Vláda nemá srozumitelný plán opatření proti koronaviru, tvrdí ODS. Ozvali se také Piráti

ODS postrádá jasný plán postupu vlády v opatřeních proti koronaviru. Nechce proto podpořit prodloužení nouzového stavu o měsíc, jak kabinet žádá. Když nepřijde vláda s vysvětlením svých plánů dnes, očekává ODS vystoupení členů vlády na toto téma nejpozději na schůzi 21. dubna. Podle většiny opozičních lídrů je pravděpodobné, že Sněmovna bude hlasovat pro prodloužení nouzového stavu do konce dubna.

Vláda podle předsedy ODS Petra Fialy dosud nepřišla se srozumitelným plánem na postupné uvolňování protikoronavirových opatření. "Chybí srozumitelný plán testování, ochrany seniorů," řekl. Nejpozději na schůzi Sněmovny, která se sejde 21. dubna, očekává vysvětlení vlády. Vláda žádá Sněmovnu o souhlas s prodloužením nouzového stavu o dalších 30 dnů do pondělí 11. května. Jinak by skončil o Velikonocích v sobotu 11. dubna.

Končí období, kdy jsme byli vládě ochotni vystavit bianco šek.Dnes potřebujeme plán na obnovování svobod, na restart naší země, který zachrání živnostníky a zdravé firmy. Vyzýváme proto vládu, aby nabídla plán restartu. Nabízíme vládě pomoc, aby se podařilo ČR znovu nastartovat.

— Petr Fiala (@P_Fiala) April 7, 2020

V podpoře živnostníků ODS navrhuje stejně jako další opoziční strany výpomoc 30.000 korun. Pokud návrh neprojde, podpoří upravený vládní. "Nestavíme to buď, a nebo, vládní návrh má přinést pomoc 700.000 osobám výdělečně činných z milionu, náš milionu," uvedl předseda sněmovního výboru ODS Zbyněk Stanjura.

Na jednorázový příspěvek 25.000 korun od státu určený osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) by mohlo dosáhnout víc lidí, než vláda původně navrhla podle výsledků pondělního zasedání rozpočtového výboru Sněmovny. Doporučil rozšířit podmínky pro získání kompenzačního bonusu například na podnikající studenty do 26 let. Příspěvek je určen především živnostníkům, které ekonomicky poškodila situace kolem epidemie koronaviru. Žádosti se budou podávat finančním úřadům.

Piráti chtějí znát vládní plán zásobování a distribuce ochranných pomůcek, kritéria pro postupné uvolňování omezení nebo opatření pro zmírnění ekonomických dopadů pandemie koronaviru. Na dnešní tiskové konferenci to řekl předseda strany Ivan Bartoš. Pokud kabinet plán nepředloží na nynější schůzi Sněmovny, předloží Piráti usnesení, kterým požádají vládu o to, aby s ním do 20. dubna seznámila veřejnost. Strana také navrhne jednorázový příspěvek 15.000 korun pro lidi, kteří pracují na dohodu o provedení práce (DPP) či dohodu o pracovní činnosti (DPČ) a odvádějí pojištění.

"Budeme žádat plán pro aktuální i dlouhodobé zásobování a distribuci ochranných pomůcek do zdravotnických, sociálních a jiných zařízení včetně konkrétní informace o zapojení českých firem. Dále vývoj počtu nakažených a další kritéria, podle kterých vláda zváží postupné uvolňování epidemiologických opatření. Dále jasná a předvídatelná opatření, kterými chce vláda zmírnit ekonomické dopady krize. A také jasné představení opatření pro snížení rizik či variant nové vlny pandemie koronaviru v České republice," řekl Bartoš.

Piráti podpoří prodloužení stavu nouze do konce dubna, což je termín, který se aktuálně podle vyjádření lídrů sněmovních stran zdá nejpravděpodobnější.

Kabinet podle Pirátů dosud zapomněl na lidi pracující na DPP či DPČ, kteří řádně odváděli pojištění. "Jsme si vědomi toho, že rozsah činnosti je menší než u živnostníků a podnikatelů, proto navrhujeme bonus 15.000 korun," řekl místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík. "Tito lidé představují zhruba 150.000 osob, které platily pojištění, pracovaly často i u státních podniků," doplnila první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

Vláda navrhla příspěvek 25.000 korun pro OSVČ na hlavní i vedlejší činnost s výjimkou těch, kteří jsou zaměstnanci a podnikání je jejich vedlejší činnost.

Poslanec Tomáš Martínek navrhl zvýšit slevu na poplatníka ze současných 24.840 korun na 33.000 korun ročně. Pro letošní rok by chtěl také změnit formu daňové slevy na daňový bonus a vytvořit tak dočasný nepodmíněný příjem. Lidé by si podle něj mohli zažádat o předčasné vyplacení bonusu v těchto měsících, aby se dostali z nejhoršího. Martínek chce, aby Sněmovna vyzvala ministerstvo financí k přípravě takového návrhu. Náklady na opatření odhaduje na 50 až 60 miliard korun. "Ovšem 35 miliard by se mělo formou daní a dalších poplatků vrátit do státního rozpočtu, takže reálné náklady by byly kolem 25 miliard," doplnil.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Petr Fiala (ODS) Česká pirátská strana Ivan Bartoš (Piráti) Poslanecká sněmovna Vláda ČR osvč Zbyněk Stanjura

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy