Česko mělo loni opět nejnižší nezaměstnanost v EU. Jak se změnila životní úroveň?

Česká republika měla loni čtvrtý rok v řadě nejnižší míru nezaměstnanosti v EU, a to dvě procenta. Druhou nejnižší míru nezaměstnanosti mělo Německo s 3,2 procenta, nejvyšší mělo nadále Řecko s 17,3 procenta.

Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad ve Statistické ročence 2020. Průměr EU byl loni 6,3 procenta a v případě zemí platících eurem 7,5 procenta.

Ze statistik dále vyplývá, že česká ekonomika loni rostla rychleji než průměr zemí EU i zemí eurozóny. Růst české ekonomiky loni činil 2,6 procenta. Nejrychleji rostl hrubý domácí produkt (HDP) Irska, a to o 5,5 procenta. Ekonomický růst EU byl loni 1,5 procenta a v eurozóně 1,3 procenta.

Životní úroveň v Česku se podle zveřejněných statistik loni přiblížila průměrné úrovni zemí EU. Hrubý domácí produkt na obyvatele v paritě kupní síly stoupl na 92 procent EU z předchozích 91 procent. Nejnižší byla tato úroveň v Bulharsku, kde činila 53 procent průměru EU.

Nezaměstnanost zůstává v Česku na nízké úrovni i letos, a to přes dopady pandemie koronaviru. Podle odborníků tomu napomáhají vládní podpůrné programy, jako je například Antivirus.

V září činila v ČR nezaměstnanost na základě výběrového šetření pracovních sil prováděného ČSÚ 2,8 procenta. Analytici očekávají s koncem roku a postupným ukončováním podpůrných programů zvyšování nezaměstnanosti.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

nezaměstnanost / nezaměstnaní Ekonomika Česká republika EU (Evropská unie) Český statistický úřad HDP ČR Životní úroveň

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy