MPO od živnostníků k dnešku přijalo asi 9000 žádostí o ošetřovné za únor

Živnostníci podle údajů ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) k dnešku vyplnili zhruba 9000 žádostí o ošetřovné za únor, resort jich dosud 81 procent v objemu přibližně 61 milionů korun proplatil. O příspěvek lze žádat do 19. dubna. Následovat bude výzva za březen. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček to dnes napsal na twitteru.

O ošetřovné za únor mohou osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které musely kvůli uzavření škol a sociálních zařízení omezit podnikání z důvodu péče o dítě do deseti let nebo handicapovaného člověka, žádat od 19. března. Nárok mají stejně jako v předchozích měsících na 400 korun na den. Na pomoc je připraveno 250 milionů korun.

Příspěvek se nevztahuje na období jarních prázdnin. Podporu živnostníci nemohou kombinovat s kompenzačním bonusem, který připravilo ministerstvo financí. Každá OSVČ může podat za únor jen jednu žádost. Dotaci si nemůže nárokovat, pokud si dítě nebo ošetřovaného člověka nechala doma dobrovolně.

MPO žádosti přijímá prostřednictvím on-line formuláře. Živnostníci by ho měli posílat přednostně vlastní datovou schránkou. Žádost bude tak nejrychleji zpracována i vyplacena. Mohou ho poslat také e-mailem s elektronickým podpisem, případně poštou, nejlépe doporučeně. Osobní podání v budově ministerstva není z hygienických důvodů možné.

O ošetřovné za leden přijalo MPO od živnostníků 15.400 žádostí, k dnešnímu dni jich proplatilo 94 procent za 132,8 milionu korun. Za listopad OSVČ podaly asi 23.000 žádostí, z nich je přibližně 22.000 v objemu 195,6 milionu korun vyplacených. Za říjen živnostníci vyplnili zhruba 24.000 žádostí, k dnešku jich resort proplatil 94 procent za 130,8 milionu korun.

Kvůli druhé vlně koronaviru musely školy, s výjimkou mateřských, zavést výuku na dálku od 14. října. Postupně se žáci do škol vraceli od 18. listopadu, většina školáků a studentů usedla do lavic poté naposledy 18. prosince. Vzhledem ke špatné epidemické situaci vláda od 1. března rozhodla o uzavření také mateřských škol, prvních a druhých tříd základních škol a speciálních škol, které od ledna jako jediné fungovaly v prezenčním režimu. V pondělí se do škol v celé ČR, s výjimkou Děčínska, vrátila přibližně polovina žáků prvního stupně základních škol. Třídy se nyní budou v prezenční výuce po týdnu střídat. Běžná výuka se obnovila ve speciálních školách a malotřídkách. Do školek mohli nastoupit předškoláci a mladší děti zdravotníků a dalších vybraných profesí.

Související

Ilustrační foto

V Česku přibývá lidí, kteří si kvůli péči o blízké berou ošetřovatelské volno

V Česku postupně přibývá lidí, kteří si kvůli péči o blízké berou dlouhodobější ošetřovatelské volno. Loni toto ošetřovné, které se platí z nemocenského pojištění, mělo asi 18.000 žen a mužů. Bylo jich tak téměř o 4100 víc než v předchozím roce, tedy o 29 procent. Na dávku se vyplatilo asi 210 milionů korun. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), která dávku na ošetřování vyplácí. Experti poukazují na to, že se stárnutím společnosti potřeba péče dál poroste. Ministerstvo práce plánuje úpravy podpory.
Ilustrační fotografie.

Od ledna se prodlouží otcovská dovolená, dostupnější bude ošetřovné

Od ledna příštího roku se na dva týdny prodlouží otcovská dovolená, kterou může muž čerpat po narození dítěte. Snazší bude také získat příspěvek na dlouhodobé ošetřovné, u lidí umírajících nebude nutná předcházející hospitalizace. Rozšíří se také okruh lidí, kteří budou mít nárok na volno a příspěvek v době ošetřování.

Více souvisejících

ošetřovné živnostníci

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 31 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

Bělorusko obvinilo Litvu z dronového útoku. Nesmysl, reaguje Vilnius

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy