Češi začínají kupovat víc letenek, ceny jsou zatím stejné

Češi pomalu začínají znovu nakupovat letenky, podle prodejců nyní každým dnem přibývají stovky koupených letenek. Meziročně jde sice o zhruba pětinový zájem, růst poptávky je však po koronavirové krizi rychlejší, než prodejci očekávali. Na cenách letenek se krize zatím příliš neprojevila. Vyplývá to z informací prodejců letenek.

Během koronavirové krize se prodej letenek téměř zastavil, většina spojů byla zrušena a státy omezovaly možnost cestování. S postupným rozvolňováním opatření a obnovováním provozu v průběhu května ovšem začaly prodeje pomalu ožívat. V současnosti jsou přibližně na pětině loňské poptávky. "To je velmi pozitivní vývoj, očekávali jsme, že se prodeje dostanou na 20 procent až v průběhu léta," uvedla ředitelka letenkového oddělení Student Agency Věra Janičinová.

Pozitivně hodnotí vývoj prodejů i ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal. "Každým dnem přibývají stovky zakoupených letenek. Je to dobrá zpráva," uvedl. Podle něj začaly nejdříve objednávat letenky firmy, které potřebovaly vyslat pracovníky do zahraničí na montáže nebo do zahraničních poboček. Dále šlo o klienty, kteří si kupují letenky s velkým předstihem a využívají nízkých cen. S postupných uvolňováním cestovních omezení se začíná přidávat třetí skupina - cestovatelé, kteří kupují letenky na toto léto.

Ceny letenek se po krizi zatím příliš nezměnily, do evropských destinací lze letět i za pár stovek korun. U dálkových destinací jsou na léto letenky dražší, což je zapříčiněno omezeným provozem, na podzimní a zimní termíny jsou už ceny na úrovni před krizí, někdy i levnější. Vývoj cen do dalších měsíců ovšem zatím nechtějí prodejci odhadovat. Bude záležet na stavu leteckých společností, z nichž mnohé řeší finanční problémy.

U letenek prodávaných na nejbližší týdny a léto vévodí evropské destinace, například Řecko nebo Chorvatsko. U dálkových letenek, jako je třeba Thajsko, Bali nebo Austrálie, je zájem o termíny spíš na konci letošního nebo začátku příštího roku.

Během koronavirové krize se hlavní část práce prodejců přesunula do zákaznických center. "Klienti žádali o zrušení budoucích cest, ale byly tady stovky dalších našich klientů, kteří uvízli kvůli zrušenému letu v zahraničí nebo požadovali okamžitý návrat do vlasti. To byla priorita, na které jsme pracovali 24 hodin denně," podotkl Trejbal. Mnohé letecké společnosti vracely za zrušené letenky místo peněz vouchery, nyní se tak zákazníci často ptají na možnost jejich využití, doplnila Janičinová.

Související

Mezinárodní letenky - kde sehnat ty nejlevnější?

Mezinárodní letenky - kde sehnat ty nejlevnější?

Zahraniční pracovní cesta nebo cesta na dovolenou - jednu věc mají společnou. Pokud je hradíte z vlastní kapsy, chcete sehnat ty nejlevnější letenky. Pár rad, jak se k takovým dostat, najdete na následujících řádcích.
Letiště Václava Havla Praha

Prodej letenek loni klesl o 85 procent, pandemie změnila i chování cestujících

Koronavirová krize loni drtivě zasáhla leteckou dopravu. Zájem o letenky meziročně klesl o více než 85 procent. Během krize byla velká část letů zrušena, část cestujících však na refundace stále čeká. Mění se i jejich chování, oproti minulosti s nákupem letenek čekají až do poslední chvíle v závislosti na vývoj situace. Vyplývá to z informací prodejců letenek pro ČTK.

Více souvisejících

letenky student agency cestování češi Ekonomika letadla, letectví

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy