Prezident Zeman kritizuje USA: Zabití Solejmáního byla zpackaná akce

Zabití íránského generála Kásema Solejmáního byla ze strany USA zpackaná akce, protože posílila podporu Íránců představitelům íránského režimu. V rozhovoru na serveru Blesk.cz to dnes řekl prezident Miloš Zeman. Solejmání byl zabit při útoku americkým dronem v pátek 3. ledna v Bagdádu.

Zeman připomněl, že se v Íránu před několika měsíci konaly poměrně velké demonstrace, při kterých lidé protestovali proti zdražení pohonných hmot. Režim proti demonstrantům tvrdě zasáhl. Naopak zabití Solejmáního podle českého prezidenta vedlo k milionový demonstracím, při kterých se íránský lid sjednotil za svou vládou.

"Proto si myslím, že to byla zpackaná akce," řekl Zeman k americkému útoku. Zabití generála podle něj představitelům Íránu pomohlo, nikoli uškodilo. Prezident zároveň řekl, že sestřelení ukrajinského letadla bylo "svým způsobem důsledkem zabití Solejmáního", protože se stalo v rámci útoku na americké základny. "Bohužel došlo k chybě, ne-li ke zločinu," řekl. K sestřelení se přiznal Írán, šlo podle něj o chybu.

Zeman nevěří, že by akce USA vedla k obrovskému konfliktu, protože "na to Írán nemá". Jedinou možností, kterou má, je podle něj uzavření Hormuzského průlivu, což by vedlo ke konfliktu menšího rozsahu.

Zeman také vyjádřil souhlas s bývalým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09), podle kterého byl čin USA porušením mezinárodního práva. "Nejsem si jist, a tady bych výjimečně souhlasil s Karlem Schwarzenbergem, zda zabití oficiálního představitele fungujícího státu, ať si myslím o něm, co chci, nota bene na území cizího státu, je nebo není porušením mezinárodního práva," řekl prezident.

Irácký parlament po americkém útoku vyzval ke stažení spojeneckých sil ze svého území. Některé země kvůli zvýšenému napětí již své vojáky kvůli bezpečnosti stáhly. Čeští vojáci, kteří v zemi cvičí irácké kolegy, v Iráku zatím zůstávají. V případě pěti českých policistů bylo rozhodnuto o jejich přesunutí do Česka, kde si vyberou dovolenou. Po obnovení standardní činnosti bude jejich mise pokračovat. Zeman dnes řekl, že o situaci mluvil s místopředsedou vlády Janem Hamáčkem (ČSSD) a premiérem Andrejem Babišem (ANO).

"Měli bychom mít v každém případě připravená letadla pro případnou evakuaci," poznamenal. Dodal, že na rozdíl od Afghánistánu by mu stažení z Iráku nevadilo, protože v zemi byl již takzvaný Islámský stát poražen. "Tam se mezi sebou rvou sunnité a šíité a zaplést se do tohoto konfliktu by nebylo úplně šťastné," podotkl.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Kásem Solejmání prezident čr USA (Spojené státy americké) Karel Schwarzenberg Írán

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy