Česká ekonomika loni stoupla v průměru o 2,9 procenta, odhadují analytici

Česká ekonomika loni stoupla v průměru o 2,9 procenta. Vyplývá to z odhadu analytiků oslovených ČTK. Odhady se přitom pohybují od 2,6 do 3,5 procenta. Český statistický úřad zveřejní první předběžný odhad vývoje ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí a za celý loňský rok v úterý 1. února. Předloni ekonomika klesla o 5,8 procenta, šlo o nejvýraznější propad za dobu samostatné České republiky.

Ohledně vývoje v samotném čtvrtém čtvrtletí se odhady různí v souvislosti s dopady pozastavení výroby v automobilkách kvůli nedostatku čipů. Meziroční růst ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí tak odhadují ekonomové od jednoho do 3,5 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím ekonomové počítají s poklesem o 0,6 procenta, stagnací, ale i růstem až o jedno procento.

"Čtvrté čtvrtletí začalo značným zpomalením ekonomické aktivity hlavně v důsledku přerušení výroby ve Škodě Auto, postupně se ale aktivita zlepšovala. Skutečná dynamika HDP v loňském posledním kvartálu, jak bude zveřejněna v následných revizích, zřejmě bude proti prvnímu odhadu o něco vyšší. Revize prvního odhadu HDP v tomto směru se v posledních obdobích staly téměř pravidlem," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

"V posledním čtvrtletí loňského roku se negativně projevily problémy v dodavatelských řetězcích. Nedostatek polovodičových čipů na pár týdnů zastavil výrobu v automobilovém průmyslu, který má v české ekonomice významnou roli. Očekáváme, že kvůli tomu meziroční tempo růstu HDP v posledním čtvrtletí zpomalilo na jedno až dvě procenta," uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Novák byl vývoj ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí pravděpodobně nakonec daleko lepší, než jak to vypadalo ještě v září a na začátku října. "Ke zlepšení došlo především u automobilového průmyslu, na který sice i nadále negativně dopadaly problémy s dodávkami, ale již ne v takové míře, jako ve třetím čtvrtletí. Domácí ekonomika se zároveň vyhnula lockdownu, který jednu chvíli kvůli zrychlující covidové pandemii reálně hrozil," uvedl.

Zároveň podle Nováka vývoj maloobchodních tržeb naznačil, že spotřeba domácností byla ve čtvrtém čtvrtletí solidní. "Rizikem pro o něco slabší růst domácí ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí jsou zásoby. Zatímco ve třetím čtvrtletí tvorba zásob výrazně vzrostla, tak v závěru roku došlo k jejich snížení," dodal.

Podle analytika Raiffeisenbank Davida Vagenknechta česká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí ve srovnání s předchozím čtvrtletím zhruba stagnovala. "V porovnání s růstem ve třetím čtvrtletím je odhad mnohem nižší. Důvodem je očekávaný nižší příspěvek spotřeby domácností a tvorby zásob. Navíc zpracovatelský sektor byl i nadále zatížen komplikacemi v dodavatelských řetězcích a některé automobilky se potýkaly s výpadky částí výroby," uvedl.

Ve třetím čtvrtletí loni česká ekonomika meziročně stoupla o 3,3 procenta a mezičtvrtletně o 1,6 procenta.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 36 minutami

před 37 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

ČT24 od května dostojí svému názvu a bude živě vysílat celý den

Česká televize chce, aby zpravodajský kanál ČT24 živě vysílal od května nepřetržitě celých 24 hodin denně. V současnosti má přestávku mezi půlnocí a šestou hodinou ráno. Radu ČT o tom ve středu informoval generální ředitel České televize Jan Souček.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy