ODS a Piráti kritizují rozšíření EET, novelu chtějí napadnout u Ústavního soudu

ODS považuje dnes schválené rozšíření elektronické evidence tržeb (EET) za špatnou zprávu. Předseda strany Petr Fiala přislíbil celý předpis zrušit, pokud se strana dostane do vlády. Piráti i občanští demokraté se chystají zákon napadnout u Ústavního soudu. Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík novinářům ve Sněmovně řekl, že strana už vytipovala slabá místa novely, proti kterým bude u soudu protestovat.

Koalice dnes přehlasovala senátní veto a stvrdila novelu, která rozšíří evidenci na zbývající obory, které jí dosud nepodléhaly. Fiala v té souvislosti připomněl, že se tak stalo v pátek třináctého. "Já nejsem člověk, který by byl pověrčivý, ale je spousta občanů, kteří ho považují za něco, co přináší špatné zprávy. Ten dnešní přinesl," konstatoval Fiala.

Rozhodnutím poslanců však podle něj nic nekončí. ODS plánuje opatření zrušit, pokud se dostane do vlády. Nyní chce předpis napadnout. Ústavní soud před necelými dvěma roky zrušil plánovaný začátek třetí a čtvrté etapy EET a škrtl i několik dalších ustanovení. Jako celek ale zákon u soudu obstál. "Ústavní soud v minulém rozhodnutí bohužel celou tezi EET potvrdil, takže tu myšlenku samotnou musíme zrušit politicky," uvedl poslanec ODS Marek Benda.

Slabým místem jsou podle Ferjenčíka některé nové pravomoci ministerstva financí a Finanční správy. "Pravomoc určit některé limity, pravidla v rámci aplikace toho zákona, tohle stoprocentně napadneme u Ústavního soudu. Myslíme si, že zákon záměrně znefunkčnil papírovou evidenci, která měla být alternativou k EET pro ty nejmenší, ale bohužel není v praxi použitelná," uvedl poslanec.

Piráti uvedli, že předpis dlouhodobě kritizovali, ale nebyli vyslyšeni. "Vláda se rozhodla to prosadit na sílu, protože (premiér) Andrej Babiš (ANO) s ním spojil svou politickou kariéru. Bez ohledu na to, jestli to dává smysl, to prosadil na sílu," uvedl Ferjenčík.

Rozšíření EET prošlo :-(. Smutek. Dělali jsme, co jsme mohli, ale chce to víc poslanců. Nejabsurdnější paragrafy napadneme u Ústavního soudu.

— Mikulas Ferjencik (@Mikiferjencik) September 13, 2019

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) zákon narovná ekonomické prostředí. "Jakmile vstoupí v účinnost, tak ho nikdo nezruší. Je a bude součástí ekonomiky. Narovnává ekonomické prostředí," uvedla na tiskové konferenci. Je ráda, že stát nezůstane "na půl cesty" a EET bude platit pro všechny. Čas do nabytí účinnosti předpisu podle ní využije ministerstvo k tomu, aby dopilovalo související opatření, uspořádá také řadu konferencí, veletrhů a seminářů.

O výsledku možného řízení u Ústavního soudu nechtěla spekulovat. "Nemůžu mluvit za soud, ale chtěla bych upozornit, že evidence už prošla testem ústavnosti. Ústavní soud konstatoval, že je to legitimní nástroj k prověřování daňových povinností. Veškeré výtky, které soud měl, jsme zapracovali," uvedla Schillerová.

Související

Účtenka s EET.

Asociace českého obchodu vyzvala vládu, aby znovu zavedla EET

Asociace českého tradičního obchodu vyzvala vládu, aby znovu zavedla elektronickou evidenci tržeb (EET). Podle ní by se tak narovnalo podnikatelské prostředí a zvýšily příjmy státu. Asociace tvrdí, že někteří obchodníci se mohou díky zrušení EET snáz vyhýbat placení daní, a to bez ohledu na to, zda umožňují platbu kartou či nikoliv. 

Více souvisejících

elektronická evidence tržeb EET Petr Fiala (ODS) Mikuláš Ferjenčík (Pirátská strana) Marek Benda ODS Česká pirátská strana Alena Schillerová Poslanecká sněmovna Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

včera

včera

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

včera

včera

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

včera

včera

včera

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy