Konec velkého spojence? Amerika jako supervelmoc končí

Komentář Petra Šulky – Většina diplomatů tvrdí, že při své práci zažila již téměř vše ale to, co prezident Donald Trump předvádí s americkou zahraniční politikou je i pro nejzkušenější z nich dosud něco nevídaného. Spojené státy vypovídají jednu smlouvu za druhou a nikdo si není jistý jaké bude jejich chování. Evropany především znepokojuje budoucnost NATO.

Začalo to loni odchodem USA z UNESCO. Podle amerických diplomatů je organizace nevyvážená a zpolitizovaná. To je samozřejmě pravda. Jen zapomínají dodat kdo začal s politizací této dozajista užitečné světové organizace. Byly to právě Spojené státy ve Studené válce, které tuto organizaci často zneužívaly jako kolbiště se Sověty, a mnohé památky se například nedostaly na seznam světového dědictví jen proto, že byly na špatné straně Železné opony. Nyní, když v UNESCU převládly státy USA, a především Izraeli, značně nepřátelské, místo, aby se jako jedna z mocností, pokusila situaci změnit, jim svým odchodem nechávají volné pole působnosti.

Podobně kuriózní je i odchod USA z Rady pro lidská práva OSN (UNHRC) letos v červnu. Nikki Haleyová, bývalá velvyslankyně USA u OSN, ji vysvětlila velmi svérázně. Podle ní odcházejí z rady proto, že žádná jiná země "neměla odvahu se přidat k našemu boji" za přeměnu tohoto "pokryteckého tělesa sloužícího vlastním zájmům". Rada má skutečně zajímavé složení vedle Číny v ní zasedají i takový lidskoprávní giganti jako Kuba, Venezuela nebo Kongo. Američané cudně mlčí, že s jejich popudu a s jejich podporou byl do Rady zvolen i Afghánistán, Irák a skutečná humanitární perla – Saúdská Arábie! Mlčí i o tom, že Rada vznikla v roce 2006 z popudu USA a měla působit jako bič na tyto státy.

Na řadu přišly i hospodářské organizace. V první řadě to byla NAFTA. Ta zajišťovala volný pohyb zboží po Severní Americe. Pro USA nebyla podle Trumpa výhodná, a tak z ní letos odešel. Dalším cílem v hledáčku amerického prezidenta je Světová poštovní unie, jedna z nejstarších obchodních organizací na světě, a dokonce Světová obchodní organizace. Paradoxním faktem je, že tato organizace je dítětem USA a doslova ji jako jeden z výsledků 2. světové války vydupaly ze země. Nyní je podle prezidenta Trumpa čas ji dát vale.  

Pro současný světový systém je daleko horší odcházení z vojenských a mezinárodně politických smluv. Jasné výhrůžky NATO nejsou ničím novým. Američané Evropanům vyčítají, že dostatečně nefinancují svoje armády. Magickým číslem jsou pro ně 2 % HDP na obranu. Pokud je nebudou plnit, bude mít Evropa smůlu. Pohrůžka je jasná. Evropany naopak pobouřilo Americké odstoupení od dohody s Íránem.

Tu léta horko těžko vyjednávali spolu s bývalou americkou administrativou a Trump ji během několika měsíců poslal k vodě. Prý vyjedná lepší. V to však Evropa nevěří, a zcela otevřeně USA obchází. Obchod s Teheránem se EU prostě vyplatí. Podobně Trump odůvodnil před nedávnem i vypovězení Smlouvy o raketách středního a krátkého doletu. Vše, co prý zrušil bylo špatné, a to co vyjedná on, bude daleko lepší.  

Jaký je ovšem cíl této politiky? Ti, kteří ji nazývají nekoordinovanou a chaotickou, se mýlí. Trump vyvazuje svým tvrdým postupem Spojené státy ze světového systému, který samy vytvořily, a kterého byly garantem.  Důvod? I přes velkou míru arogance a, lidově řečeno, velkohubost je Trump realista a chápe věc, kterou mnozí američtí, ale i evropští politici nechápou. Amerika slábne a zbytek světa sílí. Čína, Rusko ale i Indie nebo Brazílie už odmítají hrát podle amerických not. Amerika už nemůže garantovat bezpečí svým spojencům ani řešit více krizí najednou.

Poslední dobou mnozí američtí odborníci zpochybňují i NATO a jeho hodnotu jako spojenců. Otázky, které si mnozí kladou, jsou pro Evropany znepokojující. Je Amerika skutečně ochotna obětovat vše kvůli zemím jako je Litva, Lotyšsko nebo Černá Hora, které nemají dohromady ani populaci New Yorku? Jakou hodnotu má jako spojenec posledně jmenovaná země, která má armádu o síle 2000 vojáků?  Spojenecké závazky jsou čím dál více ze strany Američanů zpochybňovány.

 USA v systému, který vytvořil odmítají hrát člena se stejnými právy a povinnostmi jako ostatní. Chtějí být VIP a mít zvláštní vedoucí postavení. Pokud tomu tak není, USA raději tento systém zapudí a opustí. To je první fáze Trumpova plánu. Je velmi jednoduchá. Nyní je před ním ovšem druhá fáze, která je daleko složitější a může pro USA skončit naprostou katastrofou: Make America Great Again. Rozbořením světového systému založeném na USA chce totiž americký prezident vytvořit nový systém, který bude znovu založen na Americe.

Předpokládá, že pokud USA, jako vůdčí velmoc odněkud odejdou celý se zhroutí. Brzy by se měl začít střídat ve Washingtonu s poníženými žádostmi o návrat do těchto organizací a obnovení těchto smluv za pro USA daleko lepších podmínek střídat jeden diplomat a politik za druhým. A v tom může být obrovský zádrhel. Co když už jednoduše nebude svět Ameriku jako lídra a prostředníka potřebovat? Co když se vyvine nový systém, ve kterém už USA nebudou hrát žádnou roli? Dění kolem zavedení cel a intenzivní spolupráce Číny a EU a EU a Íránu tomu napovídají.

Trumpova politika je riskantní. Místo aby se pro USA snažily získat ve světě, ve kterém již nehrají prim, co nejstabilnější pozici a upravit vztah s mocnostmi, které Spojeným státům šlapou na paty, tak provádí přesný opak. Urychlují destrukci starého systému a nový nemají ani v náznaku vymyšlený. Již nyní je jasné, že se Washingtonu ani zdaleka jeho pozice nepodaří obnovit. Navíc riskuje, že v novém světovém řádu se může ocitnout zcela mimo a ztratit veškeré mocenské páky. To, zda plány prezidenta Trumpa vyjdou ukáží nejbližší měsíce. Již dnes je však jasné, že Spojené státy jako jediná světová supervelmoc, skončily.  Budoucnost patří hře více mocností.

Související

Joe Biden

Biden a Trump se utkají ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Více souvisejících

Donald Trump USA (Spojené státy americké) NATO EU (Evropská unie) Írán

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 6 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 11 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Ukrajinské drony napadly ruské černomořské základny. Rusko jich údajně sestřelilo přes sto

Více než 100 bezpilotních letadel zneškodnily ruské systémy protivzdušné obrany v noci na pátek nad oblastmi na východě a jihovýchodě Ruska, nad Černým mořem i anektovaným poloostrovem Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy