Vyšetření proti rakovině zdarma. Na co máte nárok?

Praha - Česká republika kraluje mezi zeměmi s největším výskytem a úmrtností na karcinom tlustého střeva a konečníku. Lidé se hlavně nesprávně stravují a tloustnou. A tak nádorovitých onemocněná přibývá. Víte jak se dá rakovina odhalit hned v počátku? Co chtít po lékařích za vyšetření?

Lidé nad 40 let mají u praktického lékaře národ na komplexní prohlídku jednou za dva roky. Preventivní prohlídka je důkladné a komplexní vyšetření. Rozhodně se nespokojte s rychlým odběrem krve a změřením tlaku. Součástí vyšetření by měla být například i onkologická prevence a zhodnocení onkologických rizik: vyšetření kůže, konečníku, u rizikových pacientů klinické vyšetření varlat či prsů.

Jednou za čtyři roky se po čtyřicítce provádí vyšetření EKG, při každé prohlídce potom kontrola hladiny cukru v krvi (glykémie). U žen nad 45 let se ověřuje, zda byly na preventivním mamografickém vyšetření. Pokud ne, lékař tam ženu doporučí. Když vyšetření podstoupíte samy bez „žádanky", přijde vás to na 700 korun.

Od 50 let se v rámci prevence a včasného záchytu rakoviny tlustého střeva provádí test na okultní (skryté) krvácení ve stolici. Od 50 do 55 se lze bezplatně testovat každý rok, nad 55 let jednou za dva roky nebo lze jít jednou za deset let na kolonoskopii. Mladší bez doporučení lékaře si jej musí uhradit sami. Stojí zhruba 700 až 1000 Kč.

Ženy by neměli podceňovat rakovinu prsu a pravidelně chodit na mamograf. Tam by vás měl poslat gynekolog poprvé při dovršení 45 let, a potom každé dva roky.

Populární je v poslední době tzv. komplexní screening, který je ideálním prostředkem, jak získat velmi podrobné informace o zdravotním stavu – bez ohledu na to, co je hrazeno zdravotními pojišťovnami. Vyšetření kombinuje několik vyšetřovacích metod a je zaměřeno především na včasný záchyt civilizačních, kardiovaskulárních a onkologických onemocnění.

„Komplexní screening je schopen odhalit dispozice například pro nádorová onemocnění, aterosklerózu, mozkové příhody nebo infarkty. Laicky řečeno dokáže odpovědět na otázku, proč někteří lidé pijí pravidelně alkohol, kouří větší množství cigaret, a přesto se dožijí vysokého věku, zato jiní takovou zdravotní dispozici nemají," vysvětlil docent Lubomír Novák, vedoucí interního oddělení Kliniky GHC Praha.

Co nám mohou lékaři udělat za vyšetření?

Když se bojíme rakoviny: ultrazvukové vyšetření

Bezbolestné vyšetření, které využívá k zobrazení orgánů ultrazvukových vln. Používá se především k zobrazení pevných orgánů, nikoliv orgánů dutých.

Zobrazuje stav mízních uzlin v kterékoliv lokalizaci (třísla, nadklíček, podpaží, krk), stav prsů (jde o vyšetření, které vhodně doplňuje vyšetření mamografem), nitrobřišních orgánů (jater, sleziny, žlučníku, části slinivky břišní, ledvin), pánevních orgánů (prostaty, dělohy, vaječníků) a hloubky postižení stěny jícnu, průdušky, žaludku a nebo střeva nádorem.

Když se bojíme nádoru: rentgenové vyšetření

Rentgenovými paprsky zjišťujeme přítomnost onemocnění (nádorových in nenádorových) ve snímkované části těla. Pro vyšetřování prsu je určen tzv. mamograf, který používá rentgenové záření s malou energií. Snímky se obvykle provádějí bez přípravy nemocného.

Když se bojíme rakoviny plic: bronchoskopie

Při tomto vyšetření je zaváděna pružná hadice ústy přes průdušnici do průdušek. Na jejím konci je umístěna videokamera, která zobrazuje sliznici dýchacích cest. Pokud je podezření na její postižení nádorem nebo jiným onemocněním, je možné odebrat vzorek tkáně pro mikroskopické vyšetření. Bronchoskopie se provádí v místním znecitlivění.

Když se bojme rakoviny ledvin: dynamická scintigrafie ledvin

Zjištění funkce ledvin. Při vyšetření lékař sleduje rychlost vylučování radioaktivního diagnostického léku, který se vylučuje ledvinami. Po nitrožilním podání radioaktivní látky se nemocný posadí před detektor radioaktivního záření. Snímání radioaktivity se provádí několik desítek minut.

Když se bojíme o své srdce: echokardiografie a EKG

Echokardiografie je bezbolestné ultrazvukové vyšetření srdce, při němž lékař studuje srdeční funkci (stav chlopní, velikost a stahování srdečních komor a síní, a jiné parametry). Při elektrokardiografii (EKG) jsou po přiložení elektrod na hrudník měřeny impulzy vydávané z nervových center řídících srdeční činnost.

Znalost výkonnostního stavu srdce je nutná především při zvažování léčby cytostatiky ze skupiny antracyklinů (používají se při léčbě nádorů prsu, plic, sarkomů, leukémií) a před prováděním intenzivní léčby, např. před transplantací kostní dřeně.

Když se bojíme rakoviny dvanáctníku: ERCP

ERCP je diagnostické i léčebné vyšetření oblasti dvanáctníku, žlučových cest a vývodu slinivky břišní. Ústy je do dvanáctníku zavedena ohebná hadice s videokamerou a pracovním kanálem, kterým je možné odebírat vzorky z podezřelých míst sliznice trávicího ústrojí. Vyšetřuje se kvůli podezření na onemocnění žlučových cest, žlučníku nebo slinivky břišní (kameny, zánět, nádor, zúžení vývodů).

Když se bojíme rakoviny žaludku: gastroskopie

Jde o diagnostické i léčebné vyšetření žaludku, kdy se pátrá po ložiscích nádoru v žaludku, po příčinách dalších obtížích nemocného (žaludeční vřed, zánět žaludeční sliznice, krvácení do žaludku, překyselení žaludku s návratem jeho obsahu do jícnu). Ústy je do žaludku zavedena ohebná hadice s videokamerou a pracovním kanálem, kterým je možné odebírat vzorky z podezřelých míst sliznice trávicího ústrojí.

Doporučuje se preventivně testovat přítomnost krve ve stolici. Na tento test mají všichni občané v ČR bezplatně nárok a lze o něj požádat praktického lékaře.

Když se bojíme leukémie: odběr kostní dřeně

Zjišťuje se funkce kostní dřeně. Vyloučení nebo potvrzení přítomnosti nádorového onemocnění kostní dřeně (leukémie, lymfom) nebo v kostní dřeni (např. postižení u nádorů plic, prsu, apod).

V místním znecitlivění se provádí silnou jehlou odběr kostní dřeně. Vhodnými místy k odběru jsou buď hrudní kost nebo kost kyčelní. Odběrem se získá tekutá krvetvorná tkáň nebo váleček kostní dřeně. V určitých případech lze vyšetření provádět také v celkové anestezii.

Když se bojíme rakoviny kostí: scintigrafie kostí

Lékař pátrá po nádorových ložiscích v kostech tak, že pacientovi podá lék, který se přednostně vychytává v kostní tkáni, zejména v místech, kde je přítomen zánět nebo nádor.

Po nitrožilním podání radioaktivní látky může nemocný na přibližně dvě hodiny opustit oddělení nukleární medicíny. Poté se nemocný vrací a vleže je detektorem snímáno rozložení radioakticního záření. Snímání radioaktivity se provádí několik minut. S výjimkou úvodní injekce jde o bezbolestné vyšetření.

Když se bojíme rakoviny tlustého střeva a konečníku: rektoskopie, koloskopie

K diagnostickému postupu patří pečlivá anamnéza, pohmatové vyšetření břicha, palpační vyšetření konečníku, zavedení optického zařízení do konečníku a střeva (rektoskopie, koloskopie) a odebrání vzorku tkáně na mikroskopické vyšetření. U podezřelých se doplňuje ultrazvukové a CT vyšetření.

Když se bojíme rakoviny prsu: mamograf

Zdravotní pojišťovny u nás hradí každé ženě nad 45 let každé dva roky mamografické vyšetření doplněné často i ultrazvukovým záznamem. Při podezřelém nálezu se vyšetřuje v kratších intervalech. Ženám starším 69 let doporučuji mamografické kontroly, i když je pojišťovny nehradí.

Ve vlastním zájmu by každá žena od 40 let měla provádět samovyšetřování prsů. Dívky v rodinách se zvýšeným výskytem rakoviny od 20 let.

Když se bojíme rakoviny vaječníků: sonografie a magnetická rezonance

Diagnóza se stanoví při gynekologickém vyšetření, ale především pomocí zobrazovacích metod sonografií a počítačovou tomografií, případně magnetickou rezonancí. Z laboratorních výsledků je na nádor ovaria nutné myslet při vyšších hodnotách nádorového markeru CA 125, vyšší sedimentaci nebo CRP (C-reaktivní protein).

Když se bojíme rakoviny děložního hrdla: onkologická cytologie

Rozhodujícím pro diagnózu je gynekologické vyšetření s onkologickou cytologií. Běžný gynekolog dělá vyšetření pomoci speciální optiky (tzv. kolposkopii) a jeho vyšetření nemusí být tak přesné. Teprve mikroskopický rozbor buněk získaných z výtěru a z vlastní tkáně stanoví přesný stav.

I laikovi je zřejmé, jaký význam mají pravidelné gynekologické prohlídky, pokud se při nich provádí i stěr a cytologický rozbor. Lze tak zachytit přednádorové změny, které jsou léčebně řešitelné s minimálními riziky. Velmi perspektivním preventivním opatřením se jeví možnost očkování proti lidskému papilomaviru (HPV).

Když se bojíme rakoviny prostaty: sonografická sonda

Nejčastějším onemocněním prostaty je její zbytnění, kterým trpí po 50. roce každý druhý muž. Proto je důležité mít v pokročilém věku svého urologa.Vyšetření prostaty se provádí pohmatem prstem z konečníku a ultrazvukovém vyšetření. Přes břišní stěnu lze získat obraz močového měchýře a prostaty.

Podrobnější vyšetření se provádí miniaturní sonografickou sondou, která se zavede do konečníku. Při podezření na nádor se provede punkčně odběr tkáně na histologické vyšetření.

Když se bojíme rakoviny slinivky břišní: CT

Nemoc je poznána většinou později pomocí zobrazovacích vyšetření. Nádor se diagnostikuje pomocí ultrazvukového nebo CT vyšetření. Často se užívá kombinovaného postupu endoskopicko-radiologické metody (ERCP). Pro stanovení diagnózy je nutné histologické vyšetření.

Když se bojíme rakoviny kůže: screening kůže

Je vhodné sledovat jakékoliv skvrny na kůži a při jakékoli změně velikosti nebo barvy je nutné se poradit s lékařem. Karcinomy jsou naštěstí málo agresivní a pro svůj povrchový výskyt usnadňují včasnou diagnózu i chirurgické odstranění. Terapie spočívá především v chirurgickém odstranění ložiska, případně posléze následuje radioterapie.

Když se bojíme rakoviny děložního těla: sonografie

Karcinom děložního těla patří k nejčastějším gynekologickým nádorům u nás. Diagnostika a stanovení rozsahu onemocnění se opírá sonografii a magnetickou rezonanci, endoskopické vyšetření (hysteroskopie) a cytologický rozbor odebraného vzorku tkáně, při kyretáži se odebírají samostatně vzorky z děložního hrdla a těla.

Důležitý je screening karcinomu děložního hrdla. Velmi perspektivním preventivním opatřením se jeví možnost očkování proti lidskému papilomaviru (HPV).

Související

Princezna Kate oznámila, že má rakovinu.

Britská princezna Kate má rakovinu

Princezna Kate v pátek po mnoha spekulacích prozradila, jaký je její zdravotní stav. Manželka následníka trůnu ve videu, které zveřejnila na sociální síti, oznámila, že jí lékaři diagnostikovali rakovinu. Princezna z Walesu podstupuje chemoterapii. 

Více souvisejících

rakovina zdraví nemoci

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

MS v hokeji

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

včera

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

včera

MS v hokeji

Slováci nedali Kazachům šanci a porazili je 6:2, Finové si s Brity pohráli jako kočka s myší

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli je na letošním hokejovém světovém šampionátu na program hned dvanáct zápasů. Hned polední zápas v Ostravě zajímal především naše východní sousedy Slováky, kteří opět zaplnili Ostravar Arenu. V ní viděli dominantní výkon svých miláčků, kteří nastoupili na Kazachy už v první třetině takovým způsobem, že na ně asijský soupeř nedokázal adekvátně odpovědět a nakonec prohráli vysoko 2:6. Vysokou prohru na rozdíl od jejich prvního zápasu s Kanadou si odnášejí z poledního nedělního zápasu i Britové, když je Finsko porazilo jasně 8:0. 

včera

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

včera

včera

včera

včera

Pásmo Gazy

Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc

Na 35.034 stoupl počet obětí války v Pásmu Gazy, která trvá již více než sedm měsíců. Uvedlo to v neděli tamní ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Většina z obětí byli civilisté, informuje agentura AFP.

včera

včera

Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

včera

UNRWA: V Pásmu Gazy není bezpečno nikde, ani v zónách pro evakuaci civilistů

Izraelská armáda sice tvrdí, že posílá palestinské civilisty v Pásmu Gazy do tzv. bezpečných humanitárních zón, avšak podle úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA není v Gaze nikde skutečně bezpečno. Nucené přemisťování Palestinců v této oblasti je označováno za nelidské. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy