Vláda projedná zkrácení covidových izolací a karantén na pět dní

Vláda by měla na svém středečním zasedání projednat zkrácení izolací a karantén na pět dní. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). V současnosti trvají dva týdny, přičemž karanténu lze ukončit po týdnu negativním testem.

Kabinet o úpravě uvažuje po vzoru některých dalších zemí kvůli variantě covidu-19 omikron, u které proti předchozím variantám nastupují příznaky rychleji, takže by měli být lidé infekční kratší dobu. V pondělí o plánu jednal Ústřední krizový štáb (ÚKŠ), dnes ho zástupci kabinetu probírali s hejtmany.

O možném zkrácení izolací a karantén v souvislosti s omikronem hovořil minulý týden po zasedání vlády ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Následně o něm jednal s experty, v pondělí ho probírala skupina tzv. covidových ministrů a poté ÚKŠ. Šéf štábu Vít Rakušan (STAN) v pondělí uvedl, že kabinet kvůli omikronu probere vedle možného zkrácení karantén i další podobu testování antigenními i PCR testy.

Do izolace nastupují lidé s potvrzenou nákazou, aby se zabránilo dalšímu šíření nemoci. Aktuálně trvá 14 dní od pozitivního testu. V karanténě jsou lidé po rizikovém kontaktu s pozitivně testovaným člověkem. Lidé bez příznaků mohou karanténu ukončit po sedmi dnech, pokud předtím v posledních dvou dnech absolvují PCR test s negativním výsledkem. Bez testu karanténa skončí po 14 dnech od rizikového kontaktu

Zkrácení izolací a karantén je reakcí na to, že nakažlivější varianta omikron může v kratší době postihnout větší počet lidí. Kvůli obavám, aby kvůli izolovaným lidem nebyly ochromené základní funkce státu, zadal ÚKŠ zástupcům kritické infrastruktury úkol vypracovat do čtvrtka plán režimních opatření. Za týden plány probere štáb a příští středu by na ně mohla nutnými opatřeními reagovat vláda.

Správa státních hmotných rezerv podle libereckého hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) nemůže pomoci městům, obcím a krajům s nákupem testů do 17. ledna, kdy má začít testování v zaměstnání. Na vypsání zakázky na nákup by podle něj potřebovala dva měsíce. Obce a kraje tak budou muset nakupovat samy a výrazně dráž. "Bylo by to řešitelné, kdyby nebyl zrušen nouzový stav," uvedl na twitteru moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO). Nouzový stav vyhlášený vládou ANO a ČSSD skončil o Vánocích, kabinet Petra Fialy (ODS) nepožádal o jeho prodloužení Sněmovnu.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ČTK po jednání hejtmanů s vládou sdělil, že podle odhadů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) by mohl počet potvrzených případů covidu-19 koncem ledna kvůli omikronu dosáhnout až na 50.000 za den. "Zátěž JIP bude potom v průběhu února minimálně stejná, nebo vyšší, jako při poslední vlně mutace delta," uvedl. Pražská zdravotnická záchranná služba může podle něj poskytnout velkokapacitní vůz Fénix pro převozy pacientů mezi kraji.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 50 minutami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gerhskovich zůstává ve vazbě. Rusové ho hodlají soudit kvůli údajné špionáži

Pobyt Evana Gershkoviche, který je prvním západním novinářem obviněným v Rusku ze špionáže od dob studené války, ve vazbě bude pokračovat. Moskevský soud v úterý odmítl jejich odvolání. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy