Prognóza pro ČR: Ve 2. čtvrtletí ekonomika poroste nejrychleji v historii, tvrdí Michl

Ve druhém čtvrtletí roku 2021 přijde zřejmě nejrychlejší meziroční růst české ekonomiky v historii. Na dnešní on-line konferenci na téma "Kam úspěšně investovat v roce 2021" to řekl člen bankovní rady České národní banky Aleš Michl. Pak očekává zmírnění růstu.

Jak doplnil, průmyslová produkce v roce 2020 sice celkově klesala, ale v říjnu již meziročně vzrostla. Sílu podnikatelského ducha podle něj naznačuje spotřeba elektřiny, kterou od března sleduje jako proměnnou veličinu pro ekonomicky vývoj. Ta na konci roku meziročně rostla. "Druhý lockdown měl na průmysl řádově nižší vliv než lockdown první. Průmysl se naučil s covidem žít," dodal.

Michl uvedl, že z delšího pohledu vidí stále dva rizikové scénáře, respektive dvě úplně odlišné možnosti dalšího vývoje. "A ty jsou stejné jako v mém loňském projevu bez ohledu na příchod pandemie," zopakoval dnes. Jde o riziko deflace či výrazného poklesu inflace. Proto vyzývá k expanzivnímu rozpočtu a k vyšším investicím a jako druhý nejlepší krok doporučuje mírně snížit daně.

Druhým rizikem je podle Michla riziko bubliny na trhu aktiv. "Mimo jiné proto nechci pro ekonomiku záporné sazby. Proto bychom si měli zvyknout na pravidlo, že na koupi nemovitosti má dát každý minimálně deset procent ze svého a na zbytek hypotéku," podotkl.

Michl očekává, že dlouhé období extrémně nízkých sazeb ve světě povede k nadměrnému nárůstu zadlužení, a to u firem, domácností i státu. Proto doufá, že ČNB záporné sazby nezavede.

Související

Peníze, ilustrační fotografie. Komentář

Když se rozzlobíme, snížíme i inflaci. Data to jasně ukazují

Taky vám vadí, že dnes lidé nechtějí, nebo snad nedokážou slyšet dobré zprávy? Anebo je to celé jinak? Možná jsou všichni kvůli všemožným slibům, které se nakonec nenaplnili tak otrávení a otupělí, že i když zazní nějaká příznivá zpráva, je nám to jedno. Ale máte pravdu, není radno se veselit dřív, než se něco příznivě očekávaného po slibech opravdu stane. A platí to i o nedávném prohlášení guvernéra ČNB Aleše Michla. Ten řekl, že meziroční inflace by do tří měsíců měla klesnout pod deset procent. 
Aleš Michl

Guvernér ČNB Michl předal historicky první ocenění za mimořádný přínos ekonomické gramotnosti

Guvernér ČNB Aleš Michl předal historicky první ocenění za mimořádný přínos pro rozvoj finanční a ekonomické gramotnosti. Jeho držitelkou se stala Jana Doležalová, učitelka matematiky a biologie ze základní školy ve Vimperku. Cenu z rukou guvernéra převzala 20. května 2023 při příležitosti oslav jednoho roku od otevření Návštěvnického centra ČNB. Banka o tom informovala v tiskové zprávě.

Více souvisejících

Aleš Michl ČNB HDP ČR Ekonomika

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 9 minutami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 11 minutami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

Policie vyšetřuje smrt ženy v centru Plzně. Nejspíš došlo k trestnému činu

Policie vyšetřuje v Plzni od úterního odpoledne úmrtí ženy, která nejspíš zemřela násilnou smrtí. Případ si převzali krajští kriminalisté. V západočeském městě dnes také museli strážci zákona evakuovat soudní budovy. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy