Baláč odmítá pletichy při veřejné soutěži MPSV. Policie ho prý stíhá za příliš manažerský přístup

Obviněný náměstek ministerstva práce a sociálních věcí Jana Baláč je přesvědčený, že při veřejných zakázkách úřadu vždy postupoval v souladu se zákonem a státu nezpůsobil žádnou škodu. Lidovým novinám Baláč řekl, že ho policie fakticky stíhá za příliš manažerský přístup.

Baláče spolu s dalším manažerem obvinila policie v pondělí z pletich a přípravy zneužití pravomoci při zadání zakázky. Ministerstvo oba obviněné postavilo mimo službu. Stíháni jsou na svobodě.

Baláč na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) vede sekci ekonomickou a informačních technologií. LN řekl, že na úřad přišel s úkolem dotáhnout do konce přechod ze starých IT systémů na nové. "Policií jsem via facti obviněn z toho, že jsem k řešení těchto otázek přistoupil příliš manažersky, tak jak jsem byl zvyklý ze soukromé sféry," řekl serveru.

Policie neuvedla, kvůli které zakázce dvojici manažerů MPSV obvinila. Podle informací Lidový novin je ale Baláč spolu se šéfem oddělení bezpečnosti ICT ministerstva Karlem Mackem podezřelý z ovlivňování zakázky na informační systém pro výplatu sociálních dávek. Podle deníku měla společnost DXC technology dostat nabídku, aby odstoupila z tendru výměnou za přidělení jiné zakázky v budoucnu. Případ údajně provázela nabídka třímilionového úplatku.

Baláč jakékoliv podezření z pletich při zadávání veřejné zakázky odmítá. "Žádný příslib zakázky jsem nikomu nedal," řekl LN. Zdůraznil, že se nedopustil ničeho, co by státu způsobilo škodu.

Policie obvinila dva manažery MPSV z pletich a přípravy zneužití pravomoci při zadání zakázky při pondělním zásahu na ministerstvu. Ve stejný den zasahovala policie také ve společnosti OKsystem, nikoho z pracovníků ale neobvinila.

Kvůli zajištění informačních systémů v resortu požádala ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) premiéra Andreje Babiše (ANO) o svolání Bezpečnostní rady státu.

Ministerstvo práce plánuje od příštího roku spustit jednotný systém, který se skládá z víc částí. Chybí mu zatím dodavatel systému dávek. Nynější aplikace provozuje OKsystem. Smlouvu s ním ministerstvo už dvakrát prodlužovalo o dva roky, kontrakt vyprší začátkem roku 2021.

Ani po dvou tendrech ministerstvo nového dodavatele nemá. První soutěž za 616 milionů korun bez DPH vyhlásilo koncem roku 2014. Vyhrál OKsystem. Od uzavřené smlouvy ale resort později odstoupil. Firma se s ním soudí. Podruhé ministerstvo zakázku vypsalo koncem roku 2017 za 270 milionů korun bez DPH. Případ skončil několikrát u antimonopolního úřadu.

Vedení ministerstva už dřív uvedlo, že má několik scénářů řešení. Konstatovalo, že chystá výběrové řízení na provozovatele nynějšího systému. Dalšími možnostmi byl smír s OKsystemem a dokončení systému z prvního tendru, uzavření druhého tendru či pokračování spolupráce s nynějším dodavatelem.

Související

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Manažeři vinění kvůli tendrům MPSV do vazby nepůjdou

Policisté budou dva manažery viněné kvůli zadávacím řízením na veřejné zakázky ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) stíhat na svobodě. Ze zadržení je propustili. Informaci České televize (ČT) dnes ČTK potvrdil státní zástupce Zdeněk Matula. Kriminalisté po pondělním zásahu na ministerstvu zadrželi podle médií náměstka ekonomické sekce a sekce pro informační technologie Jana Baláče a vedoucího oddělení bezpečnosti ICT. Muže obvinili z pletich a přípravy zneužití pravomoci při zadání zakázky.
Jana Maláčová (ČSSD)

Maláčová: Razie na MPSV není věc na odstoupení. Hamáček s ministryní souhlasí

Pondělní zásah policie na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) není podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) věcí, kvůli které by měla odstoupit z funkce. Stejný názor vyslovil předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. Zdůraznil, že Maláčová je v případu pouze v pozici svědkyně. Dva manažery resortu obvinila policie z pletich a přípravy zneužití pravomoci při zadání zakázky.

Více souvisejících

Jan Baláč (náměstek MPSV) Ministerstvo práce a soc. věcí OKsystem Jana Maláčová (ČSSD)

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy