STAN dostane vnitro, školství nebo průmysl. Piráti získají ministra zahraničí a místní rozvoj

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) budou ve vládě zastupovat ministři vnitra, školství, průmyslu a obchodu a ministr pro evropské záležitosti. Hnutí bude zastávat také funkci vicepremiéra. Pirátům připadnou ministerstvo pro místní rozvoj, ministerstvo zahraničí a funkce ministra pro legislativu, řekl po dnešním jednání širšího vedení STAN novinářům předseda Starostů Vít Rakušan.

Starostové mají podle Rakušana jasno o personálním obsazení dvou ze svých vládních postů. "Pak s tím půjdeme na hlasování na celostátní výbor. U dvou ministerstev máme ještě nějaké alternativy, které řešíme," řekl. Celostátní výbor se sejde operativně podle toho, kdy bude Petr Fiala (ODS) pověřen sestavením vlády.

Rakušan předpokládá, že ministr vnitra nadále povede Ústřední krizový štáb (ÚKŠ). "Nikde nebyla otevřena diskuse o tom, že by ministr vnitra neměl předsedat krizovému štábu. Předpokládám, že je tu shoda na pokračování tohoto režimu," řekl. Považuje to za přirozené a rozumné, protože tato kompetence k ministrovi vnitra patří.

Ministrem vnitra bude s nejvyšší pravděpodobností právě Rakušan, který dnes nevyloučil změny ve složení ÚKŠ. "Samozřejmě ve chvíli, kdy by se stalo, že nastoupíme do funkcí, je třeba se podívat, zda je složení dostatečně operativní a zasedají tam odborníci ze všech oblastí, které by tam měly být," vysvětlil.

Koalice Spolu v kabinetu obsadí post premiéra a deseti ministrů. STAN a Piráti si sedm resortů rozdělí v poměru 4:3. "Domnívám se, že rozdělení křesel v budoucí vládě dobře odráží výsledky voleb do Sněmovny," řekl Rakušan.

Vedle Rakušana je pravděpodobně jistá i nominace místopředsedy STAN Věslava Michalika do funkce ministra průmyslu. V případě ministerstva školství se nejčastěji hovoří o bývalém šéfovi Starostů Petru Gazdíkovi, v souvislosti s ministrem zaměřeným na EU se zmiňuje radní Olomouckého kraje a také český zástupce v Evropském výboru regionů Radim Sršeň.

Rakušan nechtěl upřesnit, kolik dalších vicepremiérů bude nový kabinet mít. "Nechám to až na informaci od budoucího premiéra Fialy, až bude představovat konkrétní uspořádání vlády. Myslím, že ten princip je logický, máme ho předjednaný, ale skutečně tuhle informaci nechám na něm," řekl.

Související

Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

STAN měl nevolební sněm. V krajských volbách nasadí Vondráka

Starostové a nezávislí představili na sobotním republikovém sněmu v Olomouci lídry do krajských voleb, které se uskuteční letos na podzim. Jednotliví kandidáti zároveň odprezentovali priority, se kterými do těchto voleb půjdou. Součástí programu byla i reflexe dosavadního působení Starostů ve vládním angažmá nebo cíle do evropských voleb. 
Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Starostové a nezávislí (STAN) Česká pirátská strana ministerstva Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 33 minutami

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

před 50 minutami

před 1 hodinou

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy