Brexit může být komplikací i pro část investorů z EU

Konec přechodného období a definitivní odchod Británie z jednotného unijního trhu znamená komplikace i pro část klientů makléřských firem. Jde o ty, kteří žijí v některé z členských zemí Evropské unie, ale dosud využívali služeb makléřských firem sídlících na britských ostrovech. Ať už jejich makléř přesídlí do EU, anebo si klienti zvolí jiného makléře v EU již sídlícího, pro tyto klienty to může znamenat méně příznivou ochranu investic.

Příkladem je americká makléřská společnost Interactive Brokers (IB). Té když před lety začalo přibývat klientů z Evropy, založila si v Londýně evropskou odnož a z ní tuto klientelu začala obsluhovat. Brexit jí ale plány zkomplikoval, odchodem Británie z EU totiž Interactive Brokers nemůže od ledna 2021 využívat takzvaných passportingových práv jako dosud, a tedy nabízet v EU stejný rozsah služeb.

Firma se proto rozhodla založit na území EU tři nové pobočky - jednu v Dublinu, druhou v Lucemburku a třetí v Budapešti. Ta maďarská bude obsluhovat klienty ze střední a východní Evropy, zatímco Dublin převezme účty klientů ze západní Evropy. U Lucemburku firma uvádí, že tam budou převedeny účty vybrané skupiny lidí - zřejmě půjde o takzvanou high-net-worth klientelu, tedy velmi bohaté jednotlivce.

"Máme v plánu udělat z Budapešti centrum našich aktivit ve střední Evropě, abychom drželi krok s růstem účtů, který je rychlý jak v západní a východní Evropě, tak jinde ve světě," řekl zakladatel Interactive Brokers Thomas Peterffy. Ten ještě jako Tamás Péterffy v 60. letech přesídlil z Maďarska do Spojených států, kam jeho otec emigroval po sovětské invazi z roku 1956.

Klienti britské součásti IB jsou podle povahy využívaných finančních nástrojů pojištěni na částku až 500.000 dolarů (10,8 milionu Kč), která zahrnuje pojištění hotovosti do 250.000 USD. Pojištění až 50.000 liber (1,5 milionu Kč) na účet může poskytnout britský kompenzační mechanismus. To se ale změní, pokud budou klienti teď patřit pod některou z nově zřízených součástí IB na území Evropské unie. Tam totiž platí minimální pojištění 20.000 eur (525.000 Kč) na jeden účet. Evropská komise měla snahu limit zvýšit na 50.000 eur, návrh ale nenašel podporu na celounijní úrovni, a tak jej komise před pěti lety stáhla.

Maďarský systém pojištění investic, který IB popisuje jako podobný tomu britskému, investory může ochránit před dopady krachu jejich makléřské společnosti až do výše 100.000 eur (2,6 milionu Kč). Tedy nad rámec minima 20.000 eur, jak požaduje unijní regulace. Konkurenční eToro uvádí, že automaticky všem klientům v EU nabízí pojištění až do jednoho milionu eur (26,2 milionu Kč), zatímco makléřská společnost Degiro, kterou regulují nizozemské úřady, poskytuje pouze základní pojištění 20.000 eur.

Ochrana investorů je obecně silnější ve Spojených státech než v Evropě. Například u makléřské společnosti Charles Schwab klienti mohou v případě potíží makléře díky dodatečnému pojištění účtů u Lloyds of London dostat zpět až 150 milionů dolarů (3,2 miliardy Kč), podobně u další americké makléřské společnosti TD Ameritrade. Tyto dva podniky loni oznámily, že se sloučí. Proces ale zabere několik let, než obě platformy zcela splynou.

Související

Více souvisejících

Brexit investoři Ekonomika EU (Evropská unie) Velká Británie Interactive Brokers

Aktuálně se děje

před 33 minutami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Otevírací doba obchodů o Velikonocích. Zatím není třeba s nákupem spěchat

Lidé ve čtvrtek naposledy v tomto týdnu vyrazili do práce, zítra začíná čtyřdenní velikonoční volno. To je orámované dvěma státními svátky, při nichž jsou v Česku někdy ze zákona zavřené obchody. Dnes ale ještě není třeba s nákupem spěchat. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy