Kandidát na ministra školství bude znám v dalších dnech, uvedl Bartoš

Kandidát koalice Piráti a STAN na nástupce po ministru školství Petru Gazdíkovi (STAN) bude představen asi v průběhu týdne, dnes ne. Novinářům to dnes řekl šéf Pirátů Ivan Bartoš. Očekává, že Gazdíkova nástupce navrhne jako první hnutí STAN, které podle vzájemné dohody po volbách resort obsadilo. Piráti by jinak ze svého týmu mohli uvažovat o nominování náměstkyně ostravského primátora Andrey Hoffmanové nebo analytika Martina Úlovce.

Gazdík v neděli oznámil rezignaci k 30. červnu. Rozhodl se tak poté, co média informovala o jeho stycích s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem, který patří mezi obviněné v kauze pražského dopravního podniku. Gazdík uvedl, že se necítí ničím vinen, nechce ale rozkolísat vládu ani koalici na prahu předsednictví v Evropské unii, které na Česko připadá v druhé polovině roku.

„Myslím si, že nominant (na nástupce po Gazdíkovi) bude představen až v průběhu týdne. Bude to nominant, který bude potvrzený koalicí Pirátů a Starostů a pak představen jako koaliční nominant do vlády. Takže si nemyslím, že dnes to jméno padne,“ uvedl Bartoš. Připomněl, že podle vzájemné dohody ministerstvo školství obsadil STAN. „Tak já předpokládám, že to první jméno by mělo zaznít od (předsedy STAN) Víta Rakušana,“ řekl.

Nějaké návrhy podle něj zazněly už na jednání zástupců Pirátů a STAN v pondělí, ale ještě se o nich podle něj bude diskutovat dál. Zmínil, že v médiích zaznamenal například jméno senátora Jiřího Drahoše. „Nejsem si jist, jestli on bude tím finálním kandidátem," dodal.

Pokud by resort převzali Piráti, připadali by podle Bartoše v úvahu náměstkyně ostravského primátora Andrea Hoffmannová a analytik Martin Úlovec. Hoffmannová dnes na dotaz ČTK uvedla, že její jméno se oživuje kvůli tomu, že byla za Piráty nominantkou na ministryni školství vedle Petra Gazdíka za STAN. "V tuto chvíli jsem ale samozřejmě žádnou nabídku nedostala, protože se jedná o novém jméně a novém kandidátovi, v tuto chvíli to ministerstvo drží STAN, takže to je věc vyjednávání," řekla.

Podle Úlovce se další postup ohledně ministerstva školství určí ve vládní koalici. "Je důležité i vzhledem k nadcházejícímu předsednictví zajistit plný vládní tým včetně ministra či ministryně školství, neboť budou v EU vyjednávat o dalším rozvoji vzdělávání, digitálních dovedností žáků a studentů a dalších prioritách Evropského prostoru vzdělávání pro digitální věk, což je pro nás jedna z priorItních oblastí," řekl ČTK. Zda by nabídku na ministra přijal, neupřesnil. Úlovec vedl analytické oddělení v Národním ústavu pro vzdělávání.

Drahoš ČTK napsal, že debaty o svém zapojení do vedení ministerstva bere jako spekulace a nepočítá s tím, že by ho vedení hnutí STAN jako nestraníka oslovilo. Situaci kolem Gazdíkova odstoupení označil za vážnou. "Čeká nás české předsednictví v EU, řešení situace s ukrajinskými žáky a celá řada dalších klíčových školských agend. Považuji proto za velmi důležité, aby byl v co nejkratším možném čase vybrán nový ministr školství, který bude mít dostatek zkušeností a kompetencí pro zvládnutí této složité situace," uvedl.

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti) ministerstvo školství

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy