Novým senátorem za Teplicko je Hynek Hanza (ODS), nahradí Kuberu

Novým senátorem za Teplicko byl dnes zvolen teplický primátor Hynek Hanza (ODS). Ve finále doplňovacích voleb porazil ředitele gymnázia Zdeňka Bergmana (za hnutí Senátor 21). Po sečtení výsledků ze všech okrsků získal Hanza 57,17 procenta hlasů.

Výsledky zveřejnil Český statistický úřad.

"Podle mě se tyto funkce dobře doplňují, politika na pozici primátora se dá dobře přenášet do návrhů zákonů, protože ten střet s běžným životem, si myslím, že je potřeba, aby měl v senátorských zákonech významnou stopu," řekl Hanza ČTK. Doplnil, že v Senátu chce navázat na svého předchůdce Jaroslava Kuberu (ODS). Chce prosazovat ochranu osobních svobod jedinců a optimalizaci státu na efektivní úroveň, která podle něj slouží, nikoliv káže. "To jsou nejzásadnější věci, které se musí prolínat do všech zákonů. Nejvíc by bylo dobré zákony co nejvíce zjednodušit, zmenšit, aby byly pochopitelné pro občany," doplnil.

Z vítězství se ale Hanza tolik neradoval a řekl, že oslavu bude provázet vzpomínka na zesnulého předchůdce. "Přál bych si, abych neměl tyhle starosti a mohl se o ten mandát starat dál pan Kubera," dodal nový senátor s tím, že vítězství je trochu hořké.

Hlasovat přišlo jen 9,26 procenta voličů, což je druhá nejnižší účast v dosavadní historii doplňovacích voleb do českého Senátu. Výsledky tak byly známy za zhruba 80 minut po uzavření volebních místností. Méně lidí přišlo jen k doplňovacím senátním volbám v Praze 10 v září 2014, a to 8,75 procenta.

Hanza se stane i v Senátu nástupcem svého předchůdce v čele Teplic Jaroslava Kubery (ODS), který v lednu náhle zemřel. Hanzovo zvolení bude znamenat i to, že senátorský klub ODS bude mít 19 členů stejně jako dosud nejpočetnější klubu Starostů. Porážka Bergmana, který před dvěma lety podlehl i Kuberovi, pak nechá Klub pro liberální demokracii - Senátor 21 šestičlenným a tedy početně nejmenším.

Blahopřeji Hynku Hanzovi k vynikajícímu výsledku! Mám velkou radost. Obhajovat senátorský mandát po jedinečném Jaroslavu Kuberovi bylo obtížné, pan primátor Hanza to dokázal. Moc děkuji našim voličům na Teplicku a všem, kteří na dálku vyjadřovali podporu! pic.twitter.com/CnifIRkzAp

— Petr Fiala (@P_Fiala) June 13, 2020

Na uspořádání Senátu volby na Teplicku nic významně nezmění. Rozložení sil bude platit až do podzimu, kdy se v říjnu spolu s krajskými uskuteční řádné senátní volby na třetině území republiky. Teplicka se letošní podzimní senátní volby týkat nebudou. Hanza se totiž ujme senátního mandátu po složení slibu na zbytek Kuberova funkčního období, tedy do 13. října 2024.

Hanza byl pokládán za mírného favorita vzhledem k tomu, že před týdnem vyhrál první volební kolo se ziskem 29,73 procenta hlasů. Bergman do finále postoupil díky 22,15 procenta hlasů.

Kuberova nástupce v horní komoře si měli lidé původně vybírat už na přelomu března a dubna. Vláda ale hlasování odložila kvůli epidemii koronaviru. Nejvyšší správní soud následně uvedl, že kabinet jednal mimo své pravomoci. Vláda proto následně musela nechat Parlamentem schválit zákon, který konání voleb určil nejpozději na červen. Volby na Teplicku i nyní kvůli nákaze doprovázela zvýšená hygienická opatření.

Související

Vláda Petra Fialy

Vláda odmítla Babišův návrh jednokolových voleb do Senátu

K návrhu lídra opozičního hnutí ANO Andreje Babiše na zavedení jednokolových voleb do Senátu se koaliční vláda Petra Fialy (ODS) dnes postavila záporně. Vyplývá to z výsledků zasedání. Novela by podle vládního stanoviska nevedla k předpokládaným cílům, nezajistila by vyšší legitimitu zvolených senátorů a volební účast by bylo možné zvednout účinnějšími způsoby. Zásadní změně volebního systému by navíc podle kabinetu měla předcházet širší diskuse a odborné posouzení.

Více souvisejících

Senátní volby Hynek Hanza (ODS) Teplice Senát ČR Jaroslav Kubera ODS Volby

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 11 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy