Vlad Plahotniuk (moldavský oligarcha)

Moldavsko, vlajka

Moldavský oligarcha Plahotniuc se schovává v cizině, z exilu poslal řízný vzkaz

Moldavský oligarcha Vlad Plahotniuc ovládající nemalou část místní politické scény v pátek opustil svou vlast z bezpečnostních důvodů. Napsal to dnes na facebooku. Plahotniuc je šéfem Demokratické strany, která se dostala do prudkého konfliktu s koalicí vedenou proruským prezidentem Igorem Dodonem a prozápadní premiérkou Maiou Sanduovou. Z politiky ale Plahotniuc navzdory exilu odejít nehodlá.
Igor Dodon

Krize v Moldavsku podle Dodona skončila, jeho rival prchl ze země

Politická a ústavní krize v Moldavsku skončila, ohlásil prezident Igor Dodon. Stalo se tak poté, co ústavní soud dnes na jeho žádost zrušil svá rozhodnutí, která podle prezidenta krizi vyvolala. O zrušení kontroverzních verdiktů informoval podle tiskových agentur předseda ústavního soudu Mihai Poalelungi. Premiérka Maia Sanduová následně vyzvala ústavní soudce, aby odstoupili. Ze země ještě v pátek večer odletěl oligarcha a šéf nyní opoziční Demokratické strany Vlad Plahotniuc, proti kterému se proruský Dodon a prozápadní Sanduová tento měsíc spojili.
Moldavsko, vlajka

Dvojvládí v Moldavsku končí? Padla vláda, demokraté odcházejí do opozice

Moldavská ústavní krize, která v minulých týdnech zavedla jednu z nejchudších evropských zemí do faktického dvojvládí, se možná blíží svému konci. Demokratická strana kontroverzního oligarchy Vlada Plahotniuka ohlásila odchod do opozice a demisi premiéra Pavla Filipa. Oznámil to dnes v Kišiněvě místopředseda strany Vladimir Cebotari. Zemi podle něj nejspíš čekají mimořádné parlamentní volby.
Igor Dodon

Rozpad Moldavska? Soupeří dvě vlády a dva prezidenti, proruský Dodon zrušil volby

Moldavský prezident Igor Dodon, kterého ústavní soud v neděli zbavil pravomocí hlavy státu, svým dnešním dekretem zrušil rozpuštění parlamentu a předčasné volby, které nařídil dočasně jmenovaný prezident Pavel Filip. Informovaly o tom agentury AP a APA. Dodonův krok přichází v době prohlubující se ústavní krize země, kde nařízení souběžně vydávají dva prezidenti a zasedají dvě soupeřící vlády, které se vzájemně obviňují z pokusu uzurpovat moc.
Moldavsko, vlajka

Krize v Moldavsku se prohlubuje, jednaly dvě vlády

Dvě soupeřící moldavské vlády dnes uspořádaly souběžně svá zasedání a vzájemně se obvinily z pokusu uzurpovat moc, uvedla agentura Reuters s tím, že v zemi se prohlubuje politická krize, vyvolaná nejednoznačným výsledkem únorových parlamentních voleb.
Ilustrační foto

Rusko se vměšuje do voleb v Moldavsku? Prozápadní strana dostala těžký zásah

Dva dny před parlamentními volbami v Moldavsku oznámily ruské úřady, že zatkly jednoho z obviněných z nezákonného vývozu desítek miliard rublů do zahraničí. Z organizace machinací ruští vyšetřovatelé podezírají vůdce moldavské vládní Demokratické strany, oligarchu Vlada Plahotniuka, na kterého vydali zatykač. Kišiněv proti tomu protestuje, informovala dnes agentura TASS.

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 9 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 10 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 10 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 10 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy