Prokletí: Vodka stále devastuje Rusy, úřady jen "alkoholicky blábolí"

Moskva - Nadměrné pití vodky zůstává v Rusku navzdory novým zákonům proti alkoholismu jednou z hlavních příčin extrémně vysoké úmrtnosti zejména mladých mužů. Rozsáhlá mezinárodních vědecká studiu potvrdila, že v současnosti umírá okolo 25 procent Rusů ve věku 55 let, zatímco například v Británii je to jen sedm procent. Pro svůj výzkum vědci podle agentury DPA zkoumali alkoholické návyky 151.000 Rusů a jeho výsledky zveřejnili v aktuálním vydání odborného magazínu The Lancet.

Za deset let z této zkoumané skupiny zemřelo zhruba 8000 lidí. U kuřáků ve věku 35 až 54 let, kteří pijí více než jeden a půl litru vodky týdně, je podle propočtů badatelů riziko úmrtí 35 procent. 

Souvislost mezi vysokou úmrtností v Rusku a alkoholem je již dlouho vědecky prokázána. Více než polovina smrtelných případů u Rusů ve věku mezi 15 a 54 lety připadá na nadměrné pití, konstatovali odborníci v pět let staré studii. Úmrtnost v této věkové skupině tak byla u mužů pětkrát vyšší než v západní Evropě a u žen třikrát vyšší. 

Poslední výzkum ukázal, že ruští pijáci vodky umírají především na otravu alkoholem, při nehodách a v důsledku násilí nebo sebevražd, ale také na nemoci, jako jsou rakovina jater nebo plicní potíže.

"Samozřejmě existují také problematické pijačky, ale ten problém se týká hlavně mužů," poznamenal německý expert Jürgen Rehm z kanadského Centra pro závislosti a duševní zdraví se sídlem v Torontu. Průměrná střední délka života u ruských mužů je podle něj v současnosti pouze 64 let (pro srovnání: Češi se v průměru dožívají 74 let, Češky 80 let - pozn. red.). 

Už zase jako carští důstojníci...

Vedoucí výzkumu David Zaridse z ruského výzkumného střediska rakoviny v Moskvě zdůraznil, že kontroly alkoholu zavedené v zemi v roce 2006 měly pozitivní účinek podobně jako restriktivní přístup k alkoholu za někdejšího sovětského vůdce Michaila Gorbačova v 80. letech minulého století, kdy spotřeba alkoholu klesla o 25 procent - a v důsledku toho šly dolů i počty mrtvých.

Po pádu komunismu ale začali Rusové zase pít ve velkém, což zejména v době úřadování prezidenta Borise Jelcina vedlo k opětovnému nárůstu úmrtnosti. "Kultura pití utvářená dřívějším spíše venkovským stylem života přešla i do moderní doby. Alkohol je ale teď mnohem levnější než tehdy, a tak páchá více škod," řekl Rehn DPA.

Kvůli vážným demografickým problémům ruské vedení mezitím zvýšilo cenu vodky, zakázalo noční prodej alkoholu, snaží se omezovat kouření a zakázalo reklamu na návykové prostředky. Podle odborníků to přineslo první úspěchy, je ale prý potřeba podnikat ještě více.

Úřady během pár let zdvojnásobily daň z lihu, a tak půllitrovka vodky podražila ze stovky na 230-250 rublů (z asi 60 na 150 korun). Statistiky následně vykázaly, že klesla spotřeba a výroba vodky.

"To vše je alkoholické blábolení. Kámen úrazu tkví v tom, že spotřebitel kvůli zdražování přechází od legální k nelegální produkci. V Rusku se stále víc pije buď samohonka, anebo nelegální vodka," napsal populární list Moskovskij komsomolec.

V současné době je vodka celosvětově nejznámější a velmi oblíbený destilát. Čistá vodka obsahuje většinou 40% alkoholu. Vyráběny jsou také vodky i s vyšším obsahem (až 60% alkoholu). Ochucené vodky mají obsah alkoholu pohybující se okolo 20%.

Vodka se tradičně dělá z obilí a brambor. V Evropě se vodka vyrábí nejenom z obilí, ale také z cukrové řepy, vinných hroznů a nebo dalšího ovoce. V Polsku můžete ochutnat vodku vyráběnou především z brambor nebo žita, ve Finsku z ječmene, ve Švédsku vodku vyrobenou z pšenice.

Kvalita vodky je závislá na pečlivém postupu při výrobě. Výchozí surovina pro výrobu vodky se musí co nejvíce rozdrtit a poté nechat podlehnout procesu kvašení. Tímto postupem vznikne kapalina, které se říká zápara. Tato kapalina se ohřeje a přechází do analyzátoru. V analyzátoru vzniká horká vodní pára, která nese alkoholové páry do dalšího válce, kterému se říká rektifikátor. V jeho jednotlivých částech rektifikátoru se od sebe odděluje kvalitní (čistý) alkohol od takzvaného předkapu a dokapu. Při tomto postupu zpracování vodky se využívá rozdílu bodů varu vody a alkoholu.

Celý postup se musí několikrát opakovat, aby vodka byla kvalitní, měla charakteristickou chuť a vůni. Dalším důležitým krokem při výrobě vodky je čištění. Získaný alkohol se nechá pomalu překapat přes silnou vrstvu aktivního uhlí. Finální produkt těchto chemických reakcí je chuťově velmi dobrý, ale obsahuje tak vysoké množství ethylalkoholu, že se musí ředit vodou (obsahuje obvykle až 85%). Ředěním se srazí obsah alkoholu na 40 - 60 %.

Vodky se dělí na západní (aromatické, květnaté vodky), východoevropské (vodky mají těžší charakter, podbarvený obilným aroma) a severoevropské (čisté vodky s velmi jemnou, neutrální chutí), uvádí server vitejdoma.cz.

Související

Více souvisejících

Alkohol Rusko češi

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023.

Rusko chce obnovit výrobu raket schopných nést jaderné hlavice

Ruský prezident Vladimir Putin na pátečním zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace prohlásil, že země by měla obnovit výrobu pozemních raket krátkého a středního doletu, schopných nést jaderné hlavice. Tvrdí, že Spojené státy umístily tyto rakety v Evropě a Asii, napsala agentura Reuters.

včera

včera

včera

Zahájení KVIFF 2024 a červený koberec. Prohlédněte si galerii

Ve Varech odstartoval 58. Mezinárodní filmový festival

V Karlových Varech začal slavnostním příjezdem hostů 58. Mezinárodní filmový festival. Hlavní hvězdou zahajovacího večera je americký herec Viggo Mortensen, který obdrží Cenu prezidenta festivalu. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vlak tam neměl co dělat, naznačil ministr příčinu tragické nehody u Nových Zámků

Tragickou čtvrteční srážku vlaku jedoucího z Prahy a autobusu u Nových Zámků na Slovensku pravděpodobně způsobilo selhání lidského faktoru. Vlak podle předběžných informací jel po koleji, která měla být po předchozích vydatných deštích mimo provoz. Nehodu nepřežilo sedm lidí, dalších pět osob utrpělo zranění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy