Dotovaný voucher do lázní se stal noční můrou, tvrdí svaz. Dostálová je zaskočena

Třetina ze 120.000 lidí, kteří si stáhli poukazy na dotovaný pobyt v lázních, ho neuplatní. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes odhadl prezident Svazu léčebných lázní a šéf Lázní Jáchymov a Lázní Luhačovice Eduard Bláha. Ministryně pro místní rozvoj (MMR) Klára Dostálová (za ANO) v pořadu uvedla, že ji Bláhovo vyjádření překvapilo.

Lidé podle ní dosud uplatnili přes 5000 poukazů, další výrazný nárůst očekává po získání notifikace od Evropské komise, která by měla přijít v pondělí nebo v úterý. Vouchery mají být uplatněny do konce roku.

"Na poslední chvíli, týden před spuštěním projektu, přišlo rozhodnutí z MMR nebo obecně ze státní správy, že ten program naplňuje charakteristiku veřejné podpory," řekl dnes Bláha. Na každé poskytnutí voucheru se podle něj začalo pohlížet jako na přijetí dotace, což celou administrativu programu velmi zkomplikovalo. "Pro nás se ten program pak stal jakousi černou můrou," uvedl. Program podle něj plní účel u menších lázní například na Karlovarsku, pro větší je komplikací.

Dostálová uvedla, že pokud lázně nemají o podporu zájem, je spousta míst, která by veřejnou podporu přivítala. Že by vydávání voucherů bylo zastaveno, ale odmítla. "Pokud lázně slovy pana prezidenta o to přestávají mít zájem, tak vím, že obrovský problém je v Praze. Stejně tak bychom mohli notifikovat program pro Prahu a podpořit třeba konkrétní segment," dodala.

Program COVID lázně byl oficiálně spuštěn 1. července. Voucher na slevu 4000 korun na pobyt alespoň na šest nocí a minimálně pět procedur s platností od 1. července do 31. prosince si lidé mohou stáhnout na portálu Kudyznudy.cz nebo ho mohou vygenerovat přímo v lázeňských zařízeních.

Kvůli limitu počtu přijatých poukazů mnohé lázně dočasně zastavily jejich příjem. Podniky zatím musejí postupovat podle podpory de minimis, která má limit 200.000 eur (asi 5,3 milionu Kč). Podle dřívějšího vyjádření Dostálové (za ANO) to představuje zhruba 1250 voucherů. Po udělení notifikace se na program bude vztahovat dočasný rámec, tedy maximální suma, kterou mohou žadatelé čerpat z programů veřejné podpory. Na jednoho žadatele činí 800.000 eur (asi 21,3 milionu Kč). Počty voucherů se tak podle Dostálové budou moci zvýšit na 5200 na jedny lázně, uvedla dříve.

Poukaz mohou zatím využít lidé starší 18 let s trvalým pobytem v ČR, kteří jsou účastníky veřejného zdravotního pojištění. Po udělení notifikace by se program měl otevřít všem občanům EU. Vláda na program vyčlenila miliardu korun, za kterou bude moci být vydáno maximálně 250.000 poukazů. Lidé nemohou sčítat voucher, který nabízejí například Karlovy Vary na podporu cestovního ruchu, a státní poukaz.

Lázně jsou jedním z nejvíce zasažených sektorů koronavirovou krizí. Hosté z ciziny v nich podle MMR tvořili až 44 procent. Podle ministerstva Češi zahraniční klienty, kterých lázně kvůli současné situaci mohou ztratit 170.000 až 200.000, nedokážou nahradit. Záměrem programu proto mimo jiné je, naučit české cestovatele trávit v lázních vícedenní pobyty s čerpáním léčebných služeb. Poskytnutá podpora má navíc přispět k obnově celých regionů.

Související

Františkovy lázně

Zákaz pro samoplátce je podle provozovatelů lázní diskriminační

Sdružení lázeňských míst ČR a Svaz léčebných lázní ČR protestují proti prodloužení zákazu přijímat do lázeňské péče samoplátce. Jde podle nich o diskriminační opatření odporující zákonu. Obrátily se proto dopisem na předsedu vlády Andreje Babiše (ANO) a ministerstva zdravotnictví a místního rozvoje. Zákaz poškozuje nejen lázně, ale i obce, v nichž působí, uvedli.
Františkovy lázně

Koronavirus změní lázně na několik let, některým hrozí zánik

Rok s koronavirem zasáhl české lázně nezvykle tvrdě a fungování tradičního oboru zřejmě změní na několik let. Některé lázně jsou už nyní na hranici přežití a naděje na obrat k lepšímu je zatím v nedohlednu. Přesto by do budoucna mohla současná krize přinést i pozitivní věci, například větší zájem o vlastní zdraví, řekl ČTK prezident Svazu léčebných lázní ČR Eduard Bláha.

Více souvisejících

lázně Klára Dostálová Ministerstvo pro místní rozvoj dotace Svaz léčebných lázní

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Macron vyzval k většímu zbrojení. Nemůžeme spoléhat na USA, Evropa je smrtelná, musí posílit obranu, prohlásil

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy