Praha chce po Gottovi pojmenovat ulici

Jméno Karla Gotta by v budoucnu mohla nést ulice či jiné veřejné prostranství v Praze, v níž legendární zpěvák a rodák z Plzně strávil většinu svého života. Tuto možnost jako vyjádření úcty nejslavnějšímu českému zpěvákovi zmínil primátor Zdeněk Hřib (Piráti) i Praha 5, jejímž byl Gott obyvatelem. Ke smíchovské vile na Bertramce, kde Gott v úterý v noci po boji s akutní leukémií zemřel, se dnes přišly rozloučit desítky lidí.

Hřib ČTK sdělil, že radě hlavního města a koaličním partnerům navrhne, aby Praha přistoupila k nějaké formě ocenění Gotta. V úvahu podle něj připadá například pojmenování veřejného prostranství po zpěvákovi, věc ale bude ještě nutné projednat.

"Oddanost a věrnost mnohonásobného Zlatého a Českého slavíka svému poslání vnímám jako velmi inspirující. Rada Městské části Praha 5 bude zvažovat vzdání pocty jeho celoživotnímu dílu pojmenováním ulice," uvedla večer v tiskové zprávě starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS). Místostarosta Lukáš Herold označil Gotta za nejslavnějšího obyvatele této městské části a připomněl, že dění v Praze 5 nebylo slavnému zpěvákovi rozhodně lhostejné. "Potvrdil to i před pěti lety, kdy podpořil charitativní projekt Prahy 5 na pomoc dětem a mladým lidem trpícím nervosvalovým postižením. A lokálním patriotem zůstal až do konce," dodal.

Lidé dnes celý den přicházeli na Bertramku položit květiny, zapálit svíčku a poklonit se Gottově památce. Vyjádřit úctu a soustrast rodině mohou zájemci i na radnici páté městské části ve Štefánikově ulici, kde je vystavena kondolenční kniha. "Z tohoto důvodu bude mimořádně tento prostor do konce týdne občanům přístupný až do 20 hodin," informovala mluvčí úřadu Jitka Drmolová.

Necelý rok po smrti někdejšího prezidenta Václava Havla, v říjnu 2012, se mezinárodní letiště v pražské Ruzyni přejmenovalo na Letiště Václava Havla. Změnu tehdy schválila vláda. Pražští radní o čtyři roky později rozhodli o tom, že piazzetta u Národního divadla ponese název náměstí Václava Havla.

Související

Signatář Charty 77 Daniel Kroupa nechce soudit umělce, kteří podepsali Antichartu sloužící k dehonestaci opozice. Rozhovor

Umělci před 45 lety morálně selhali. Z Anticharty se někteří pokoušeli vylhat. Gott sehrál režimu trapnou roli, říká Kroupa

Podlehli tlaku komunistického režimu a nechali se jím ostudně zneužít. Přesně před 45 lety morálně selhali umělci, především herci, když v Národním divadle v pátek 28. ledna 1977 podepsali Antichartu, která dehonestovala opozici, jež na sebe upozornila občanskou iniciativou Charta 77 kritizující systém. O týden později 4. února 1977 v pražském Divadle hudby normalizátory podpořili i textaři, hudebníci a zpěváci včetně Karla Gotta. Někdejší signatář Charty 77 Daniel Kroupa dovede pochopit, že někteří měli vážné důvody k tomu, aby špatný skutek v podobě Anticharty udělali. „Mrzí mě, když se z toho někteří lidé i po letech pokoušeli vylhat a při tom se do té hanebnosti propadali ještě hlouběji. Gott sehrál režimu trapnou roli. Chtěl zpívat, mít se dobře,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz bývalý politik Daniel Kroupa.

Více souvisejících

Karel Gott Praha Zdeněk Hřib

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy