Poslanec Farský navzdory kritice koalice odletěl na půl roku do USA, podle Zemana podvedl voliče

Poslanec STAN Jan Farský přes kritiku opozice i koaličních partnerů odletěl na stipendijní pobyt do Spojených států. Mluvčí hnutí Sára Beránková to dnes potvrdila na dotaz ČTK. Poslanec chtěl původně do USA odcestovat už ve čtvrtek, kvůli průtahům se sněmovním projednáváním důvěry vládě cestu odložil.

"Měl (Farský) letět včera (v sobou) večer, ale jestli odletěl, to skutečně nevím," uvedla dnes místopředsedkyně STAN Věra Kovářová v diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News. Mluvčí hnutí následně na žádost o potvrzení této informace ČTK řekla, že Farský skutečně do Spojených států odcestoval.

Poslanec v pondělí oznámil na twitteru, že bude půl roku na stáži na univerzitě v americkém Oregonu, neboť Fulbrightova komise podpořila jeho projekt a získal prestižní stipendium. Vzdal se poslaneckého platu a přislíbil, že i ze stáže se případně vrátí na klíčová sněmovní hlasování. Zejména opoziční politici obviňovali Farského mimo jiné z pohrdání voliči, i podle představitelů vládních stran bylo Farského rozhodnutí špatné.

Farský v pondělí řekl, že stáž konzultoval s předsedou STAN Vítem Rakušanem i premiérem Petrem Fialou (ODS). "Jsem rád, že mě oba v mém dalším osobním i profesním růstu podpořili," uvedl.

Rakušan v pátek Radiožurnálu řekl, že nepovažoval za šťastnou loňskou kandidaturu Farského do Sněmovny v době, kdy stipendium řešil. "Prostě pro mě toto rozhodně šťastné není," uvedl. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše by optimálním řešením bylo, kdyby za Farského buď nastoupil ve Sněmovně náhradník z hnutí STAN, nebo by Farský na stáž nenastoupil, řekl dnes v České televizi. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka dnes v pořadu Partie řekl, že pokud by byl Farský lidoveckým poslancem, cestu by mu důrazně nedoporučil.

Smířlivější byl v úterý Fiala, s nímž Farský stáž konzultoval a získal jeho doporučení. "Pan poslanec Farský mě jako předsedu jedné z koaličních stran před časem informoval o svém úmyslu a ujistil mě o tom, že na všechna důležitá hlasování bude přítomen," uvedl premiér.

Naopak bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že Farský vzkázal voličům, že se vůbec nic nestane, když jimi zvolený poslanec nebude půl roku ve Sněmovně pracovat. Podobně předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová uvedla, že si neumí představit, že by zklamala své tím, že na půl roku odešla a přestala pracovat.

Mluvčí STAN ve čtvrtek uvedla, že Farský po dobu své stáže ve Spojených státech předá agendu prvního místopředsedy STAN dalšímu z místopředsedů a ministrovi školství Petru Gazdíkovi.

Zeman: Odjezd Farského je podvodem na voličích, činí STAN málo důvěryhodným

Odjezd poslance STAN Jana Farského na půlroční stáž do Spojených států je podle Zemana podvodem na voličích, který činí vládní hnutí Starostů málo důvěryhodným. V Pressklubu na Frekvenci 1 to dnes řekl prezident Miloš Zeman.

Podle Zemana je nesporné, že Farský voliče podvedl. "Já bych doplnil, že je to hloupý podvod na voličích, hloupý podvod je ten, který snadno prohlédnete," řekl. "Já to chápu jako výraz neuvěřitelného amatérismu, který vzhledem k pozici pana Farského ve STANu samozřejmě činí málo důvěryhodným i STAN jako celek," dodal.

Podle Zemana by také bylo v zájmu hnutí STAN, aby se objasnilo financování strany, ať už formou vyšetřovací komise ve Sněmovně, policejní formou nebo kombinací obojího. Média v posledních týdnech upozorňovala na to, že STAN dostal peníze od firem ovládaných společnostmi z Kypru. Další údajně pocházely od firmy s trestně stíhaným spolumajitelem. Předseda STAN Vít Rakušan uvedl, že pokud by někomu byla prokázána vina, STAN by peníze vrátil.

Související

Jan Bartošek

Které daně by se měly zvýšit? Bartošek a Farský se shodli u neřestí

Ke snížení schodku rozpočtu bude potřeba upravit DPH či daně z příjmu fyzických a právnických osob. Zvýšit je nutné zejména takzvanou daň z neřesti, tedy zdanění alkoholu, cigaret a hazardu. V pořadu Partie televize Prima CNN News to dnes řekli místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) a místopředseda STAN Jan Farský. Opatření se však podle nich nesmí dotknout nízkopříjmových skupin.

Více souvisejících

Jan Farský

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman zůstává v nemocnici. Lékaři dnes zhodnotí jeho aktuální stav

Lékařské konzilium v pondělí zhodnotí aktuální zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží na jednotce intenzivní péče v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zeman byl přes víkend nadále ve vážném, ale stabilizovaném stavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy