Zahraniční obchod skončil v květnu schodkem 23,3 miliardy

Zahraniční obchod skončil v květnu schodkem 23,3 miliardy Kč, to je meziročně o 26,4 miliardy Kč horší výsledek. Vliv na to měl především meziročně větší deficit obchodu s ropou a zemním plynem. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Zahraniční obchod letos vykazuje schodek už čtvrtý měsíc v řadě, v kladných číslech byl jen v lednu.

"Solidní dvouciferný růst vývozu zboží nestačil k tomu, aby se květnová obchodní bilance vymanila z červených čísel. K zápornému výsledku přispěla zejména meziročně výrazně dražší fosilní paliva, na jejichž dovozu je Česká republika silně závislá," uvedl Stanislav Konvička, vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ.

Vývoz meziročně vzrostl o 18,1 procenta na 390,3 miliardy Kč a dovoz o 26,3 procenta na 413,6 miliardy Kč. Letošní květen měl o jeden pracovní den více než loni. Meziměsíčně se po sezonním očištění zvýšil vývoz o 4,6 procenta a dovoz o 2,7 procenta.

Celkový výsledek zahraničního obchodování nepříznivě ovlivnil hlavně obchod s ropou a zemním plynem, který kvůli růstu cen na světových trzích a vyššímu dovezenému množství vykázal meziročně o 26,4 miliardy Kč větší schodek. O 5,1 miliardy Kč se prohloubil rovněž deficit obchodu se základními kovy a o 2,9 miliardy Kč obchod s rafinovanými ropnými produkty. Naopak příznivě se na celkovém výsledku projevil vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly o 9,9 miliardy Kč a elektřinou o 2,5 miliardy Kč.

V květnu se meziročně o 17,6 miliardy Kč zlepšila bilance zahraničního obchodu se státy EU, naopak deficit obchodu s mimounijními zeměmi se prohloubil o 43,5 miliardy Kč.

V lednu až květnu letošního roku vykázala podle ČSÚ obchodní bilance schodek 60,1 miliardy Kč, zatímco ve stejném období loňského roku 2021 skončila přebytkem 85 miliard Kč. Od začátku roku vzrostl meziročně vývoz o 7,9 procenta a dovoz o 17,6 procenta.

Analytici: Export si v květnu polepšil, zahraniční obchod zůstává ale ve schodku

Díky oživení výroby si v květnu polepšil český vývoz, bilance zahraničního obchodu se ale nevyvíjí pozitivně a schodek se prohlubuje. Zlepšení nelze kvůli vysokým cenám dovážených surovin očekávat, právě hodnoty dovozu budou nadále stlačovat obchodní bilanci do deficitu. Vyplývá to z reakcí ekonomů, které ČTK oslovila, na dnes zveřejněné výsledky zahraničního obchodu za květen. Zahraniční obchod letos vykazuje schodek už čtvrtý měsíc v řadě, v kladných číslech byl jen v lednu.

Vývoz meziročně podle dnes zveřejněných dat Českého statistického úřadu vzrostl o 18,1 procenta na 390,3 miliardy korun. "Odhady přitom indikovaly mnohem mírnější tempo do deseti procent," uvedl dnes analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht. V meziměsíčním srovnání se hodnota vývozu po zohlednění kalendářních vlivů zvýšila o 4,6 procenta. Ekonom Komerční banky Jan Vejmělek upozornil, že tempo růstu vývozů po sezonním očištění má od března vzestupnou tendenci. Značí to podle něj, že se situace v dodavatelských řetězcích zlepšuje.

"Především se oživila výroba a tedy i export automobilů. V květnu se mírně uvolnil nedostatek čipů a dalších komponent, což automobilkám umožnilo navýšit výrobu," řekl ekonom společnosti Deloitte Václav Franče. Meziročně vyšších objemů dosáhl český export podle Vagenknechta i v těžbě, konkrétně uhlí nebo rudy.

Dovoz si proti květnu loňského roku polepšil o 26,3 procenta na 413,6 miliardy korun. Výrazněji, než analytici očekávali, byl ovlivněn importem energetických komodit, řekl dále Vagenknecht. V případě ropy a zemního plynu byl meziroční nárůst podle něj zhruba trojnásobný.

Celkově v pátém měsíci letošního roku skončil zahraniční obchod schodkem 23,3 miliardy korun, což byl meziročně o 26,4 miliardy horší výsledek. "Kumulativní roční schodek se v květnu prohloubil na více než 151 miliard z dubnových necelých 125 miliard korun. Je zřejmé, že tuzemský zahraniční obchod skončí letos s výrazným schodkem," dodal Vejmělek.

Související

Dovoz a vývoz zboží

Zahraničnímu obchodu se daří. Skončil v červnu v přebytku 18,2 miliardy

V červnu dosáhla obchodní bilance České republiky přebytku ve výši 18,2 miliardy korun, což znamená meziroční zlepšení o 33,4 miliardy korun. Tento pozitivní vývoj obchodní bilance byl podpořen zejména nižším schodkem v obchodu s ropou a zemním plynem a nárůstem vývozu motorových vozidel. Předběžné údaje byly zveřejněny Českým statistickým úřadem (ČSÚ).

Více souvisejících

dovoz a vývoz

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 30 minutami

před 43 minutami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy