítězi musela závěrečná třetí sada. 

Ta začala výtečně pro v tu dobu v laufu hrajícího Lehečku, který tehdy opět sebral soupeři další jeho podání a díky tomu odskočil do vedení 3:0. Když za stavu 3:1 prohrával v pátém gamu už 0:40, zaznamenal hned pět winnerů v řadě za sebou a to bylo pro Drapera poslední kapkou, jelikož už e na nic dalšího nezmohl a za stavu 5:3 pak už jen Lehečka dokázal využít svůj druhý mečbol. 

Už loni v srpnu mohl Lehečka oslavovat svůj první triumf na okruhu ATP, tehdy ale ve finále v americkém Winston-Salemu nestačil na Argentince Sébastiana Báeze. Proto tak musel český tenista čekat na takový úspěch až do druhého letošního lednového víkendu, přičemž se tak stalo jen pouhý den před startem prvního grandslamu sezóny Australian Open. Před tímto turnajem s tak jedná ze strany českého tenisty o slibný příslib do budoucna. 

"Teď je pro mě těžké cokoliv říct. Je to můj první titul a je to pro mě hodně emotivní. Neuvěřitelné," hledal stěží slova po zápase Lehečka, jenž se tak stal prvním českým vítězem na okruhu ATP od února 2020, kdy v indickém Puné triumfoval Jiří Veselý. "Chci také poděkovat svému kouči (Michalu Navrátilovi). Na tenhle moment jsme čekali dlouho a teď je to tady. Moc děkuji i své rodině a všem, kteří mi drží celou dobu palce. Pokud to půjde, určitě se sem do Adelaide příští rok zase vrátím," pokračoval v děkovné řeči Lehečka. 

Ten mimochodem dospěl k vítězství ve finále díky 34 vítězným míčům, osmi esy a nevadilo mu tak, že během finále zaznamenal hned sedmnáct nevynucených chyb. Díky trumfu v Adelaide se tak Lehečka posune na svoje dosud nejlepší umístění, na 23. příčku žebříčku ATP. 

Nejen to, ale i hru Jiřího Lehečky po finále ocenil i britský soupeř Draper. "Jiří hraje neuvěřitelný tenis a stoupá žebříčkem. Gratuluji mu k zisku prvního titulu. Já se snažil o to samé, ale on byl dnes lepší a zasloužil si ho," nechal se slyšet konkrétně. 

Tenisový turnaj mužů a žen v Adelaide (tvrdý povrch) – (13.1.2024): 

Finále – dvouhra, muži: 

LEHEČKA (7-ČR) – Draper (Brit.) 4:6, 6:4, 6:3 

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.

Více souvisejících

tenis Jiří Lehečka

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy