Koalice Spolu pro Moravu zahájila kampaň, ve volbách chce získat 10 procent

Vzdělání nebo péče o životní prostředí patří k prioritám koalice Spolu pro Moravu, která dnes zahájila kampaň před krajskými volbami na jižní Moravě. Lídrem je náměstek hejtmana Jan Vitula (TOP 09), na kandidátce jsou také zástupci Strany zelených, Idealistů, Moravského zemského hnutí a Liberálně ekologické strany. Cílíme na 10 procent hlasů, řekl dnes ČTK Vitula.

Dvojkou na kandidátce je Jana Drápalová ze Strany zelených, dlouholetá starostka městské části Brno-Nový Lískovec. Zahájení kampaně se uskutečnilo právě v Novém Lískovci, v rozlehlém parku mezi panelovými domy, který Drápalová považuje za ukázku projektu prospěšného jak pro komunitu sídlištní čtvrti, tak pro životní prostředí.

Jako trojka kandiduje Tomáš Třetina (TOP 09), starosta Moravského Krumlova na Znojemsku, čtyřkou bude bývalý starosta Tišnova na Brněnsku Jan Schneider (Idealisté), na pátém místě figuruje místostarosta Brna-Židenic Petr Kunc (TOP 09). Podle Vituly má pět stran a hnutí řadu společných témat, zejména v sociální oblasti, školství a ochraně životního prostředí.

Volby před čtyřmi lety vyhrálo na jižní Moravě hnutí ANO s lídrem Bohumilem Šimkem, který se stal hejtmanem. Kandidátku hnutí ANO povede Šimek jako nestraník i letos. Současnou koalici tvoří ANO, ČSSD, Starostové pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. V opozici jsou KDU-ČSL, ODS, KSČM, SPD a Zelení s Piráty.

Jedničkou ČSSD bude na podzim hejtmanův náměstek Marek Šlapal, STAN povede kyjovský starosta František Lukl. Lídrem KDU-ČSL je starosta Velatic na Brněnsku Jan Grolich. ODS povede do voleb ředitel výzkumného centra CEITEC Jiří Nantl.

Jedničkou KSČM je předseda kontrolního výboru krajského zastupitelstva Stanislav Navrkal. Piráty povede předseda znojemského sdružení strany Lukáš Dubec, SPD krajský zastupitel Jan Hrnčíř a Trikolóru ředitel blanenské základní školy Pavel Nezval.

Související

Jan Vitula

Vyloučení členové TOP 09 se odvolali a připravují žalobu

Starosta Židlochovic na Brněnsku Jan Vitula a místostarosta Brna-Židenic Petr Kunc se odvolali proti svému vyloučení z TOP 09. Odvoláním se bude zabývat smírčí výbor. Pokud neuspějí, podají žalobu, řekli dnes oba novinářům. Kunc doplnil, že ani v případě úspěchu u soudu se do TOP 09 nechce vracet, Vitula to pokládá za nepravděpodobné. Přesto se chtějí bránit.

Více souvisejících

Jan Vitula Spolu pro Moravu Idealisté.cz Strana zelených Volby krajské Brno Volby

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy