Světový šampionát nestihne. Ledeckou stále trápí následky zlomeniny klíční kosti

Nejprve se čekalo, zda se olympijská vítězka z Her v Pchjongčchangu (v superobřím slalomu v alpskémlyžování) a z Pekingu (paralelní obří slalom ve snowboardingu) Ester Ledecká vrátí na scénu Světového poháru v alpském lyžování po Novém roce, jenže její zranění ji nedovolí nakonec startovat ani na blížícím se mistrovství světa ve Francii. Přesto by se měla v následujících týdnech uzdravit natolik, aby se mohla zúčastnit světového šampionátu ve snowboardingu v gruzínském Bakuriani, kam se ve druhé polovině února Ledecká chystá.

Své konečné rozhodnutí o neúčasti na blížícím se mistrovství světa ve francouzském Courchevelu učinila Ledecká poté,co ve čtvrtek absolvovala kontrolu, po níž jí lékaři sami doporučili, aby se této účasti nakonec vzdala. Stále totiž je ve hře, že by se mohl stav zranění zhoršit. "Zlomeniny klíční kosti tohoto typu mohou mít komplikovaný průběh hojení. U Ester se to v současné době vyvíjí velmi dobře. Ještě však musí být opatrná, protože kost je zatím trochu křehčí. Při průjezdu brankami je rameno nárazově a pohybově hodně zatížené. V běžném životě již ale Ester není nijak omezena a mohla i začít s posilováním horních končetin. Pevně věřím, že Ester ještě v této sezoně na lyžích uvidíme," sdělil podrobnosti ke zranění Ledecké známý fyzioterapeut českých sportovců Pavel Kolář.

České zimní královně tak nezbývalo nic jiného, než tvrzení odborníků respektovat a připravovat se tak až na část sezony po lyžařském MS ve Francii. "Do poslední chvíle jsem věřila, že se lyžařské mistrovství světa dá stihnout. Kondičně jsem skvěle připravená, ale na sněhu zatím nesmím nic uspěchat. Chvíli jsem byla z vyjádření pana doktora Spernera a pana profesora Koláře smutná, ale rozumím tomu, že nejdůležitější je, abych měla rameno zase stoprocentní. Při závodech dostává docela zabrat, hlavně na startu a samozřejmě při průjezdech v branách ve stotřicetikilometrové rychlosti to jsou pekelné nárazy do celého těla, které by zatím ještě mohly práci pana doktora poničit," řekla konkrétně Ledecká.

Respektovat toto rozhodnutí tak musí chtě nechtě i samotný nejvyšší boss ze Svazu lyžařů ČR David Trávníček. "Je škoda, že nepojede, protože by patřila mezi medailové kandidátky," uvedl pro média. Trávníček se také vyjádřil k tomu, jak to je s reprezentační smlouvou pro Ledeckou. Tu potřebuje kvůli její možné účasti na MS ve snowboardingu, kde by chtěla jet paralelní obří slalom i slalom na snowboardu. "Vývoj to mělo, ale nemělo to takový vývoj, aby se ta smlouva podepsala. Věříme, že to má pozitivní konec, ale na tom pozitivním konci nejsme. Uvidíme, děláme maximum pro to, aby se ta dohoda uzavřela, ale musí být vyvážená na obě strany," prozradil.

Jen pro úplnost, právě Trávníček vedl agenturu Sport Invest v době (v roce 2018), kdy na straně Ledecké vyjednával o smlouvě, než přešel na druhou stranu. Loni na jaře pak Ledecká spolupráci právě s touto agenturou ukončila. 

Související

Ester Ledecká

Povedené narozeniny Ester Ledecké. Nejprve vítězství v super- G, pak jedenáctá ve sjezdu

V době, kdy letošní sezóna Světový pohár ve sjezdovém lyžování dospěl ke svému závěru, se česká lyžařka Ester Ledecká dostala do takové formy jako v době před jejím posledním zraněním a následných dvou operací klíční kosti. V pátek v rakouském Saalbachu totiž zaznamenala první vítězství v super-G v rámci Světového poháru od únoru 2022, kdy naposledy v této disciplíně triumfovala v Crans Montaně. V sobotu, v den svých 29. narozenin, pak zase pro změnu zaznamenala své nejlepší umístění ve sjezdu v této sezóně a to, když v rakouském středisku skončila na 11. místě.
Ester Ledecká

Poslední paralelní slalom na snowboardu ovládla Ledecká. Ani v jedné fázi závodu nenašla přemožitelku

Od kvalifikace až po finálovou jízdu předvedla snowboardistka Ester Ledecká zase jednou svůj typický suverénní výkon, když v ani v jedné fázi závodu nenašla přemožitelku a na jeho konci vystoupala po čtyřiadvacáté v rámci snowboardového Světového poháru na nejvyšší stupínek. Tentokrát se české reprezentantce zadařilo v německém Winterbergu, kde vyvrcholila letošní sezóna Světového poháru ve snowboardovém paralelním slalomu.

Více souvisejících

Ester Ledecká Lyžování Snowboarding

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy