Koalice Pirátů a Starostů by získala třetinu hlasů. ANO je s výrazným odstupem druhé

Koalice Pirátů se STAN by nyní ve sněmovních volbách zvítězila se ziskem 34 procent hlasů. Druhé hnutí ANO by dostalo hlasy 22 procent voličů, vyplývá z dnes zveřejněného volebního modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi.

Ve srovnání s předchozím průzkumem si koalice Pirátů a Starostů polepšila o 4,5 procentního bodu. Naopak podpora hnutí ANO klesla. Poprvé ve volebním modelu Kantaru by Piráti ve volbách zvítězili i jako samostatná strana.

Třetím nejsilnějším subjektem ve volbách by byla koalice Spolu tvořená ODS, lidovci a TOP 09. Získala by 17,5 procenta. Pro hnutí SPD by hlasovalo 11 procent voličů a komunistům by dalo hlas 5,5 procenta voličů. Vládní sociální demokracie vyšla z modelu se ziskem 4,5 procenta, při zohlednění statistické chyby by se ale do Sněmovny dostala.

Růst podpory koalice Pirátů a SPD je podle analytika Kantaru Ondřeje Ryboně způsobený příchodem voličů od hnutí ANO. Podpora nejsilnějšího vládního subjektu klesla od posledního průzkumu o 4,5 procentního bodu. Voliči Starostů navíc stále více akceptují předvolební spolupráci s Piráty, dodal Ryboň.

Volební model agentury Kantar zjišťoval i podporu jednotlivým politickým stranám a hnutím bez ohledu na vytvořené koalice. Největší podpoře se s 22 procenty těší Piráti, kteří v modelu poprvé předběhli hnutí ANO. To by skončilo druhé s podporou 20,5 procenta voličů. Starostům by odevzdalo hlas 13 procent voličů a čtvrté SPD 10,5 procenta. Pátí by ve volbách skončili občanští demokraté se ziskem 9,5 procenta. V blízkosti pětiprocentní hranice se podle modelu pohybuje ještě TOP 09, komunisté, ČSSD a lidovci.

Také v průzkumu podpory jednotlivých stran a hnutí si ANO oproti předchozímu průzkumu pohoršilo, a to o 5,5 procentního bodu. Hlavním důvodem je podle Ryboně nespokojenost veřejnosti se zvládáním koronavirové epidemie a celkové znechucení politikou.

Průzkum dělala agentura Kantar CZ v období od 15. února a 5. března. Na otázky týkající se podpory koalic odpovědělo 921 lidí, na dotazy po podpoře jednotlivých stran 957 respondentů.

Související

Více souvisejících

Volební preference Hnutí ANO Česká pirátská strana Starostové a nezávislí (STAN) Volby ODS top 09 KDU - ČSL

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy