Starosto, jsi dobytek! U Jílkové se to kvůli Koněvovi zase všechno pohádalo

Je socha maršála Koněva důstojným pomníkem padlých Rudoarmějců, anebo symbolem komunistického režimu? Je Koněv hrdinou, anebo kontroverzní osobou, která má na rukou i krev československých občanů? A zneužívá jej Rusko ke své propagandě? To bylo téma čtvrtečního pořadu Máte slovo Michaely Jílkové.

O soše maršála Koněva diskutovali Ondřej Kolář, starosta Prahy 6 za TOP 09, Petr Šimůnek, 1. místopředseda ÚV KSČM, Ivan Gabal, sociolog a spoluautor dopisu ruskému ministru kultury, Jaroslav Foldyna, poslanec ČSSD, Radim Špaček, autor petice za odstranění Koněvova pomníku a Stanislav Korytiák, autor petice proti odstranění Koněvova pomníku.

Moderátorka Jílková se zeptala Špačka, zda se nedopouští neúcty a urážky padlých Rudoarmějců, když inicioval petici za odstranění sochy maršála Koněva. Ten jí odpověděl, že všichni Rudoarmějci, kteří osvobozovali Československo měli různé velitele, včetně Stalina. "Kdo by dnes spekuloval o tom, zda bylo správné odstranit pomník J. V. Stalina. A to samé platí i o maršálu Koněvovi," vysvětlil Špaček své důvody.

S tím nesouhlasil Foldyna. "Nelze srovnávat vojevůdce a politické vůdce. Maršál Koněv je ve vztahu k Československu kladný hrdina. Kdyby nebylo jeho, tak tady dneska nesedíme!," oponoval Foldyna. Starosta Kolář se k tomu vyjádřit tak, že původně ani žádnou sochu odstraňovat nechtěl. K tomuto kroku se on a zastupitelstvo odhodlali, až když se do celé kauzy začalo zapojovat Rusko a jeho přisluhovači.

"Je třeba odstranit fikci stalinské histereografie," řekl Zeman?

Následovala diskuze o odstranění tabulky, která potvrzovala, že 9. května osvobodili Prahu vojáci maršála Koněva. Místopředseda Šimůnek si stěžoval, že se přepisuje historie. "Koněv má hlavní zásluhu na Pražském povstání," dořekl Šimůnek. "Vojenští a političtí představitelé Pražského povstání byli v 50. letech perzekuováni právě proto, že toto povstání zvítězilo vlastními silami, i když v rámci obecné kapitulace. Je naší povinností odstranit fikci stalinské histereografie," citoval Špaček údajná slova Miloše Zemana z 90. let. 

Poté se mluvilo o tom, že Koněv byl součástí bolševického establišmentu. "Kdyby Sovětský svaz nevyhrál u Stalingradu a u Kurtska, tak jsme se nedočkali ani Normandie. O čem to tady mluvíte?!," naštval se Foldyna. Docent Smetana z Akademie věd začal polemizovat nad tím, kdo koho osvobodil, a jaké měl vojenské ztráty. "2. světová válka byla globální válkou a západní spojenci vytlačili z boje téměř stejný počet jednotek," vysvětloval Smetana.

Koněv inicioval únos Rusů na Sibiř, výstavbu berlínské zdi atd.

"Kdyby Koněv neosvobodil Prahu, dožili bychom se amerického osvobození. 4. května navrhoval generál Eisenhower, že jednotky americké armády dojdou na čáru Labe Vltava. 5. května dorazila falešná zpráva, že pražská operace už začala.," dořekl Smetana. "Ta linie, kdy se Američané zastavili byla dohodnutá předem?," zeptal se Korytiák. Když se opět začalo mluvit o Koněvovi, Kolář si postěžoval, že Koněv inicioval únos Čechoslováků původem z Ruska na Sibiř, invazi v roce 1968, stavbu berlínské zdi, krvavé potlačení povstání v Maďarsku apod.

"Pane starosto, zaprvé já jsem občanem Prahy 6 a rozhodně nic takového netvrdím a neříkám! Zadruhé celá tato aféra je jenom vaše PR. Vám nejde o Koněva, ani o Prahu 6!," rozohnil se pán z publika. "Maršál Koněv přišel na požádání Československého rozhlasu. Mezinárodní dohody z Jalty byly brány zcela vážně spojenci. A nebylo to jenom v případě Prahy. Dodržovali to mezi sebou i Britové a Američané při postupu Francií a Holandskem. Protože Koněv na sebe vázal německá vojska, byla Praha bombardována pouze sporadicky. Jinak by skončila jako Rotterdam, anebo Varšava," reagoval Šimůnek.

Následovaly dohady o bombardování Mladé Boleslavi a Mělníku. Sociolog Gabal konstatoval, že je potřeba celou kauzu vnímat z hlediska právní úpravy mezi ČR a Ruskou federací o péči o vojenské pomníky, protože už se jedná o mezinárodní problém. "Pomník maršála Koněva do toho nespadá, protože se jedná o sochu postavenou v 80. letech na místě, kde se nebojovalo. Jednalo se o servilitu československých komunistů, kteří chtěli vyjádřit svojí servilitu Moskvě. Rusko do toho nemá, co mluvit!," řekl Gabal. 

"Pane starosto, vy jste porušil veškeré možné právní přepisy. Vy jste povinný se jimi řídit. Vy jste povinen se starat o městský majetek," reagoval občan z publika. Když po něm Jílková chtěla, aby byl konkrétnější, vysvětlil, že socha maršála Koněva je svěřený majetek. Začalo se mluvit o tom, zda Kolář nechce místo sochy postavit parkoviště. Kolář to rozporoval. 

Komunisté nám lili do hlavy, že Plzeň osvobodili Rusové převlečení za Američany!," durdil se Foldyna

Student Ruprich z Prahy 6, kterému Jílková předala mikrofon, vyjádřil rozhořčení nad tím, že Koněvova socha byla postavená za minulého režimu. "Nám komunisté zase lili do hlavy, že Plzeň osvobodili Rusové převlečení za Američany," reagoval na to Foldyna. "Jak by vypadala Praha, kdyby Shernerova armáda z východu zaútočila na západ přes ní?! Mohla vypadat jako Drážďany a jiná města," zeptal se jiný pán z publika. Smetana přiznal, že skutečně velké ztráty na československém území měla Rudá armáda.

Číhalová z Rady vlády pro národnostní menšiny zastupující ruskou minoritu uvedla na pravou míru některé věci. Vysvětlila například, že mnoho Rusů vytlačených bolševiky do Československa bylo během osvobozování Prahy odvlečeno. Ona sama vyrůstala v Dejvicích, kde žila početná ruská menšina. "Jak se na to máme dívat my, potomci unesených?!," dořekla Číhalová. Foldyna jí pak následně nazval "čurdovou alias čurdovou".

"Starosto ty seš dobytek za svojí úvodní řeč!," potykal starostovi pán z publika

Gabal ještě jednou připomněl neadekvátnost postupu ruské strany. Mluvilo se i o novičoku a dalších tématech. Diskuze se pomalu a jistě chýlila ke konci. Kratochvíl z publika konstatoval, že Kolářovi a jeho straně prostě vadí, že Prahu osvobodila Rudá armáda. Taktéž si postěžoval, že si dělá modlu z kozáků inklinujících k jednotkám SS. Občan ukrajinské národnosti se pak zeptal Foldyny a dalších, zda jim nevadí, že Rusko vyhrožuje ČR sankcemi.

"ČR uplatňuje vůči Rusku sankce, a tudíž musí počítat s odvetou," reagoval Šimůnek. Jana Volfová z publika konstatovala, že Napoleon Bonaparte, ačkoliv válčil s většinou Evropy, má také ve Francii pomník. "Jsou to symboly. Zkuste to říct těm, které Rusové osvobodily z Osvětimi a dalších koncentračních táborů! Bojoval byste na místě starosty Prahy 3 také proti Žižkovi!," dořekla Volfová.

"Voják je povinný poslouchat politická rozhodnutí. Tvrdíte-li, že má Koněv na rukou něčí krev, odstraňte podobizny Václava Havla kvůli jeho amnestiím, kterými způsobil mnoho neštěstí. Starosto, ty seš dobytek za svojí úvodní řeč!," dořekl pán z publika a Jílková ho musela napomenout. Jílková oznámila konec a téma příštího týdne, jímž budou platy učitelů.

Související

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

"Lidi, vzpamatujte se. Cestujte po Česku," apelovala u Jílkové seniorka

Globální pandemie nového koronaviru zcela ochromila dopravu a tím pádem i cestování a zahraniční dovolené. Více než polovina Čechů se momentálně chystá strávit prázdniny v tuzemsku. Máme ale jistotu, že když si zakoupíme zájezd, ať už v rámci Česka nebo v cizině, tak skutečně odjedeme, a v pořádku se vrátíme? Toto bylo tématem čtvrtečního pořadu Máte slovo Michaely Jílkové.

Více souvisejících

Máte slovo maršál Koněv Osvobození Rusko

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktuální počasí: Silný vítr doprovodí studenou frontu, platí výstraha

Velikonoce má podle předpovědi doprovázet velmi teplé počasí, ve čtvrtek jim ale bude předcházet přechod studené fronty přes Česko. Meteorologové v souvislosti s ní varují před silným větrem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy