Koalice Pirátů a STAN: Co nabízí voličům? Zde jsou priority

Jako středové a protikorupční uskupení se v návrhu koaliční smlouvy definuje koalice Pirátů a STAN. Mezi některé z priorit řadí zrušení třetí a čtvrté vlny elektronické evidence tržeb (EET), zlepšení vzdělávacích a pracovních podmínek pro lékaře, zvýšení výdajů na vzdělávání nad pět procent hrubého domácího produktu nebo spuštění přípravy na přijetí eura.

Vyplývá to z textu, který Piráti zveřejnili na svém fóru a o němž budou začátkem ledna hlasovat členské základny obou subjektů.

Odklad EET kvůli koronavirové epidemii vláda nejprve schválila v březnu po dobu trvání nouzového stavu a následujících tří měsíců. Později byl odklad EET prodloužen až do konce roku 2022. Piráti a STAN chtějí navázat zrušením evidence pro řemeslníky a drobné podnikatele, které měla zahrnovat třetí a čtvrtá vlna EET. Začít měla původně fungovat od začátku příštího roku.

Koalice dále, co se týká hospodářských priorit, prosazuje nízké zdanění práce, odstranění některých daňových výjimek nebo posílení pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Ve zdravotnictví chce zlepšit připravenost Česka na další vývoj koronavirové epidemie, zavést jednotné standardy elektronizace, zlepšit dostupnost zdravotní péče a vzdělávací a pracovní podmínky pro lékaře, aby se věnovali oboru v České republice. Předložit chce koalice návrhy na legalizaci a zdanění konopí.

Výdaje na vzdělávání chtějí Piráti a STAN zvýšit a udržet nad pěti procenty HDP, což by činilo zhruba 280 miliard korun ročně. Resort by měl hospodařit s 239,7 miliardy korun, přičemž letošní rozpočet ministerstva školství činil včetně evropských peněz 225,7 miliardy Kč. Posílit navrhují rozmanitost a prostupnost vzdělávacího systému.

Koalice také chce podle návrhu prosadit krajskou příslušnost exekutorů, snazší insolvence, lepší regulaci půjček nebo zastavit 200.000 nezákonných exekucí. Usilovat chce o rovnoprávnost občanů a snížení rozdílů v příjmech mužů a žen nebo o naplňování klimatických cílů Evropské unie a Pařížské dohody, zejména pak o rychlé ukončení provozu uhelných elektráren.

Prosazovat chtějí Piráti a STAN přesun části kompetencí na samosprávy, část dotací chtějí nahradit navýšením podílu obcí na některých daních. Za cíl si dávají zprůhlednění veřejných zakázek, zákon o podpoře v bydlení nebo víceleté financování oprav silnic druhých a třetích tříd kraji, a to úpravou rozpočtového určení daní. Subjekty také budou podporovat celostátní referendum za podmínek 450.000 podpisů k vyvolání referenda a nemožnosti hlasovat o ústavních záležitostech, daních a mezinárodních smlouvách.

"Chceme se aktivně účastnit rozhodování v EU a NATO, jichž jsme a chceme být i nadále plnohodnotnými členy," píše se také v návrhu.

Části členů Pirátů podle jejich příspěvků na fóru vadí možnost takzvané zásadní výhrady svědomí, kdy by poslanecké kluby měly volné hlasování, u možnosti rovnoprávných sňatků pro osoby stejného pohlaví. Návrh koaliční smlouvy s možným uplatněním zásadní výhrady svědomí počítá pouze u tohoto programového východiska.

O lídrech pro sněmovní volby je rozhodnuto! V Karlovarském kraji to bude @petr_tresnak a v Plzeňském Daniel Kůs. Středočeskou lídryní bude @KlaraKocmanova. Liberecký kraj povede @TomasMartinekCZ. V Moravskoslezském kraji Piráty povede @cernohorskyl a na Vysočině Milan Daďourek. pic.twitter.com/EvpUN4wtmn

— Piráti (@PiratskaStrana) December 23, 2020

Hnutí STAN obsadí pozici lídra kandidátky ve čtyřech krajích - Středočeském, Plzeňském, Libereckém a Olomouckém. Subjekty vloží do předvolební kampaně 49 milionů korun. Dvě třetiny dají Piráti, třetinu STAN. Celostátní výbor STAN bude o návrhu smlouvy hlasovat ve čtvrtek 7. ledna, Piráti o dva dny později na zasedání celostátního fóra.

"Každá strana bude vedle koaličního programu prosazovat své vlastní programové priority, pokud nejsou se společným programem v rozporu. Práce na společném programu budou pokračovat po podepsání této smlouvy," uvedl na fóru předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana Starostové a nezávislí (STAN) Ivan Bartoš (Piráti) Volby politika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy