"Díky, Mistře." Čeští politici oceňují kvality i světový ohlas Menzelova díla

Kvality filmového díla Jiřího Menzela a jeho světový ohlas zmiňují čeští politici v příspěvcích, v nichž dnes na sociálních sítích vyjadřují soustrast rodině oscarového režiséra. Menzel zemřel v sobotu ve věku 82 let.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na svých sociálních sítích vyjádřil rodině českého filmaře upřímnou soustrast. "Smutná zpráva o úmrtí tohoto výjimečného člověka a filmaře velice zasáhla nás všechny. Zanechal tu po sobě úžasné dílo, které nás nikdy nepřestane těšit a bavit a díky kterému zná český film celý svět. Díky, Mistře," uvedl.

Upřímnou soustrast celé rodině pana Jiřího Menzela. Smutná zpráva o úmrtí tohoto výjimečného člověka a filmaře velice zasáhla nás všechny. Zanechal tu po sobě úžasné dílo, které nás nikdy nepřestane těšit a bavit, a díky kterému zná český film celý svět. Díky, Mistře.

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) September 7, 2020

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) sdělil, že byl Menzelovi vděčný například za film Skřivánci na niti. "V tomto filmu opustil všechen oficiální výklad velkých dějin, jak se o nich psalo v učebnicích, a ukázal tragické osudy bezejmenných, ale vůbec ne obyčejných lidí, které ty velké dějiny semlely a z jejich životů udělaly trosky," uvedl.

Vždycky jsem byl strašně vděčný Jiřímu Menzelovi za řadu jeho filmů. Byl s M.Formanem nejznámějším představitelem československé Nové vlny 60. let a zasloužil se o to, že přitáhl mnoho čtenářů k Hrabalovi a Vančurovi...jeho filmový rukopis i herectví jsou nezaměnitelné. #RIP

— Lubomír Zaorálek (@ZaoralekL) September 7, 2020

Menzel podle Zaorálka celý svůj filmový život hledal něco zdánlivě obyčejného, co zachraňuje svou poezií a půvabem smysluplnost lidské existence. "Byl s Milošem Formanem nejznámějším představitelem nové vlny šedesátých let a zasloužil se o to, že přitáhl mnoho čtenářů k (Bohumilu) Hrabalovi a (Vladislavu) Vančurovi. Jeho filmový rukopis i herectví jsou nezaměnitelné," dodal ministr.

Vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) připomněla, že se Menzel do "srdcí diváků zapsal především neotřelými adaptacemi díla spisovatele Bohumila Hrabala" a "nezapomenutelnými hláškami". "Opustila nás legenda českého filmu. Díky za všechny skvělé filmy, pane režisére," uvedla. V roce 1967 získal film Ostře sledované vlaky, natočený podle Hrabalova románu, Oscara za cizojazyčný film.

Šéf ODS Petr Fiala zdůraznil, že Menzelovy filmy dosáhly světového ohlasu. "Podle svých slov chtěl svými díly především bavit a potěšit. A to se mu dařilo měrou vrchovatou u několika generací diváků, kteří na něj budou vděčně vzpomínat," uvedl.

Jiří Menzel, velký filmový a divadelní režisér, jehož filmy především podle předloh B. Hrabala dosáhly světového ohlasu. Podle svých slov chtěl svými díly především bavit a potěšit. A to se mu dařilo měrou vrchovatou u několika generací diváků, kteří na něj budou vděčně vzpomínat

— Petr Fiala (@P_Fiala) September 7, 2020

"Až setřeseme první smutek, dojde nám, že se díky jeho filmům můžeme ještě dlouhá, dlouhá léta smát, dojímat a radovat. To opravdu není málo," napsala poslankyně a kandidátka ODS do Senátu Miroslava Němcová.

Bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) uvedl, že Menzelův vklad české filmové kultuře je obrovský. "Vážím si toho, že jsem měl tu čest s panem režisérem mnohokrát debatovat o filmu, kultuře, o světě a hodnotách. Lehké odpočinutí, pane režisére. A velký dík za vaše dílo!" napsal.

Související

Češi se loučili s Jiřím Menzelem

Do Rudolfina přišly vzdát hold Menzelovi stovky lidí

Asi tři stovky lidí se do odpoledne přišly do pražského Rudolfina rozloučit s režisérem Jiřím Menzelem, který zemřel 5. září ve věku 82 let. Květinu a vzpomínku mu dnes přišli věnovat také jeho umělečtí kolegové či žáci, které pedagogicky vedl.

Více souvisejících

Jiří Menzel Andrej Babiš Petr Fiala (ODS) Alena Schillerová Daniel Herman Miroslava Němcová Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 5 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

včera

Chladné počasí pokračuje. Meteorologové očekávají další mrazivé noci

Mrazivé noci budou pokračovat i v tomto týdnu, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Během nadcházející noci klesnou teploty pod nulu na většině území. Uprostřed týdne pak může i sněžit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy