V Dukovanech začala odstávka 4. bloku, naplno nejede ani Temelín

Energetici dnes večer odpojili čtvrtý blok Jaderné elektrárny Dukovany od přenosové soustavy. Plánovaná odstávka bude trvat šest týdnů kvůli výměně pětiny paliva, plánované údržbě a kontrolám a kvůli modernizaci částí zařízení. Zbývající tři bloky Dukovan jsou v provozu. Neplánovaně odstavený kvůli opravě v nejaderné části je od dnešního večera také jeden ze dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín.

Souběh odstávek v obou českých jaderných elektrárnách podle mluvčího elektrárny Temelín Marka Svitáka nezpůsobí problémy v dodávkách proudu, protože jeho spotřeba je na Vánoce o třetinu nižší.

V odstaveném bloku v Dukovanech odborníci provedou 39 významných technických a modernizačních akcí. V primárním okruhu také dokončí instalací třetího čerpadla systému chlazení bazénu použitého paliva. Na sekundárním okruhu udělají plánované servisní práce na obou parních turbínách, modernizaci rychločinných armatur a revizi napájecích nádrží a čerpadel. U elektrozařízení energetici zrevidují dieselgenerátor číslo 12 jako součást desetileté podrobné kontroly a budou pokračovat v modernizaci podružných rozvaděčů.

"Letošní odstávka čtvrtého bloku vyšla právě do období Vánoc, a to znamená, že do práce bude muset chodit výrazně více zaměstnanců než při provozu bloku," uvedl ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský. Samotná příprava odstávky ale začala už před několika měsíci.

Kvůli zvýšení bezpečnosti jaderných elektráren v Česku bude od ledna každý zaměstnanec či dodavatel, který vstupuje do tzv. životně důležitých prostor, tedy nejdůležitějších částí elektrárny, potřebovat prověrku Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). V Dukovanech jde o 46 míst, do kterých mohou vstoupit pouze lidé s prověrkou od NBÚ. Má ji 1090 pracovníků elektrárny. "Celý systém podstupuje testování a do ostrého provozu vejde od nového roku," řekl Jiří Bezděk, mluvčí JE Dukovany.

Elektřinu by měl blok začít dodávat opět začátkem února příštího roku, kdy má být plánovaně odstaven třetí dukovanský blok. Předcházející odstávka se týkala prvního výrobního bloku. Trvala sedm týdnů a skončila 9. října.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v Česku. Loni vyrobily 14,25 TWh elektrického proudu a od začátku letošního přibližně 14,11 TWh.

Související

Jaderná elektrárna Temelín Komentář

Česku zoufale chybí opravdová diskuse o energetice. Kdo za to může?

I přesto, že snad všechna mainstreamová média přinášejí v poslední době zprávy o tom, že jedny z nejsledovanějších cenových položek každodenního života obyvatel této země, totiž ceny energií, neustále klesají níž a níž, je vidět o to snad intenzivnější kritika politiků z opozičních stran k současné vládě. Na tom by asi nebylo nic divného, vždyť je jasné, že je třeba zkritizovat cokoliv a kdykoliv. Jenže ta poselství jsou oproti všemu očekávání spíše hodně smutná. A smutnější je při nich jedno zjištění o nás samých.
Vláda ČR

Vláda chce nová pravidla pro nominace prezidentských kandidátů. Řešila i Dukovany

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda na středeční schůzi. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Více souvisejících

Jaderná elektrárna Dukovany Jaderná elektrárna Temelín Energetika jaderné elektrárny NBÚ (Národní bezpečnostní úřad)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 1 hodinou

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 5 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy