Spor o Lidový dům: Nejvyšší soud přiznal Halbichovi odměnu za práci pro ČSSD

Právník Václav Halbich dostane 16,8 milionu korun za práci, kterou odvedl pro ČSSD ve sporu o Lidový dům, rozhodl Nejvyšší soud. Sociální demokracie peníze před 20 lety uložila do soudní úschovy, nebylo totiž jasné, komu odměna náleží. Podle sociální demokracie rozhodnutí potvrdilo, že ČSSD postupovala správně, když peníze složila do úschovy, sdělila ČTK mluvčí vládní strany Eva Gregorová.

Vyplývá to z rozsudku na úřední desce. Halbichova žaloba mířila jednak na ČSSD, jednak na společnost Alba, které postoupil svou pohledávku vůči sociálním demokratům advokát Zdeněk Altner. Právě Altner podepsal s ČSSD smlouvu o zastupování ve sporu o stranické sídlo. Notář Halbich tvrdil, že ke kontraktu později přistoupil společně s dalším právníkem Zdeňkem Hájkem a že za odvedenou práci nedostal zaplaceno.

U pražských soudů Halbich dlouho nemohl dosáhnout úspěchu. Altner v případu vystupoval jako svědek a Halbichovy zásluhy popíral. Notář podle něj poskytoval jen dílčí konzultace. Někdejší předseda ČSSD a nynější prezident Miloš Zeman vypověděl, že pro něj byl jediným partnerem Altner.

V roce 2009 Halbich našel zastání u Ústavního soudu, který zkritizoval justici za formalistické hodnocení smluv a konstatoval, že by bylo "zcela absurdní", kdyby se Halbichovi nedostalo odměny. Obvodní soud pro Prahu 1 a Městský soud v Praze však právníkovi ani poté nevyhověly.

Nejvyšší soud nyní plně odkázal na stanovisko ústavních soudců. Pražský rozsudek zrušil a sám rozhodl tak, že nahradil souhlas společnosti Alba s vydáním peněz z úschovy Halbichovi. V úschově podle všeho zůstává dalších asi 16,8 milionu korun, na které uplatňují nárok dědicové zemřelého advokáta Hájka.

Mluvčí ČSSD Gregorová ČTK sdělila, že rozhodnutí NS dalo ČSSD za pravdu mimo jiné v tom, že se jí řízení o Halbichově žalobě netýká a neměla být jeho účastníkem. "Rozhodnutí je také potvrzením, že ČSSD postupovala správně, když poté, co v roce 2000 mezi doktory Altnerem, Hájkem a Halbichem vznikl spor, komu má být odměna za právní služby vyplacena, nepřevedla na účet doktora Altnera celou částku odměny, ale složila dvě třetiny do soudní úschovy," dodala.

Společnost Alba ve vyjádření zaslaném ČTK uvedla, že s rozhodnutím zásadně nesouhlasí a obrátí se na Ústavní soud. Odkazuje na to, že někdejší předseda ČSSD a nynější prezident Miloš Zeman u soudu řekl, že smlouvu uzavíral s Altnerem. "Při své výpovědi výslovně uvedl, že pro něj byl jediným partnerem doktor Altner. Přesto NS dospěl po více než 23 letech od uzavření předmětné smlouvy k závěru, že ji v roce 1997 uzavřela ČSSD i s doktorem Halbichem," uvedla firma. Halbich smlouvu přitom nikdy nepodepsal, což odmítly shodně obě strany dohody, dodala společnost.

Altner od sociálních demokratů žádal další stamiliony korun. Podle rozhodnutí Městského soudu v Praze z března 2016 měla ČSSD zaplatit právníkovi v souvislosti se zastupováním ve sporu o Lidový dům odměnu 18,5 milionu korun a smluvní pokutu, která od podání žaloby do vynesení rozsudku činila 318 milionů korun. Téhož roku Altner zemřel. Loni pak ČSSD uspěla s dovoláním ve sporu s jeho dědici.

Nejvyšší soud spor vrátil prakticky na začátek, opět by měl rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 1. Podle rozsudku Nejvyššího soudu nebylo smluvní ujednání o odměně za právní služby dostatečně určité.

Související

ČSSD

Kauza Lidový dům: Právník Halbich má nárok na odměnu, potvrdil Ústavní soud

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost proti verdiktu, který přiznal právníkovi Václavu Halbichovi 16,8 milionu korun za práci pro ČSSD ve sporu o Lidový dům. Rozhodnutí začátkem léta vynesl Nejvyšší soud (NS), stížnost proti němu podala firma Alba a švýcarská společnost H-Holding AG. Sociální demokracie peníze před 20 lety uložila do soudní úschovy, nebylo totiž jasné, komu odměna náleží. Následoval mnohaletý spor.

Více souvisejících

Václav Halbich (notář) Nejvyšší soud ČSSD Zdeněk Altner

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Danko odstoupil ze slovenské prezidentské volby. Podpořil jednoho z kandidátů

Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko se v pondělí oficiálně vzdal kandidatury na prezidenta. Vysvětlil to vývojem preferencí a snahou netříštit národně-konzervativní síly. Ve volbách podpořil exministra spravedlnosti Štefana Harabina.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy