Zvrat v kauze Čapí hnízdo: Členové imunitního výboru hodnotí situaci rozdílně

Členové sněmovního mandátového a imunitního výboru se dívají na poslední vývoj v kauze Čapí hnízdo rozdílně. Některé rozhodnutí státního zástupce překvapilo, jiné nikoli. Žalobce Jaroslav Šaroch změnil právní názor na případ, podle Deníku N rozhodl o zastavení stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v případu padesátimilionové evropské dotace.

Rozhodnutí zatím nebylo vydáno, bude se jím zabývat vedení Městského státního zastupitelství v Praze. Poslanci čekají na zdůvodnění.

Předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM) podotkl, že úloha výboru končí, když předkládá plénu doporučení, zda má poslance ke stíhání vydat, nebo. V případu Čapí hnízdo se tak stalo loni v lednu, od té se členové nemohou seznamovat s postupem trestního řízení. "Spis určitě doznal nějakého zvětšení, vyšetřování trvalo více než rok, takže se tam mohlo objevit cokoli," řekl Grospič.

Ve vztahu k tehdejším informacím ze spisu se podle něho nedá říci, že by byl verdikt překvapivý. "Je to jedna z možností, která se nabízela. Budu sám zvědavý na okolnosti, které zazní v odůvodnění," dodal předseda výboru.

Další členka Taťána Malá (ANO) jiný verdikt nečekala. "Jakmile jsem jako místopředsedkyně mandátového a imunitního výboru měla možnost si ten spis přečíst, bylo mi nad slunce jasné, že to takto musí dopadnout," napsala ČTK.

Naopak člena výboru, předsedu KDU-ČSL Marka Výborného změna názoru státního zástupce "do jisté míry překvapila". "Co ho vedlo k tomu přesvědčení, opravdu netuším," řekl ČTK. Když Výborný nahlížel před půldruhým rokem do spisu, nabyl prý značné pochyby o tom, že by Babišovo jednání bylo v souladu se zákonem, byť, jak uvedl, četl jen klíčové pasáže. "Pokud orgány činné v trestním řízení shledají, že konání nebylo protiprávní, žijeme v právním státu a musíme to respektovat," dodal.

Člen výboru za STAN Petr Gazdík uvedl, že i vzhledem k tomu, co stálo ve spisu, čeká na zdůvodnění verdiktu, který ho překvapil. Soudí, že Šaroch byl ve výboru přesvědčivý a měl všechny argumenty. "Z mého pohledu je to obrat a nevím, čím jej státní zástupce zdůvodní. Z mého pohledu měl v tomto případě takzvaně nabito," uvedl Gazdík.

Související

Více souvisejících

Čapí hnízdo Andrej Babiš Stanislav Grospič Taťána Malá (ANO) Marek Výborný (KDU-ČSL) Petr Gazdík Jaroslav Šaroch (žalobce)

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy