Stanjura chce koalici pravice do sněmovních voleb, lídrem má být šéf ODS Fiala

První místopředseda ODS Zbyněk Stanjura se vyslovil pro koalici pravicových stran pro sněmovní volby příští rok. Konkrétnější ale v dnešní Partii televize Prima nebyl. Uvedl pouze, že jednání pokračují, domluveno ale nic není. Lídrem by měl být podle něj předseda občanských demokratů Petr Fiala. Předseda Pirátů Ivan Bartoš zase zmiňoval možnost spolupráce pirátské strany s hnutím STAN.

Jeden ze snímků po krajských volbách a prvním kole senátních voleb zachytil společně předsedu ODS Fialu, šéfa lidovců Mariana Jurečku a předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou. Stanjura obecně uvedl, že preferuje vytvoření předvolení koalice s cílem vyhrát sněmovní volby a sestavit vládu.

"Osobně se domnívám, že pokud máme naplnit svoji ambici vyhrát ty volby a sestavovat vládu, tak je to jednodušší úkol, pokud budeme mít předvolební koalici, než kdybychom kandidovali sami," řekl.

Pokud máme vyhrát příští rok volby a sestavit vládu, preferuji vytvoření předvolební koalice v čele s @P_Fiala . Tak máme šanci zvítězit a postavit vládu. @Zbynek_Stanjura na @CNNPrima

— ODS (@ODScz) October 4, 2020

Lídrem takové koalice by podle Stanury měl být "samo sebou" Fiala. Případná dohoda ale podle místopředsedy ODS nebude jednoduchá a má svá rizika. "Platí v politice velmi často, že dokud není domluveno všechno, není vlastně domluveno nic," poznamenal. Stanjura také řekl, že nejsilnější strana musí projevit nejvíc velkorysosti. ODS by tak podle něho měla postupovat. Projekt by mohl být představen ještě letos, věří místopředseda ODS.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš pokládá za úspěšnou koalici České pirátské strany a Starostů a nezávislých v regionálních volbách v Olomouckém kraji. Piráti podle něho připravují pro členy analýzu možností spolupráce. "Ono to není tak, že sečtete čísla a vychází nějaký výsledek. Je důležitá pro mě programová souhra," zdůraznil Bartoš, který řekl, že je navrhovatelem této spolupráce. Průnik programů Pirátů a Starostů podle něho existuje. Bartoš uvedl, že Piráti budou o této spolupráci jednat patrně ve druhé polovině října a následně bude hlasovat členská základna.

Naopak předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek předpokládá, že vládní hnutí premiéra Andreje Babiše půjde i do dalších sněmovních voleb samostatně.

Bartoš prakticky vyloučil vstup do vlády s hnutím ANO. Poukázal na povolební strategii, která mezi podmínky spolupráce řadí to, že ve vládě nebudou lidé nekompetentní, s korupční minulostí nebo ve střetu zájmů. "Myslím, že v tuto chvíli, jestli by se nestal nějaký zázrak, a ANO je premiér (předseda hnutí Andrej) Babiš, tak si myslím, že to fakt není pravděpodobné," uvedl šéf Pirátů.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Více souvisejících

Zbyněk Stanjura Ivan Bartoš (Piráti) ODS Petr Fiala (ODS) Česká pirátská strana Starostové a nezávislí (STAN) top 09 Markéta Pekarová Adamová Andrej Babiš Hnutí ANO volby 2021

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Důchody v květnu 2025 s jednou drobnou změnou. Peníze vám mohou přijít v jiném termínu

Každoročně státní svátky posouvají výplatní termíny důchodů. Letos poprvé se tak stane v květnu, v jehož úvodu jsou rovnou dva svátky. Kvůli jednomu z nich přijdou některým důchodcům peníze s jednodenním předstihem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy