První vláda bez ČSSD, ODS a bez důvěry? Podívejte se, kdo nám šéfoval doposud

Praha - Dnes odpoledne bude prezidentem Milošem Zemanem jmenována vláda Andreje Babiše. Bude menšinový kabinet nejmenším, který u nás vládl? Bude to první vláda, která by nezískala důvěru v Poslanecké sněmovně?

Andrej Babiš po jmenování premiérem prohlásil, že o důvěru svého kabinetu požádá až v lednu příštího roku. Nový předseda vlády označil budoucí vládu za „jinou“. „Výhoda takové vlády je, že jsme tým a že nebude až tak formální. Bude flexibilní a můžeme se kdykoliv potkat,“ dodal po jmenování. Prezident Miloš Zeman přislíbil Babišovi rovnou druhý pokus sestavení vlády, pokud by první požádání o důvěru ve Sněmovně selhalo.

Nebylo by to poprvé, co by kabinet vládl bez důvěry. Dokonce se nejedná ani o nejmenší vládu, která tu působila. Jak to tedy během čtrnácti vlád, které v naší zemi vládly, vypadalo?

Úplně první menšinová vláda tu působila v letech 1996 až 1998, kdy byl jejím premiérem Václav Klaus. Tehdejší koalice ODS, ODA, KDU-ČSL měla dohromady pouze 99 poslanců. Díky podpoře 61 poslanců ČSSD, kteří při hlasování o důvěře opustili sál, však kabinet důvěru získal. Nevládl však příliš dlouho. Kvůli aféře s financování ODS podal Klaus 30. listopadu 1997 demisi vlády. Tu pak spravoval až do ledna 1998, kdy nastoupila úřednická vláda Josefa Tošovského. Přechodná vláda důvěru dolní komory Parlamentu získala a zemi vedla až do července téhož roku, kdy jako premiér nastoupil Miloš Zeman z ČSSD.

Zeman měl pouze 74 poslanců – což je o čtyři poslance více oproti Babišovi -, kteří by podpořili jeho menšinový kabinet. Nicméně díky dohodě s ODS Václava Klause, tzv. Opoziční smlouvě, dostala Zemanova vláda důvěru a vládla celé čtyři roky.

Další menšinový kabinet vznikl v září 2006, kdy se k moci dostala po letech ODS. Mirek Topolánek, tehdejší předseda strany a premiér, měl 81 mandátů. Kabinet však důvěru, o kterou požádal v říjnu, nezískal. Prezident Václav Klaus pověřil Topolánkovu vládu, aby v demisi spravovala zemi až do vzniku nové, stabilní vlády. Ta vykrystalizovala až v lednu 2007, kdy ODS do vlády přizvala KDU-ČSL a Stranu zelených. Celkový počet poslanců, který koalice měla, byl ale 100. Důvěru kabinet získal díky tzv. přeběhlíkům z ČSSD. 2 poslanci z její řady před hlasováním opustili sál a jeden se hlasování zdržel.

Příliš nestabilní kabinet vydržel dva roky, než se Jiřímu Paroubkovi, tehdejšímu předsedovi ČSSD, podařilo iniciovat vyvolání nedůvěry vládě, které dotáhl do konce. Topolánek v březnu 2009 podal demisi a do května téhož roku spravoval zemi, dokud nenastoupila další úřednická vláda, tentokrát Jana Fischera. Přechodná vláda nestraníků byla u moci 14 měsíců, než prezident Václav Klaus jmenoval premiéra Petra Nečase z ODS.

Nečasův kabinet podal demisi kvůli kauze Nagyová (dnes Nečasová) v červnu 2013. Měsíc byla vláda v demisi než nastoupila další úřednická, tzv. prezidentská vláda Miloše Zemana. Byl to první kabinet, který nevzešel z vůle Poslanecké sněmovny, nýbrž na návrh hlavy státu. Premiérem se stal Jiří Rusnok. O důvěru požádal v srpnu, nicméně ji nedostal, a tak Rusnok předal prezidentovi demisi. Zeman jej pověřil vládnutím až do stabilizace politického prostředí, jež měla nastat po předčasných volbách v říjnu 2013.

Volby vyhrála ČSSD před druhým hnutím ANO. Po vleklých sporech o křesla ve vládě i vnitrostranickém puči u sociální demokratů se nakonec zrodila trojkoalice ČSSD, ANO, KDU-ČSL v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), kterou prezident Zeman pověřil vládnutím až koncem ledna 2014. Rusnokova vláda byla v demisi více jak pět měsíců.

Sobotkův kabinet podal demisi koncem listopadu 2017. V říjnových volbách mezitím drtivě vyhrálo hnutí ANO Andreje Babiše. Všechny strany ale deklarovaly, že s ním do vlády nepůjdou. SPD a KSČM uvažují o tiché podpoře. Je to zřejmě jediná možnost, jak může Babišův menšinový kabinet s podporou 76 poslanců důvěru v lednu příštího roku získat. Babišův kabinet je svým způsobem první, ve kterém nebude nikdo z tradičních velkých stran jako ODS a ČSSD. Svým způsobem proto, že v Rusnokově vládě zasedli tři ministři ze sociální demokracie, ale při vládním angažmá si přerušili ve straně členství. Nestranická přechodná vláda Jana Fischera vládla proto, že ministry se stali nestraníci nominovaní z ODS, ČSSD a Strany zelených.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Vláda ČR Miloš Zeman Václav Klaus Josef Tošovský Jiří Rusnok (guvernér ČNB) Jan Fischer Mirek Topolánek

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy