Nad Klausem se stahují evropská mračna

Brusel - Evropští diplomaté v Bruselu zvažují, jak obejít českého prezidenta Václava Klause a dosáhnout tak toho, aby Česká republika dokončila ratifikační proces Lisabonské smlouvy. Jedním z možných scénářů je i Klausovo sesazení, informuje v neděli britský list The Sunday Times.

ČR je v současné době jedinou unijní zemí, která evropskou reformní smlouvu ještě neschválila. Dokument v sobotu podepsali Poláci a dokonce ho i v druhém referendu začátkem října přijali Irové, kteří loni v prvním hlasování Lisabonskou smlouvu odmítli.

"Pokud prezident brání demokratickému procesu a odporuje rozhodnutí parlamentu stejně jako vůli lidu, pohybuje se za hranicí zákona a bude muset čelit důsledkům," sdělil britskému listu nejmenovaný německý diplomat.

Sesadit prezidenta však umožňuje česká ústava pouze v případě velezrady. Pravděpodobnost, že by Senát podal k ústavnímu soudu takovou žalobu, je však prakticky nulová.

Brusel zvažuje i vyloučení ČR z unie. Senátor Jiří Oberfalzer (ODS) již před časem upozornil na to, že francouzský prezident Nicolas Sarkozy pohrozil Čechům vyloučením z EU.

V unijních kuloárech se hovoří i o dalším způsobu, jak situaci vyřešit. Němci a Francouzi podle Times Online uvažují o možnosti rozdělení unie na dvě části. V případě neschválení Lisabonu by nejužší unijní spojenci podepsali vlastní smlouvu, a zbytek unie by fungoval podle dosavadních pravidel.

To by však znamenalo, že by se pro Brusel "problémové" země, je jako například Velká Británie ale i Česko, dostaly na okraj unie.

Klaus jako zarytý odpůrce Lisabonské smlouvy v pátek prohlásil, že ratifikuje Lisabonskou smlouvu jedině v případě, že Česko dostane stejné výjimky jako Polsko a Velká Británie. Výjimka spočívá v tom, že Evropský soudní dvůr nebude moci měnit verdikty národních soudů. S tím počítá Charta lidských práv, která je součástí Lisabonské smlouvy.

Pokud bude český prezident dlouhodobě protahovat podepsání evropského dokumentu, EU se může po volbách v Británii v příštím roce dokonce dočkat odmítnutí Lisabonu. Referendum o něm totiž chtějí po svém očekávaném vítězství vyhlásit opoziční konzervativci Davida Camerona, kteří vědí, že Britové dokument neschvalují.

Lisabonskou smlouvu přitom Británie už ratifikovala. Referendum by ale mohlo být v ostrovní zemi vyhlášeno, pokud by ratifikace dokumentu ještě v té době nebyla ve všech unijních zemích dokončena.

Lisabonská smlouva dává unii prezidenta a ministra zahraničí a zjednodušuje její rozhodování. Omezuje počet oblastí, kde je nutné jednomyslné rozhodnutí, naopak zvyšuje podíl hlasování "kvalifikovanou většinou".

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

FBI

Afghánci chtěli narušit americký svátek demokracie. FBI zakročila

Napětí před listopadovými prezidentskými volbami v USA roste a práce přibývá i tajným službám. Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) se podařilo odhalit plán dvojice mužů, kteří chtěli zaútočit v den, kdy američtí občanů budou vybírat mezi viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a exprezidentem Donaldem Trumpem. 

včera

včera

Donald Tusk a Petr Fiala Prohlédněte si galerii

Česko a Polsko v Praze uzavřely několik dohod. Začne stavba klíčové dálnice

V Praze ve středu proběhly 9. česko-polské mezivládní konzultace. Vlády obou zemí v čele s Petrem Fialou a Donaldem Tuskem jednaly ve Strakově akademii a v Lichtenštejnském paláci o spolupráci v oblasti jaderné energetiky, výstavbě dopravní infrastruktury, nelegální migraci, povodňové ochraně či další podpoře Ukrajiny. Ministři zdravotnictví se dohodli, že dokončí jednání o uzavření přeshraniční dohody o spolupráci zdravotnických záchranných služeb, která významně zlepší poskytování přeshraniční neodkladné péče.

včera

včera

Sahara, ilustrační fotografie.

Sahara se ocitla pod vodou. To jsme nezažili desítky let, říká meteorolog

Extrémní deštivé počasí v září nezažilo pouze Česko, ale také největší poušť světa Sahara. Během pozdního léta přitom v poušti na jihovýchodě Maroka, které patří k nejsušším místům na Zemi, prší jen výjimečně. Tentokrát spadlo i více než 250 milimetrů během dvou dní, uvedla Al-Džazíra. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda

Izraelské manévry v Libanonu pokračují. V ohrožení je čtvrtina území

Izraelská armáda zesiluje operace v jižním Libanonu, kde se k dosavadnímu vojsku připojila nová divize. Současně izraelské nálety zasáhly oblast u íránského velvyslanectví v syrském Damašku. Konflikt s hnutím Hizballáh stále eskaluje, izraelská protivzdušná obrana čelí stovkám raket. Izrael nadále hlásí zásahy členů vedení této teroristické organizace.

včera

Větrné počasí zasáhne část Česka. Platí výstraha

Meteorologové opět varují před větrným počasím v části Česka v souvislosti s přechodem studené fronty od západu, který se očekává ve čtvrtek. Příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).  

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy