STAN chce podle Rakušana v komunálních volbách uspět ve všech krajských městech

STAN chce v komunálních volbách uspět ve všech krajských městech. Za úspěch bude považovat, když se kandidáti dostanou do zastupitelstev více než sedmi krajských měst. V Praze, kde prošlo hnutí od června změnami v souvislosti s korupční kauzou Dozimetr, věří v zisk nad osm procent. V senátních volbách by byl rád, kdyby klub zůstal stejně velký, jakýkoli mandát navíc bude úspěch.

Novinářům to dnes řekl ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan poté, co odevzdal svůj hlas v Kolíně. Letos poprvé tam do zastupitelstva nekandiduje.

Rakušan jako starosta vedl Kolín pod hnutím Změna pro Kolín, které sdružuje nezávislé kandidáty a členy STAN, v letech 2010 až 2019. "Beru to nikoliv jako ukončenou komunální kariéru, ale jako přestávku v komunální kariéře," řekl dnes Rakušan. Voliči v Kolíně mu v posledních dvou obecních volbách dali nejvyšší počet preferenčních hlasů. V komunální politice podle něj dostávají politici každodenní zpětnou vazbu. Volební účast očekává v Kolíně podobnou jako v posledních volbách, tedy kolem 40 procent. "Zklamalo mě, že je menší zájem kandidovat v komunálních volbách, než byla v předešlých letech," řekl. Svědčí to podle něj o náročnosti komunální politiky.

V celé republice bude Rakušan za úspěch pro STAN považovat to, když se kandidáti dostanou do zastupitelstev více než sedmi krajských měst. "Tentokrát jsme kandidátky sestavili ve všech krajských městech a chceme se dostat do všech nebo alespoň do většího počtu než sedmi," řekl. Úspěch bude, když hnutí získá 3000 mandátů a zachová počet starostů a starostek. V Praze věří v zisk nad osm procent.

V senátních volbách obhajuje hnutí STAN pět mandátů, ve 14 regionech postavilo své vlastní kandidáty. "Byl bych rád, kdyby náš senátorský klub zůstal v té velikosti, jako je, je to druhý nejsilnější senátorský klub," řekl Rakušan. Jakýkoliv mandát navíc podle něj bude velký úspěch. Senátní volby podle něj mají silný regionální aspekt a nejsou referendem o vládě. "Hraje se hlavně o to, aby Senát byl stále tou důstojnou horní komorou, která zvládne někdy zaujímat stanoviska, ať už vládne kdokoliv, která dávají na společenskou diskuzi nový pohled," doplnil.

Pozici kolínského starosty obhajuje Michael Kašpar (Změna pro Kolín). V minulých komunálních volbách získal v Kolíně po Rakušanovi druhý nejvyšší počet hlasů. V Kolíně se o hlasy voličů uchází devět politických uskupení. V roce 2018 vyhrálo hnutí Změna pro Kolín, v 27členném zastupitelstvu získalo 21 mandátů. Město vede v koalici s Volbou pro Kolín a Kolíňáky, obě uskupení získala po jednom mandátu. Na druhém místě skončilo hnutí ANO se třemi mandáty. Jednoho zastupitele má v Kolíně KSČM.

Změna pro Kolín vyhrála v Kolíně troje poslední komunální volby, v roce 2014 získala 64 procent a 20 mandátů, v roce 2018 téměř 63 procent a 21 mandátů, starostou se stal Rakušan, funkci opustil v červnu 2019 kvůli působení v celostátní politice. Od dubna 2019 je předsedou hnutí STAN, od loňského prosince prvním místopředsedou vlády a ministrem vnitra. Ke konci loňského roku rezignoval na funkci kolínského radního, zastupitelem města zůstal.

Související

Češi hlasují v komunálních volbách

O sobotní komunální volby byl zájem, k urnám přišlo 70 procent voličů

K sobotním komunálním volbám, které se uskutečnily ve 33 obcích v Čechách a na Moravě, přišlo v průměru 70 procent voličů. Téměř stoprocentní byla jejich účast v Hradišti na Rokycansku, kde z 37 voličů nepřišel hlasovat pouze jeden. Naopak nejnižší účast byla ve Lhánicích na Třebíčsku, kde odvolilo 46,88 procenta ze 128 voličů, oznámil dnes mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar. Loni v září v celorepublikových obecních volbách dosáhla průměrná účast 46 procent
Češi hlasují v komunálních volbách

Lidé si dnes v některých obcích volí zastupitelstva, hlasovalo až 70 procent lidí

V některých obcích, v kterých si dnes lidé vybírají nová zastupitelstva, už volební účast dosáhla 70 procent. Vyplývá to ze zjištění zpravodajů ČTK. V obci Křenovice na Písecku odvolilo před 17:00 zhruba 75 procent ze 150 oprávněných voličů, v Senince na Vsetínsku a Horní Myslové na Jihlavsku odevzdalo svůj hlas kolem 70 procent lidí. Nové zastupitele mohou lidé vybírat až do dnešních 22:00, výsledky poté budou zveřejněny na volebním webu.

Více souvisejících

Komunální volby Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan (STAN)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 9 hodinami

I kdybychom zastavili změny počasí, některé ledovce už nezachráníme, varují vědci v nové zprávě

Vědci z novozélandského Národního institutu pro výzkum vody a atmosféry (NIWA) varují, že novozélandské ledovce tají stále rychleji. Odkazují se na nedávný letecký průzkum nazvaný "sněžná čára", který se konal v novozélandských horách.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy