V Evropě roste nespojenost s demokracií. Platí to zvláště v Německu

Lidé v Evropě jsou stále výrazněji nespokojeni se stavem demokracie. Ukázal to průzkum výzkumného centra Pew Research Center. V porovnání s rokem 2017 proběhl nárůst nespokojenosti v roce 2018 zvláště v Německu, Švédsku a Nizozemsku.

Centrum vyzpovídalo 30 133 lidí v 27 zemích, z toho 10 evropských (Nizozemsko, Německo, Španělsko, Itálie, Francie, Velká Británie, Švédsko, Maďarsko, Polsko a Rusko). 51% uvedlo, že není spokojeno se stavem demokracie v jejich zemi. 45% je spokojeno.

62% respondentů si myslí, že jejich názory na veřejnosti je chráněno, 32% si to nemyslí. 57% si myslí, že lidé v jejich zemi mají možnost vylepšit své životní standardy, 39% je proti tomu. 44% má za to, že žijí v zemi, kde je nebezpečné chodit v noci, 64% si to nemyslí.

53% respondentů se domnívá, že soudní systém nepřistupuje ke každému stejně, opačný názor zastává 44% respondentů. 61% má za to, že zvolení zástupci se nezajímají o to, co si běžní lidé myslí (35% si myslí, že ano). 60% respondentů vyjadřuje přesvědčení, že vůbec nezáleží na tom, kdo vyhraje volby, protože se věcí stejně nezmění (38% si myslí opak). A 54% respondentů si myslí, že většina politiků je zkorumpovaných (42% má opačný názor).

Mezi jednotlivými národy jsou velké rozdíly, co se týče nespokojenosti se stavem demokracie v zemi. Z evropských zemí nejvíce nespokojení jsou občané Řecka (84%), následovaní Španěly (81%) a Italy (70%). Vysoká nespokojenost je též v Velké Británii (55%).

Největší nárůst nespokojenosti proběhl v Německu z 17% v roce 2017 na 43% v roce 2018 (17% nárůst). Výrazně se zvýšila nespokojenost též v Rusku z 36% na 49% (13% nárůst), v Nizozemsku z 22% na 34% (12% nárůst) a ve Švédsku z 20% na 30% (10% nárůst). Ve Francii došlo k poklesu z 65% na 51% (pokles o 14%), výzkumníci však provedli průzkum ještě před začátkem hnutí žlutých vest, takže čísla jsou možná mnohem větší.

Ti, kdo jsou nespokojeni s stavem ekonomiky, bývají též nespokojenosti se stavem demokracie v zemi. Podle výzkumníků nicméně výše příjmu nebývá hlavní faktor, stejně jako pohlaví, věk či vzdělání.

V případě Evropy s jejím důrazem na férovost a svobodu hrají velkou roli neekonomické faktory jako to, zdali je chráněno právo mluvit na veřejnosti  stejně jako to, zdali jsou soudy spravedlivé ke všem. Ti, kteří dojdou k názoru, že tak není, jsou mnohem více nespokojeni se stavem demokracie v zemi. Platí to zvláště pro Nizozemsko, Švédsko a Německo, kde je výrazný rozdíl mezi těmi, co si myslí, že svoboda projevu na veřejnosti není chráněna a těmi, co si myslí, že je (rozdíl přes 40%).

Podobně velké rozdíly v těchto zemích jsou ohledně zvolených zastupitelů. V Německu, Švédsku a Nizozemsku je rozdíl 30% a více mezi těmi, co si myslí, že volení zástupci se zajímají o zájmy lidí a těmi, co si to nemyslí. Ti jsou častěji nespokojeni se stavem demokracie v zemi.

Průzkum též ukázal, že ti, kteří mají spíše negativní pohled na EU bývají více nespokojeni se stavem demokracie v zemi. Týká se to především Německa (70% těch s negativním postojem k EU je nespokojeno se stavem v zemi), Nizozemska (61%) a Francie (76%).

Taktéž větší nespokojenost se stavem demokracie vykazují ti, co volí tzv. populistické strany a co se dívají negativně na imigraci. Týká se to především Švédska, Německa a Nizozemí.

Související

Volby, ilustrační fotografie.

Demokracie ve světě upadá. Napadané jsou samotné volební procesy, zní ze zprávy

Globální pokles volební účasti a narůstající zpochybňování volebních výsledků ohrožují důvěryhodnost demokracie. Podle nového reportu volební účast klesla za posledních 15 let o deset procent a téměř polovina světových demokracií čelí zhoršování klíčových ukazatelů. Nejvíce napadané jsou přitom samotné volební procesy, včetně sčítání hlasů. Dále rostou rizika, jako je polarizace či autoritářství, která zasahují demokracie na celém světě.
Ukrajinští vojáci brání svou zemi před ruskými agresory. Komentář

Jak blízko jsme k válce? Stačí jen hodit vajgl na nesprávnou stranu barikády

Napětí mezi Ruskem a Západem by se dalo krájet; mnozí hovoří o nové studené válce, jiní o blížící se třetí světové válce. Jak málo ale může chybět k fatálnímu ozbrojenému konfliktu? Na to bychom už potřebovali věšteckou kouli. Rusko připravilo už tolik červených linií, že je nelze spočítat, a nikdo si nemůže být jistý tím, která bude tou poslední, co Moskvu k útoku skutečně vyprovokuje. 

Více souvisejících

demokracie Německo Nizozemí Švédsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

před 7 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Aktualizováno před 12 hodinami

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

před 13 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

před 15 hodinami

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy