MMF zhoršil výhled růstu globální ekonomiky na letošní i příští rok

Mezinárodní měnový fond (MMF) zhoršil výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok, slabší růst ale čeká i v roce příštím. Fond v aktualizaci svého jarního výhledu dnes uvedl, že na letošní rok počítá s růstem hrubého domácího produktu (HDP) o 3,2 procenta, což je o 0,4 procentního bodu méně, než předpokládal v dubnové prognóze.

Na příští rok počítá se zpomalením tempa na 2,9 procenta, proti jarnímu výhledu je to o sedm desetin procentního bodu méně.

Od ledna je to už potřetí, co měnový fond přistoupil ke zhoršení výhledu. Loni světová ekonomika vzrostla o 6,1 procenta, a výrazně se tak zotavila z poklesu o 3,1 procenta v roce 2020. Tehdy na ni dolehla pandemie způsobená šířením koronaviru.

MMF upozornil, že po nepřesvědčivém oživení v loňském roce se letos vývoj zhoršuje. Globální produkce se ve druhém čtvrtletí snížila kvůli poklesu v Číně a v Rusku, zatímco spotřebitelské výdaje ve Spojených státech zaostaly za očekáváním.

Světovou ekonomiku oslabenou pandemií zasáhlo několik šoků. Patří k nim vysoká inflace ve světě, zejména v USA a v hlavních evropských ekonomikách, která vyvolala zpřísnění měnové politiky. Dalším šokem bylo nad očekávání výrazné zpomalení hospodářského růstu v Číně kvůli epidemii nemoci covid-19 a omezením pohybu souvisejícím se snahou zastavit šíření této nemoci. Negativním faktorem jsou i dopady války na Ukrajině.

Základní projekce vychází z předpokladů, že už se dál nesníží tok zemního plynu z Ruska do zbytku Evropy, dlouhodobá inflační očekávaní zůstanou stabilní a nedojde k nečekaným výkyvům na světových finančních trzích. Existuje ale značné riziko, že se některé, nebo i všechny, tyto základní předpoklady nenaplní, varoval MMF. V posledních měsících se zvýšila míra ekonomické nejistoty a obavy z blížící se recese. Odhady pravděpodobnosti recese jsou také vyšší, a proto hrozí, že současný výhled se může ještě zhoršit.

MMF vyjmenoval řadu rizik, která by mohla zhoršit současný výhled. Patří mezi ně náhlé zastavení dovozu plynu z Ruska do Evropy kvůli válce na Ukrajině či obtížnější snižování inflace. Zvýšení úrokových sazeb by mohlo vyvolat dluhové potíže v rozvíjejících se a rozvojových ekonomikách. Hrozí také obnovení ohnisek výskytu nemoci covidu-19 a koronavirových omezení či další eskalace krize v sektoru nemovitostí, které by mohly dál zbrzdit růst čínské ekonomiky. Geopolitická roztříštěnost pak může bránit globálnímu obchodu a spolupráci.

Alternativní scénář MMF počítá s tím, že se rizika naplní a inflace ještě vzroste. Předpokládá, že tempo růstu HDP se v letošním roce sníží na 2,6 procenta a příští rok na dvě procenta. To by znamenalo, že ekonomický růstu bude patřit k dolním deseti procentům výsledků od roku 1970.

MMF v nejnovějším výhledu revidoval očekávání inflace směrem vzhůru kvůli vysokým cenám potravin a energií a přetrvávající nerovnováze mezi nabídkou a poptávkou. Ve vyspělých ekonomikách počítá s inflací 6,6 procenta, což je o 0,9 procentního bodu více než v předchozím výhledu. V rozvíjejících se a rozvojových ekonomikách inflace odhaduje na 9,5 procenta, o 0,8 procentního bodu více proti dosavadnímu očekávání.

Protože růst cen snižuje životní úroveň na celém světě, mělo by být zmírnění inflace pro politiky prvořadou prioritou, dodal MMF.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Mezinárodní měnový fond (MMF IMF)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

Tragická nehoda FlixBusu v Německu. Autobus skončil na boku, pět mrtvých

Tragická nehoda autobusu dopravce FlixBus se ve středu dopoledne stala na dálnici nedaleko německého Lipska. Nepřežilo ji pět lidí, dalších více než dvacet cestujících utrpělo zranění. O neštěstí informovala světová média v čele s BBC

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy