Některé praktické školy možná zůstanou! Základní školy dostanou prostředky na asistenty

Praha - Strategie boje proti sociálnímu vyloučení, která má změnit i systém vzdělávání znevýhodněných dětí na základních školách, změní také financování regionálního školství. Na význam strategie poukázal jeden z jejích autorů Martin Šimáček poté, co někteří odborníci veřejně požádali o její stažení.

"Zavede se zvýšený normativ na žáka se sociálním znevýhodněním, který bude moci čerpat i běžná základní škola. Tím například získá prostředky na asistenty, kteří jsou při integraci dětí se speciálními potřebami nezbytní," uvedl Šimáček s tím, že často je potřeba se takovým dětem věnovat jen určitou dobu, potom už jsou schopné zvládat běžné tempo výuky.Asociace speciálních pedagogů (ASP) před nedávnem poukazovala na to, že strategie obsahuje jednu část, která povede k rušení praktických základních škol, kam v současnosti znevýhodněné děti chodí. Tento přístup k celé strategii vzdělávání je ale podle jejich autorů neúplný. "Diskuse se zúžila pouze na to, jestli praktické školy zrušit nebo nezrušit," poukazují a dodávají, že materiál počítá rovněž s tím, že podobné přeměny by provázela řada opatření, tedy zmiňovaná změna financování i další nutné kroky."Za jistých okolností je možné uvažovat i o zachování některých praktických škol," uvedl Šimáček.Ten zároveň striktně odmítl také tvrzení ASP, že by byla strategie nedemokratická. Naopak materiál prý není nijak etnicky vymezený a pracuje s podporou všech obyvatel ČR, kteří se dostávají do situace dlouhodobé chudoby a sociálního propadu.Postup se podle Šimáčka osvědčil i v praxi, kde běžnou základní školu s nenaplněnou kapacitou žáků zřizovatel sloučil se třemi třídami základní praktické školy, která sídlila v jiné budově. "Je ovšem pravda, že žáci dál chodí do svých původních tříd. Přesto se však každodenně potkávají ve škole i v jídelně a vyrůstají vedle sebe, ne zcela odděleně. Škola ale zatím nemusela řešit žádné konflikty mezi žáky z rozdílných škol," dodal ředitel odboru pro sociální začleňování v romských lokalitách Šimáček.Nakonec zdůraznil, že lichý je rovněž argument, že by se diskutovaná strategie dostatečně neprojednávala na odborné úrovni. Do debaty se prý už během tvorby materiálu zapojilo několik speciálních pedagogů včetně šéfky Asociace pedagogicko-psychologických poraden.

Související

Více souvisejících

Školství peníze

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Leyenová odcestovala do Kyjeva za Zelenským. Ohlásila půjčku ve výši 35 miliard

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v Kyjevě setkal s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Jednali o další pomoci Ukrajině, šéfka unijní exekutivy informovala o půjčce Kyjevu v hodnotě 35 miliard eur.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy