Antisemitismus nesmí v Česku zdomácnět, upozornil Fischer

Praha - Antisemitismus je v Česku pouze okrajovým jevem, zdůraznil premiér Jan Fischer ve svém projevu na úterní konferenci Česká republika a Izrael: 20 let od obnovení vztahů. Mezinárodní konference se koná k 20. výročí obnovení oficiálních diplomatických vztahů mezi Československem a Izraelem.

"Antisemitismus naštěstí není v této zemi doma, naštěstí je okrajový a s jeho hrubými projevy se dokážeme vypořádat," řekl Fischer a apeloval na politiky a občany, aby nadále bedlivě střežili demokracii a proti projevům antisemitismu neváhali zakročit. Vzedmutí vlny antisemitismu je podle Fischera totiž vždy spojeno s úpadkem demokracie.

Fischer vyzdvihl nálady mezi českým obyvatelstvem, které jsou podle něj stále navázány na demokratický diskurs exprezidenta Václava Havla. Jsou prozápadní a proizraelské. "V Evropě patříme mezi státy s nesmírně nízkou mírou antisemitismu," uvedl předseda vlády.

Zdůraznil, že považuje za více než symbolické, že si Česká republika připomíná 20 let obnovení normálních vztahů s Izraelem ve stejném roce, kdy si připomíná konání prvních svobodných voleb po pádu komunistického režimu.

"Naše společná historie trvá nejméně tisíc let. Praha je po Jeruzalémě a New Yorkem uznávaná jako třetí nejvýznamnější centrum židovské kultury," zdůraznil Fischer a dodal: "Je to příběh o poutech svobody," poukázal na vývoj vztahů s Izraelem a na korespondenci úrovně demokracie v Československu a kvalitou vztahů se židovským národem a Izraelem.

Fischer zhodnotil vztahy s Izraelem jako nadstandardní. K významnému rozvoji došlo v oblastech ochodu, hospodářství, vědě, inovacích a výzkumu nebo kultuře. Fischer vyzval akademické pracovníky i byznysmeny, aby spolupráci s Izraelem dále prohlubovali.

Premiér také upozornil na bezpečnostní rozměr česko-izraelských vztahů. "Izrael potřebujeme jako spojence. Izrael je jedinou skutečnou demokracií na Blízkém Východě," dodal Fischer s tím, že stabilita na Blízkém Východě je klíčová pro světový mír a role Izraele je v oblasti nezastupitelná.

"Česká republika ve vztahu k Izraeli volá po pevném a jasném postoji Evropské unie," řekl premiér. Evropské unii se konsenzus zatím najít nepodařil, a bude to tedy úkolem pro budoucí společnou zahraniční politiku EU, míní.

"Obchodování s arabskými státy otupuje ostří nenávisti," poukázal Fischer s tím, že obchod a vzájemné investice mezi Českem a Izraelem, ale také Izraelem a arabskými zeměmi jsou jednou z nejefektivnějších cest k zajištění standardních otevřených vztahů.

"Ve vztazích Česka a Izraele je něco víc, než jsou jen společné zájmy. Naše vzájemné přátelství se opírá o tradici," řekl exministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS).

"S málokterou zemí máme tak nadstandardní vztah," dodal senátor a poukázal na to, že exprezident Václav Havel již ve svém prvním prezidentském inauguračním projevu projevil touhu po obnovení diplomatických vztahů s Izraelem.

"Nicméně 90. léta nebyla úplně jednoduchou periodou. Po přátelském objetí se musela Česká republika a Izrael vyrovnávat s realitou," dodal Vondra. "Některé věci, které by se z hlediska tradice daly učinit jednoduše, se činily složitě," řekl Vondra a poukázal silný vliv lobby Arabů v Česku. "K úplnému obnovení vztahů Česka a Izraele došlo až ve 2. polovině 90. let," dodal.

Izrael vznikl jako samostatný stát v roce 1948 na základě dohody světových mocností po 2. světové válce. Československo bylo jednou z prvních zemí, která Izrael oficiálně uznala a navázala s ním diplomatické styky. Československo se tím vrátilo k tradiční podpoře sionistického hnutí, kterou praktikovalo již v době mezi světovými válkami. "Již v roce 1926 zřídilo ČSR konzulát v Jeruzalémě, o rok později navštívil tehdejší prezident Masaryk Palestinu," připomněl výkonný ředitel Pražského institutu bezpečnostních studií Oldřich Černý.

Nadstandardní vztahy výrazně ochladly vlivem změny politiky Sovětského svazu vůči Izraeli, s níž byl spojen i ostrý antisemitismus namířený i na obyvatele židovského původu v Sovětském svazu a v jeho satelitech.

K definitivnímu rozvázání diplomatických vztahů mezi Československem a Izraelem došlo v roce 1967 po šestidenní válce Izraele se Sýrií, Egyptem a Jordánském. Sovětský svaz a země v jeho vlivu označily postup Izraele za agresi.

Přesně před dvaceti lety, 9. února 1990 uzavřel tehdejší ministr zahraničních věcí Jiří Dienstbier (ČSSD) se svým izraelským protějškem Moshe Arensem dohodu o obnovení diplomatických vztahů."Už v dubnu roku 1990 navštívil Izrael prezident Václav Havel a na tamní univerzitě měl slavný kafkovský projev," uvedl Černý.

Související

Jan Fischer

Expremiér Fischer nechápe, že vláda plánuje větší schodek než v roce 2020

Bývalý premiér a ministr financí Jan Fischer nechápe, že vláda plánuje pro příští rok větší deficit, než v koronavirovém roce 2020. Řekl to dnes v diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Základní parametry státního rozpočtu na příští rok se schodkem 390 miliard korun schválila vláda v pondělí, loni hospodaření státu ovlivněné dopady pandemie vykázalo deficit 367,4 miliardy korun.

Více souvisejících

Jan Fischer

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj na návštěvě ve Vatikánu u papeže Františka

Zelenskyj v rámci turné po Evropa přijel do Vatikánu. Setkal se s papežem

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v pátek Vatikán, kde jednal s papežem Františkem. Setkání je součástí jeho evropského turné, během kterého se snaží zajistit finanční a vojenskou podporu pro Ukrajinu před blížící se zimou. Zelenskyj v posledních dnech navštívil také Británii, Francii, Itálii a plánuje cestu do Německa. Uvedl to server Ukrainska pravda.

před 1 hodinou

Moře, ilustrační foto

Drogové kartely, motorkářské gangy. Svět čelí novému problému, ostrovy se mění v doupě zločinu

Ostrovní země v Tichém oceánu čelí rostoucímu riziku, že se stanou základnami pro mezinárodní zločinecké gangy. Toto varování zaznělo ve zprávě Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC), která byla zveřejněna v pátek. Podle ní region už nyní slouží jako útočiště pro drogové kartely z Ameriky, motorkářské gangy z Austrálie a Nového Zélandu a asijské zločinecké skupiny.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hurikán Milton zasáhl Floridu

Počet obětí hurikánu Milton roste

Hurikán Milton, který zasáhl americký stát Florida, si již vyžádal nejméně deset obětí, uvedl ministr pro vnitřní bezpečnost USA Alejandro Mayorkas během čtvrteční tiskové konference. Také varoval před šířením dezinformací, které komplikují poskytování pomoci obyvatelům zasaženým katastrofou.

před 6 hodinami

včera

Trest smrti

Desátý říjen je Světový den proti trestu smrti. Jak se u nás vykonával a kdy byl zrušen?

Desátý říjen je Světovým dnem proti trestu smrti, který se snaží upozornit na problémy spojené s touto formou trestu. Jedná se například o možné popravy nevinných lidí či nezletilých. Dle mnohých názorů nemá trest smrti v moderním světě své místo. Jaká je historie trestu smrti v našich zemích? Poslední poprava u nás byla vykonána před 35 lety, trest smrti byl zrušen teprve roku 1990. 

včera

Petr Nedvěd

Hokejový svaz vybral nástupce Petra Nedvěda. Generálním manažerem národního týmu je Šlégr

Měsíc před vstupem do nové sezóny se může český hokejový národní tým zase pyšnit úplným realizačním týmem. Ten byl neúplný od září, kdy nečekaně oznámil svůj konec z osobních důvodů ve funkci generálního manažera Petr Nedvěd. Nyní Český svaz ledního hokeje oznámil, že jeho nástupcem bude držitel zlaté olympijské medaile, zlata z mistrovství světa a Stanley Cupu Jiří Šlégr. Je tak po čtvrtečním dni také jasné, že nebude u národního týmu pokračovat Nedvědův asistent Martin Havlát. 

včera

včera

včera

včera

Vít Rakušan

Rakušan řekl, co Česko čeká od nové Evropské komise

Česko čeká, že nově složená Evropská komise urychleně podnikne kroky, které zajistí účinnější vrácení neúspěšných žadatelů o azyl. Po jednání ministrů vnitra členských zemí o současném stavu schengenského prostoru to řekl ministr Vít Rakušan (STAN). Kontroly na vnitřních hranicích Unie musí podle něj být jen dočasným řešením. Informovala o tom agentura TASR.

včera

včera

Hřib oznámil kandidaturu na předsedu Pirátů a představil svou vizi

Piráty čeká po odchodu z vlády hledání nového předsedy strany, protože bývalý vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš oznámil svou rezignaci. Do boje se dnes přihlásil druhý vážný kandidát. Je jím náměstek pražského primátora a někdejší primátor hlavního města Zdeněk Hřib.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy