Dočasné zrušení DPH u elektřiny a plynu nebude prý EK trestat

Pokud by Česko odpustilo daň z přidané hodnoty (DPH) na plyn a elektřinu pouze dočasně, neměl by tento krok vyvolat sankce ze strany Evropské komise. Na tiskové konferenci to dnes uvedla ministryně financí v demisi Alena Schillerová (ANO).

O vládním návrhu, který by DPH odpustil, má dnes jednat Sněmovna. Schillerová se odvolala na osobní jednání s eurokomisařem pro ekonomiku Paolem Gentilonim. Návrh má spolu s dalšími pomoci bojovat s rostoucími cenami energií.

"Pomůže to napříč všem. Je to jednoduché administrativní řešení, je to dočasné řešení. To znamená: námitky, že je to v rozporu s právem EU, odmítám," řekla Schillerová. Poukázala přitom na to, že změna má platit jen pro příští rok.

Uvedla, že o tom minulý týden na radě ministrů financí EU mluvila s eurokomisařem Gentilonim. "On mi minulý týden na okraj rady Ecofin, na naší osobní schůzce, řekl, že má pochopení pro tuto dočasnou výjimku, která řeší dramatickou cenu energií v ČR za předpokladu, že bude dočasná a že to posouvá na technickou úroveň. To je silný politický vzkaz, že v případě, že tato legislativa bude v ČR schválena, nebude předmětem sankcí, ani infringementu (řízení) ze strany Evropské komise," prohlásila.

Vláda v příslušné novele zákona o DPH konstatuje, že navrhovaná právní úprava není slučitelná s právem Evropské unie, neboť to neumožňuje zavést osvobození od daně s nárokem na odpočet daně na dodání elektřiny a plynu. Česká strana proto bude vyjednávat s Evropskou komisí o možnosti nulovou daň uplatnit, dodal kabinet.

Sněmovna má na dnešní mimořádné schůzi svolané z popudu opozičního hnutí ANO jednat ještě o dvou dalších předlohách, které se týkají placení poplatku na podporované zdroje energií a využití peněz z prodeje emisních povolenek. Zda se ale schůze uskuteční je nejisté, protože nová vládní koalice s navrhovaným řešením nesouhlasí.

Související

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 
energie

Evropská unie pošle na Ukrajinu nouzovou energetickou pomoc

Evropská unie reagovala na nedávnou sérii cílených raketových útoků a útoků bezpilotními letadly ze strany Ruska na ukrajinskou energetickou infrastrukturu mobilizací nouzové energetické pomoci, která je již na cestě na Ukrajinu. Evropská komise (EK) o tom informovala v úterní zprávě v Bruselu.

Více souvisejících

Energetika Alena Schillerová

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 17 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy